Hardver
Test
Gigabyte GS34WQC
Pristupačni WQHD „krivac”
Tihomir STANČEVIĆ
13. jun 2024.

Monitor koji vam ovoga puta predstavljamo se na svetskom tržištu pojavio pre nekoliko meseci i u pitanju je jeftinija verzija zakrivljenog 34-inčnog modela G34WQC (dakle bez „S” u oznaci), a koji je u prodaji već par godina. Gigabyte je želeo da napravi budžetsku verziju tog modela, ali je, sasvim mudro, zadržao kvalitet slike, a donekle i performanse. No, pošto ni taj stariji/jači model nismo probali, idemo sa kompletnim opisom.


GS34WQC dolazi u pretežno mat crnom kućištu, sa nešto malo geometrijskih detalja, kao i sa trakom od sjajne plastike u vrhu zadnje strane, što mu daje određenu dozu elegancije. Nema svetlećih elemenata. Priključci su, standardno, u džepu na donjoj strani, a na raspolaganju su samo dva HDMI priključka, jedan DisplayPort i priključak za slušalice. Monitor nema zvučnike. Postolje je sasvim čvrsto i stabilno i omogućava podešavanje visine i nagiba. Okretanje levo-desno je moguće samo okretanjem monitora sa sve postoljem. Zakretanje u vertikalni položaj kod zakrivljenih modela, naravno, nema mnogo smisla.


Monitor se softverski podešava preko četvorosmernog džojstičića koji je na zadnjoj strani, pod prstima kada stavite dlan na desni donji ugao kućišta. Ekranski meni nema nekih velikih iznenađenja: standardno ima predefinisane profile prema nameni, detaljna podešavanja slike (korisnički, custom profil), kao i nekoliko gejmerskih opcija (Aim Stabilizer, Black Equilizer, stalni nišan, tajmer i drugo). Pošto je ovo ultraširoki monitor, postoji opcija istovremenog prikaza slike sa dva izvora, kao slika u slici (drugi izvor se prikazuje u prozoru, u jednom od uglova, a preko slike sa prvog izvora,) ili slika pored slike (podela ekrana na dva dela).


Ekranski panel je VA tipa, sa odličnim uglovima vidljivosti, zadovoljavajućim osvetljenjem i odličnim kontrastom. Raspon boja je vrlo dobar. Međutim, kada je u pitanju HDR (high dynamic range) prikaz, bilo bi potrebno jače osvetljenje, a i panel je osmobitni, što je takođe ograničenje za HDR. Za sve ostalo, tj. standardni (SDR) prikaz je odličan, sasvim dovoljan i za (polu)profesionalne foto/video poslove i, naravno, zabavu.


Osvežavanje slike je 120 herca, a overklok opcijom može da se „popne” do 135. Prilagodljivo osvežavanje (adaptive sync) se podrazumeva. Naravno, postoje i brži monitori (pa i model čiji je ovo derivat postiže 144 herca), ali ovde je naglasak na pristupačnoj ceni.


U današnjem tehnološkom trenutku, ovom monitoru bismo mogli da zamerimo nedostatak USB-C porta i USB-A haba, a što bi omogućilo da monitor ima i KVM (keyboard, video, mouse) preklopnik, što je opcija koju Gigabyte uglavnom ima na jačim modelima monitora. Opet, razlog je jasan – ovo je jedan od najjeftinijih 34-inčnih monitora rezolucije 3440×1440 piksela. Kompromis je neophodan.

GALERIJA

Osnovno: 34 inča (86,4 cm), 3440 × 1440 px (WQHD, 21,5:9), VA, 8 bita (95% DCI-P3, 120% sRGB), 120/135 Hz, adaptive sync, anti-glare, zakrivljenje 1500R

Priključci: 2 × HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, 3,5 mm audio-izlaz

Ostalo: osvetljenje 300 cd/m², kontrast 4000:1, uglovi vidljivosti 178°/178°, vreme odziva 1 ms; podešavanje visine (110 mm) i nagiba; VESA kačenje 100 × 100 mm

Proizvođač: Gigabyte (gigabyte.com)

Gigabyte
monitor
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUL 2024
Elden Ring: Shadow of the Erdtree
Najkvalitetniji element ove ekspanzije je njena vizuelna komponenta...
Qualcomm, ASML, Intel, TSMC, Samsung...
Sa čipovima nema stajanja
Qualcomm je sa Snapdragon X procesorom stvorio talas kojim želi da promeni lice industrije...
Radia Windrunner i vetrenjače
Rekorder i eko-isplativost
Da li je veće uvek bolje? Istorija raznih delatnosti uči nas da se odgovor razlikuje od jednog specifičnog slučaja do drugog, ali ljudima su napro...
LG UltraGear 34GS95QE
Odlično okruženi zabavom
Vrhunska demonstracija toga gde se trenutno nalazi tehnologija kada su u pitanju monitori...
Sony ULT Wear (WH-ULT900N)
Grmljavina u tišini
Nova serija uređaja japanskog proizvođača sadrži modele koji imaju jednu zajedničku osobinu - grmljavinu...
Asus ROG Maximus Z790 Apex Encore
Za ljubitelje ekstremnog
Ploča koj spada među najbolje modele Asusovog asortimana i donosi sve „po poslednjoj modi”...
Autodesk Inventor 2025
Inženjering digitalnog prototipa
Inventor služi za izradu preciznog i detaljnog digitalnog 3D modela bilo kog sklopa ili proizvoda...
TCL 505
Giga povoljni startfon
Izuzetno povoljan i upotrebljiv telefon...
Songs of Conquest
Prelep, pažljivo poliran dragulj igračke scene, omaž vanvremenskim klasicima iz devedesetih godina prošlog veka, ali i dalje ima vlastiti identite...
WARNO
Kulminacija svega što je Eugen systems radio proteklih godina i ujedno njihova najbolja igra...
Hades II
Iako u prvi mah veoma podseća na slavnog prethodnika, Hades II veoma brzo otkriva svoje pravo, novo lice...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama