PD KUTAK<>
111998<><>

Keyboard Layout Manager

Raduje nas što se sve češće mogu naći kvalitetni programi domaćih autora. Jedan od programa koji svakako zaslužuje da se o njemu nešto napiše je i Keyboard Layout Manager, alat koji omogućava lako kreiranje posebnih drajvera za tastaturu pod Windowsom 95/98, ali i pod Windows NT-om, što drugi programi ove namene ne mogu.

Keyboard Layout Manager je delo dvojice autora iz Novog Sada, Milana Vidakovića i Igora Milijaševića i postoji tri verzije: Lite, Medium i Pro. Poslednje dve imaju naprednije mogućnosti kao što su dodavanje nove funkcije desnom ’Alt’ tasteru i Diacritic Editor, ali se njima nećemo baviti jer smo probali Lite verziju.

Po instaliranju, program se postavlja u Control Panel i prikazuje iste podatke kao i u odeljku Keyboard/Language. Odabirom željene tastature otvara se Keyboard Editor u kome se vrši remapiranje tastature. Svakom tasteru može se pridružiti do pet različitih znakova: samo taster ili u kombinaciji sa ’Shift’, ’Ctrl’, ’AltGr’ (isto što i ’Ctrl’+’Alt’) i ’Shift’+’AltGr’ (isto što i ’Shift’+’Ctrl’+’Alt’). Za odabir karaktera koristi se Character Map, a selektovani karakter automatski se dodeljuje željenom tasteru. Character Map sadrži i Subset kontrolu koja omogućava prikaz odgovarajućih Unicode karaktera. Ova opcija je dostupna samo u NT okruženju, jer KBD fajlovi koje koriste Win 9x ne podržavaju ovu mogućnost. Zato je u ovim verzijama potrebno obratiti pažnju na fontove. To znači, da ukoliko želite da remapirate ćiriličnu tastaturu, treba odabrati neki ćirilični font. U registrovanoj verziji moguće je eksportovanje KBD datoteke u neki fajl kao i učitavanje iz fajla u KBD datoteku.

Iako kod nas postoji dosta programa slične namene, Keyboard Layout Manager se izdvaja jednostavnošću. Ceo postupak je automatizovan tako da po završetku rada sa programom, remapirana KBD datoteka odmah postaje aktivna bez ikakve dodatne intervencije korisnika. Smeta nam jedino to što su program i dokumentacija napisani samo na engleskom jeziku. Autori se mogu kontaktirati na adrese minya@eunet.yu i sch@eunet.yu, a program se može preuzeti sa solair.eunet.yu/~minya/Programs/klm/klm.html.

Branislav BUBANJA

 
Keyboard Layout Manager
Šta mislite o ovom tekstu?
HappyENV
Universal Byorhythm
Audio Librarian 98
Sonique
MPEG2ANIM
@Guard
Bloodshed Dev C

TIP:
Remapiranje tastature
INFO:
Win 95/98/NT (klm32v1121l.zip, 1057 KB)
VER:
1.121
REGISTR.:
15 USD (Lite), poželjna.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera