CeDeTEKA<>
111998<><>

Webster’s World Encyclopedia 1998

Novo ime na tržištu opštih CD-ROM enciklopedija dolazi s velikim zakašnjenjem. Izdanje progama za tekuću godinu nastalo je u saradnji sa Institutom u Kembridžu, ali ni to nije bilo dovoljno da već na samom startu „Webstera” uvrsti među najznačajnije izdavače ove kategorije softvera. Osnovne prednosti ovog programa u odnosu na konkurentske naslove isključivo su tehničke prirode, dok je na sadržajnom planu potpuno podbacio.

Interfejs je, shodno savremenim tendencijama, maksimalno uprošćen i pruža mogućnost podešavanja boja, što omogućava kreiranje prijatnog grafičkog ambijenta. Search engine je izuzetno brz i pamti poslednji uneti pojam i nakon upotrebe linkova u tekstu. Pretraživanje se odvija po kategorijama i nazivu članaka, kao i po ključnoj reči ili rečenici u sastavu samih članaka. Websterova enciklopedija se najubedljivije pokazala na multimedijalnom materijalu čiji kvalitet prevazilazi sve konkurentske programe. Najnoviji Intelovi video drajveri sa podrškom za MMX funkcije omogućavaju hi–res video klipove koji višestruko prevazilaze bedni Quick Time format kako po rezoluciji tako i po veličini prozora. Slike su takođe nešto većeg formata nego što smo navikli, a mogu se razvući i preko celog ekrana. Eksportovanje slika je lako i ugodno rešeno opcijama iz glavnog menija. Slične pohvale upućujemo i na račun kvaliteta audio materijala. Zahvaljujući konciznosti Webster’s World Encyclopedia broji 50588 članaka, 13700 slika, 67 video inserata i animacija u visokoj rezoluciji, 272 audio inserta, 554 grafikona i tabela, što je za izdanje na jednom CD-u više nego solidan bilans.

Materija je tematski podeljena na nekoliko poglavlja, između ostalog i na rečnik i istorijske preglede koji zaslužuju odličnu ocenu. Multimedia Activities sadrži nekoliko interesantnih, ali već viđenih opcija poput kratkog pregleda najznačajnijih jezika sveta (u Encarti je ovaj „kurs” daleko detaljniji). Članci su veoma kratki i pružaju tek najosnovnije napomene o izabranom pojmu, sa izuzetkom tema koje ulaze u sastav istorijskog pregleda čija je obimnost sasvim zadovoljavajuća. Povezanost članaka je dobra i jednom pojmu se može pristupiti iz više aspekata. Primera radi, pojam Mars raščlanjen je na mitološku, astronomsku i astrološku komponentu, a sličan prilaz prati sve članke. Značajna mana odnosi se na nepostojanje klasične Back opcije za korak unazad, umesto koje su postavljeni krajnje nepraktični ekranski tasteri za sekvencijalno listanje (stranicu po stranicu). Preslušavanje audio sekvenci bespotrebno se produžuje otvaranjem čitavog članka uz koji je audio klip asociran, što na momente može prilično da iznervira.

Mogućnost postavljanja pozadine desktopa direktno iz programa i još nekoliko sitnijih inovacija nisu dovoljno zamazale krupne nedostatke koji se najviše tiču informativnosti i praktične upotrebljivosti enciklopedije. Ova verzija enciklopedija mogla bi da posluži kao jedna stabilna osnova, tehnički savršen kostur kome fali još dorade pre nego što se uključi u trku sa Encartom i drugim izdanjima koja će se tek pojaviti (a i naš narod kaže da se prvi mačići u vodu bacaju). No, ako vam treba koncizna enciklopedija na jednom CD-u, a važan vam je visok kvalitet multimedijalnog materijala, ovaj disk predstavlja pravi izbor za vas.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Ce De Bukvar
Webster’s World Encyclopedia 1998
Šta mislite o ovom tekstu?
Cosmopolitan Virtual Makeover
Encarta Encyclopedia 99 DeLuxe

CD-ROM izdanje ustupio je „Extreme Plato”
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera