Internet
Vesti
Promo
Sajber-bezbednost u fokusu
Kako zaštititi svoje podatke u digitalnoj eri
Svet kompjutera
6. novembar 2023.

U vreme kada je svaka transakcija, komunikacija i poslovna strategija duboko ukorenjena u digitalnom okruženju, sajber-bezbednost više nije izbor, već neophodnost i to ne samo za velike igrače, već i mala i srednja preduzeća. Prema studiji kompanije Accenture o sajber-kriminalu, čak 43 odsto sajber-napada cilja mala preduzeća, ali samo 14 odsto njih je adekvatno pripremljeno da se odupre ovakvim pretnjama. Pored finansijskih gubitaka, napadi mogu narušiti poverenje klijenata i partnera i imati dugoročne posledice po poslovnu reputaciju.


Bezbednost na prvom mestu


Prepoznajući ozbiljnost ovih pretnji, Srbija će uskoro dobiti unapređeni Zakon o informacionoj bezbednosti i bolju zaštitu podataka građana i poslovnog sektora. Jedan od ključnih aspekata novog zakona biće identifikacija operatera informaciono-komunikacionih tehnologija od prioritetnog značaja. U ovoj kategoriji naći će se sva srednja i velika preduzeća koja posluju u oblastima od suštinskog značaja za građane i funkcionisanje države, poput energetike, saobraćaja, bankarstva, zdravstva i snabdevanja vodom. Među prioritetnima su i oni koji pružaju telekomunikacione usluge i usluge od poverenja, državni organi i operateri kritične infrastrukture.


Svi oni će biti u obavezi da barem dva puta godišnje provere usklađenost svojih sistema sa predviđenim merama zaštite od sajber-napada, dok će tzv. važni operateri tu obavezu imati najmanje jednom godišnje.


U praksi će to značiti strože obaveze za ne mali broj malih i srednjih preduzeća poput bezbednosnih procedura i izveštaja, angažovanja stručnjaka, stalne kontrole sajber-bezbednosti itd.


Edukacija kao osnova bezbednosti


Kompanije koje prepoznaju ozbiljnost sajber-pretnji i ulažu u najnovije bezbednosne tehnologije, kao i u edukaciju zaposlenih, bolje su pripremljene da se odupru potencijalnim napadima. Zaposleni često postaju prva linija odbrane u borbi protiv sajber-napada, stoga je njihova obuka od suštinske važnosti. Kroz radionice, treninge i edukativne sesije, zaposleni mogu da nauče kako da identifikuju i reaguju na različite sajber-pretnje, poput phishing mejlova. Edukacija u oblasti sajber-bezbednosti, koja uključuje teme poput pravilnog upravljanja lozinkama i identifikacije sumnjivih sadržaja, ključna je za zaštitu svake kompanije od potencijalnih rizika.


Unapređena zaštita i rešenje


Efikasna sajber-bezbednost je proces i zahteva kontinuiranu pažnju i inovacije kako bi se adekvatno reagovalo na stalno promenljive pretnje. U ovom kontekstu, A1 Srbija se ističe kao pouzdan partner jer korisnicima nudi jedinstvenu kombinaciju mobilnih, internet i digitalnih rešenja, sve pod jednim krovom, po principu „one stop shop”. Ne samo da se fokusira na zaštitu podataka korisnika, već im olakšava poslovanje putem modela „managed service”, oslobađajući ih svakodnevnih tehničkih briga.


U okviru svoje ponude za poslovne korisnike, A1 Srbija predstavlja A1 Cyber Protect, portfolio sajber-usluga prilagodljiv specifičnim potrebama svakog poslovnog korisnika. Korisnici imaju fleksibilnost da odaberu specifične usluge koje su im potrebne ili da se opredele za celokupni paket. Bez obzira na izbor, svaka usluga uključuje pristup SOC (Security Operations Center). Ovaj centar, sa svojim timom stručnjaka i savremenom tehnologijom, garantuje 24/7 nadzor i podršku.


A1 Srbija pruža napredne sajber-bezbednosne usluge i neprekidno podržava korisnike, omogućavajući brzo reagovanje u slučaju incidenata, a sve sa ciljem da kompanije budu maksimalno zaštićene i spremne za izazove digitalnog doba.

A1
sajber bezbednost
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama