WWW VODIČ<>
111998<><>

Tolkin On-line

Osnivač epske fantastike kao žanra u književnosti britanski pisac Džon R. R. Tolkin (John Ronald Reuel Tolkien, 1892-1973) ima mnogo poklonika širom sveta. Skoro da nema čoveka na planeti koji u mladosti nije čitao „Gospodara prstenova” ili „Hobita”. Tolkinova dela inspirisala su mnoge priznate književnike. Svojom kompleksnošću i detaljnošću „Gospodar prstenova” predstavlja kamen temeljac današnjim RPG (Role Playing Games) sistemima.

Pošto je Tolkin po profesiji bio lingvista i profesor na nekoliko univerziteta širom Velike Britanije, u svoja dela je integrisao potpuno nove, izmišljene jezike. Reč je prvenstveno o vilenjačkom jeziku Tengwar (u dve varijante – za plemstvo i za obične vilenjake) i patuljačkom Angerthas jeziku sa runama. Detaljna objašnjenja uz precino ispisane rune možete naći na www.dcs.ed.ac.uk/misc/local/tolkLang. Sem ove adrese, na www.uib.no/people/hnohf možete pogledati objašnjenje pojedinačnih jezika Srednje Zemlje i korene u starom engleskom jeziku.

Prevođenje Tolkinovih knjiga na jezike neengleskog govornog područja predstavlja veliki trud i umeće. Na www.esotheria.co.yu možete videti skup nekoliko knjiga prevedenih na naš jezik skorijeg datuma. Tolkinova popularnost izaziva i puno polemika o detaljima u njegovim knjigama, tako da su nastala udruženja ljubitelja. Na www.tolkiensociety.org nalazi se prezentacija engleskog fan kluba na kojoj stoje brojni novinski isečci i radovi sa tematikom baziranom na delima Tolkina. Korisne informacije o Tolkinu i njegovom sinu Kristoferu, koji se bavi uređivanjem očevih neobjavljenih dela sa linkovima na stranice fanova nalaze se na www.geocities.com/Athens/Olympus/3041. Sa stranice members.aol.com/jtolkein/quotes.htm možete skinuti originalne zvučne zapise Tolkina koji recituje i čita delove svojih knjiga. Na godzilla.eecs.Berkeley.edu/rolozo nalazi se jedna od najobimnijih prezentacija posvećenih Tolkinu. Ovde možete naći brojne mape Srednje Zemlje, Trorovu mapu, slike poznatih ilustratora sa detaljima iz Tolkioivih dela i detaljan FAQ posvećen sveobuhvatnom Tolkinovom delu. Na adresi ftp.sunet.se/pub/pictures/fantasy/tolkien/ nalazi se ogromna arhiva sa slikama Alana Lija i Angusa Mekbrajda, najistaknutijih „tolkinovskih” umetnika. Na www.geocities.com/SoHo/Studios/2858/alpacart.html nalazi se galerija akvarela, većinom francuskih autora, sa linkovima ka stranicama sa kojih možete poručiti slike. Veliki izbor linkova raznih fanova i organizacija koje se bave epskom fantastikom baziranom na Tolkinovim delima su na www.spu.edu/~aragorn/tolkien.html. Tvorci Middleearth Fantasy Role Play sistema i istoimenog sistema sa kartama „Iron Crown Enterprises” imaju svoju prezentaciju na www.ironcrown.com. Ako poželite da se oprobate u koži nekog od junaka iz Međuzemlja, za vas je www.lysator.liu.se/tolkienames/mud.html gde se nalaze linkovi ka svim MUD i drugim on-line fantasy sistemima. Firma „Mithrill” (www.iol.ie/mithril) bavi se proizvodnjom metalnih figura likova iz Tolkinovih knjiga. Za kraj sledeće godine planira se komercijalna igra MiddleEarth u produkciji renomirane firme „Sierra”, a njihovu izvrsnu prezentaciju možete videti na www.middle-earth.com.

Branislav BABOVIĆ

 
Tolkin On-line
Šta mislite o ovom tekstu?
Fanomania
Web za svaki dan
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera