TEST DRIVE
Xwave S-50g, S-51g i S-57
Igrački MP3
Veselin MILJKOVIĆ
1. avgust 2009.

Već neko vreme na polju MP3 plejera vlada, blago rečeno, monotonija. Drugim rečima, već se previše dugo ništa novo nije pojavilo na tržištu. Moguće je da je to u stvari posledica sve naprednijih mobilnih telefona koji veoma lako mogu da odmene MP3 plejere. Da prethodne tvrdnje ne budu tačne postarao se Xwave, predstavivši nam tri nova uređaja neobičnih karakteristika.

Xwave S-50g
Xwave S-50g 
Počnimo sa uređajem koji nosi oznaku S-50g, prilično neobičnog dizajna za MP3 plejer, ali veoma praktičnog za malu igračku konzolu u koju se pretvara nakon podizanja displeja ispod kog se kriju dodatni tasteri za upotrebu prilikom igranja. Pomenuti displej je izrađen u TFT tehnologiji, dobrog kvaliteta, dijagonale skoro tri inča tako da je ne samo igranje, nego i gledanje filmova veoma prijatno. Kućište je u potpunosti izrađeno od plastike i ne odaje baš najsigurniji utisak u ruci, ali tasteri su pod pritiskom prsta znatno sigurniji. Kao po standardu: uređaj se napaja iz ugrađene Li-ion baterije (puni se priloženim punjačem ili povezivanjem na računar), ima standardni 3,5 mm za slušalice i USB mini B konektor za vezu sa kompjuterom. Trajanje baterije veoma varira u odnosu na korišćenje uređaja; kada je u pitanju slušanje muzike, može da izdrži oko pet časova.

Ono što nas je posebno iznenadilo na uređaju jeste postojanje TV out opcije za koju je proizvođač priložio kabl. Sa malom dozom razočaranja prihvatili smo činjenicu da podržava samo JPG fotografije, a od audio zapisa samo WMA i MP3. U pogledu podrške video fajlova stvari su nešto bolje: podržana su dva proizvođačeva formata (MP4 i ASF) a takođe i AVI. Veoma je bitno naznačiti da sav video materijal mora da bude u rezoluciji 320 x 240, jer ih u svakom drugom slučaju plejer neće pokrenuti. Da bi uređaj opravdao svoj nesvakidašnji dizajn, u sebi sadrži emulator čuvene stare NES (Nitendo Entarteinment System) konzole za koji se u priloženom CD-u dobija popriličan broj igara. Na poleđini plejera nalazi se kamera koja pravi fotografije rezolucije do 1600 x 1200 kao i video zapis rezolucije 320 x 240. Pored svega pomenutog, uređaj podržava i diktafonsku funkciju, pregled i editovanje TXT fajlova, a takođe i proširenje SD karticom.

Nekoliko reči o kvalitetu reprodukcije. Zvuk je osrednjeg kvaliteta i nije preporučljiv zahtevnijim korisnicima, dok je u pogledu fotografija i videa mnogo bolji. Fotografije načinjene kamerom ovog uređaja zasigurno ne mogu parirati onima sa novijih digitalnih fotoaparata, ali mogu biti veoma interesantne zbog postojanja nekoliko različitih filtera (sepija, negativ itd.). Iste efekte moguće je primeniti i na snimanje video zapisa. Još jedno malo razočaranje predstavlja brzina prenosa podataka koja iznosi oko 500 KB/s za upis i oko 800 KB/s za čitanje.

Xwave S-51g
Xwave S-51g
Sledeći na redu je S-51g. Takođe neobičnog, ali veoma funkcionalnog dizajna za malu igračku konzolu. Nešto je manjih dimenzija od S-50g, ali pored standardnih tastera ima i džojstik, koji doprinosi još boljoj upotrebnoj vrednosti pri igranju. Kućište je izrađeno od plastike koja odaje kvalitetniji utisak nego ona na S-50g. Na sebi takođe ima 2,8 inčni TFT displej dobrog kvaliteta. Po pitanju funkcija identičan je prethodno opisanom modelu, a jedine razlike su u dizajnu menija i dizajnu samog kućišta plejera. Samo je po pitanju kvaliteta reprodukcije zvuka znatno nadmoćniji od S-50g, dok je u reprodukciji videa i fotografija potpuno jednak njemu. Takođe, primetili smo da je baterija na S-51g nešto bolja i traje oko šest časova neprekidnog slušanja muzike, dok su po pitanju prenosa podataka bezmalo identični.

Xwave S-57
Xwave S-57 
Pređimo na poslednji uređaj u današnjoj torturi nedužnih plejera. Za razliku od prethodna dva, S-57 se nalazi u potpuno metalnom kućištu koje na sebi ima plastične detalje. Pored toga što je manjih dimenzija, u ruci odaje utisak dosta kvalitetnijeg komada hardvera. Tasteri su nešto tvrđi pod pritiskom i pomalo neobično raspoređeni, ali već posle nekoliko minuta upotrebe stiče se navika. Napajanje i konektori rešeni su kao na prethodnim modelima, a izdržljivost baterije identična je prethodnom uređaju. Displej je nešto manji (2,4 inča), ali nije ništa manje kvalitetan.

Softver se znatno razlikuje od prethodnih modela. Nema emulaciju NES konzole, ali je znatno veći broj podržanih formata. Tako za reprodukciju audio fajlova, pored MP3 i WMA, uređaj podržava OGG, WAV, kao i dva formata bez gubitaka: FLAC i APE. Kvalitet reprodukcije je znatno bolji nego kod prethodna dva modela, ali ipak ne može da se izvuče pun kvalitet formata bez gubitaka (FLAC i APE). Po pitanju video fajlova, podrška je takođe bogatija. Pored proizvođačevih ASF i MP4, podržani su RM, AVI, pa čak i FLV koje reprodukuje veoma kvalitetno i bez problema. Od formata digitalnih fotografija podržani su JPG, BMP i GIF, a takođe postoji podrška za otvaranje TXT fajlova. Od dodatnih aplikacija u plejeru postoje browser fajlova, štoperica, FM radio, diktafonska funkcija, kao i jedna video igra. Brzinom prenosa prijatno nas je iznenadio: nešto više od 4 MB/s za upis i oko 9 MB/s za čitanje, što ga svrstava u USB 2.0 uređaje.

Na kraju slobodno možemo zaključiti da su S-50g i S-51g namenjeni pretežno igračkoj populaciji kojoj kvalitet reprodukcije zvuka nije na prvom mestu. Takođe, zbog prilično niske cene (oko 50 evra) sigurno će pronaći svoje vlasnike. S-57 je namenjen nešto zahtevnijim korisnicima, iako mu je cena nešto manja.


S-50g
Kapacitet:
2 GB
Ostalo:
displej u boji, punjiva baterija, fotoaparat, diktafon, proširiv SD karticom, USB 1.1
S-51g
Kapacitet:
2 GB
Ostalo:
displej u boji, punjiva baterija, diktafon, proširiv SD karticom, TV out, USB 1.1
S-57
Kapacitet:
2 GB
Ostalo:
displej u boji, FM radio, punjiva baterija, diktafon, proširiv miniSD karticom, USB 2.0
Proizvođač:
Xwave
Kontakt:
NT Company
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama