TEST DRIVE
Canon CanoScan 8800F i CanoScan LiDE 700F
Skeniranje i negativa
Nebojša RAŠKOVIĆ
1. avgust 2009.

Iako je poslednjih nekoliko godina potražnja za kućnim skenerima u blagom padu, većina proizvođača ovih uređaja još nudi dosta raznovrsnih modela, pri čemu je akcenat stavljen na rešenja specijalno dizajnirana za skeniranje fotografija. Za razliku od klasičnih skenera, ove jedinice imaju daleko veće operativne rezolucije i posebno osmišljene blokove za skeniranje TMA dokumenta, što ih automatski čini klasom za sebe. Međutim, to nije sve. Ono što njih potpuno izdvaja od drugih modela jeste kompleksna elektronika i veliki broj čipova za fino procesiranje boja, a njihova osnovna funkcija je da omoguće što verniju reprodukciju pigmenata i postignu visok stepen detaljnosti. Logično, to sa sobom polači i brojne druge mogućnosti kao što je, na primer, daleko preciznije OCR-ovanje tekstualnih dokumenata i mnogo lakše skeniranje stranica knjiga. Upravo iz tog razloga na ovom polju se i vodi najveća bitka oko prevlasti, a trenutno svaki od aktuelnih (a nama dobro poznatih) proizvođača pokušava da pridobije kupce nekim posebnim odlikama, koje bi mogle da omoguće brže i lakše dolaženje do željenog rezultata. Pomno posmatrajući događaje na tržištu poslednjih nekoliko godina došli smo do zaključka da Canon u ovom segmentu nudi ubedljivo najzanimljivija rešenja, od kojih se po svojim naprednim karakteristikama izdvajaju modeli CanoScan 8800F i CanoScan LiDE 700F, koje smo, na naše veliko zadovoljstvo, imali prilike da testiramo u pravom kućnom okruženju, gde im je i mesto. Pogledajmo kako su se pokazali.

Canon CanoScan 8800F
Canon CanoScan 8800F 
Čitajući specifikacije modela CanoScan 8800F nije teško zaključiti da se radi o jednom od najnaprednijih Canonovih fotoskenera, koji cilja na zahtevnije kućne korisnike i osoblje zaposleno u obrazovnim ustanovama (škole, fakultete...) sa umerenim ili većim dnevnim potrebama za skeniranjem fotografskog ili drugog slikovnog sadržaja. Fizički gledano, ovaj skener ne razlikuje se previše od modela CanoScan 5600F, o kom ste imali prilike da saznate nešto više u martovskom izdanju časopisa, ali se u biti radi o dosta različitim jedinicama. Ceo proizvod je izrađen u kombinaciji crne i srebrne plastike, koja je u pogledu kvaliteta za nijansu iznad one upotrebljene kod prethodno pomenutog modela. Finiš je besprekoran i nakon detaljnog zagledanja svakog dela proizvoda nismo uočili ni jedan jedini trag loše završnice. Da budemo iskreni, to smo i očekivali kada je Canon u pitanju, s obzirom na to da nas ovaj gigant u tom segmentu nikada nije neprijatno iznenadio. Kao što možete videti sa fotografije, CanoScan 8800F dizajnerski nije jedan od lepših skenera, štaviše kada smo ga ugledali, pomislili smo da je reč o nekom retro rešenju nastalom početkom devedesetih godina prošlog veka, kada je ovakav vizuelni identitet bio „in”. Danas su stvari iz estetskog ugla otišle u pravcu jednostavnijih linija i prisustva malog broja detalja, pa verujemo u to da će Canon u narednoj generaciji CanoScan skenera biti daleko kreativniji. Takođe, ono što nam se nije nimalo dopalo jeste glomaznost uređaja i gotovo smo sigurni u to da se tom pitanju moglo drugačije pristupiti, pogotovu što smo već imali prilike da vidimo tanje Canon skenere iz ove familije, ali šta je tu je, ostaje samo da napomenemo to da treba da obezbedite poprilično veliki prostor na radnom stolu ukoliko se odlučite za kupovinu ovog skenera.

Ispod haube zatičemo CCD senzor visoke osetljivosti, kome je maksimalna operativna rezolucija odličnih 4800 x 9600 tpi. Ako vam je to malo, skrećemo pažnju na to da je nju moguće „veštački” poterati čak do 19.200 tpi, ali iskreno savetujemo da izbegavate ovu „prednost” zbog toga što može doći do znatnog gubitka detaljnosti i poprilično loše reprodukcije boja. S druge strane, u nižim operativnim rezolucijama (mislimo na vrednosti iznad 1024 tpi do 3000 tpi), stvari stoje na pravom mestu. Svaki pigment je verno reprodukovan, a vidljivost i vrlo sitnih detalja je zadovoljavajuća. Ipak, prelazi između elemenata pod velikim stepenom uvećanja ukazuju na blago prelivanje određenih nijansi, ali sa rezolucijama između 3000 tpi i 4800 tpi i ova anomalija nestaje. Kompletno upravljanje skenerom (ako izuzmemo softverske metode) obavlja se pomoću osam tastera, od kojih je sedam (poznati su i pod nazivom EZ tasteri) vezano za direktne operacije (PDF x 4, Copy, Photo/Film, E-mail), a jedan (onaj osnovni) namenjen je paljenju i gašenju mašine. Brzinski gledano, CanoScan 8800F je ispunio sva naša očekivanja, bar kada je reč o skeniranju fotografija. Test sliku veličine 10 x 15 cm, krcatu detaljima i preplavljenu raznoraznim jarkim bojama, pri maksimalnoj rezoluciji iskenirao je za oko 13 sekundi, što je tek neznatno više od specifikacione vrednosti. Kod skeniranja A4 grafičkih i tekstualnih dokumenata brzine su manje od osam sekundi, ali samo u fazi kada je skener zagrejan. Na kraju ćemo reći i to da se uz ovaj model isporučuje TMA adapter za skeniranje negativa, a prateća logistika (Win i Mac) i softverski paket zaslužuju samo naše pohvale. Prodaje se po ceni od oko 210 evra.

Canon CanoScan LiDE 700F
Canon CanoScan LiDE 700F 
Drugi model koji predstavljamo dolazi iz Canonove veoma popularne LiDE porodice i reč je o sveže promovisanom nasledniku svojevremeno dosta tražene 600-tice. Posmatrajući spoljašnjost CanoScan LiDE 700F skenera može se uočiti velika sličnost sa nedavno predstavljenim modelima LiDE 100 i 200 (SK 3/2009), iako se suštinski radi o potpuno drugačije koncipiranim proizvodima. Kada to kažemo, prvenstveno ciljamo na gornju površinu mašine, koja je apsolutno preslikana sa pomenutih, samo što joj je dodat desni blok u kome je smešten deo elektronike i mala kontrolna tabla sa četiri EZ tastera. Za razliku od prethodno opisanog skenera, LiDE 700F manipuliše daleko većom optičkom rezolucijom (9600 x 9600tpi) pri skeniranju film materijala, dok za takozvana reflektivna dokumenta operiše sa vrlo dobrih 4800 x 4800 tpi. Na testovima kvaliteta postigao je odlične rezultate, naročito u radu sa fotografijama i slikovnim dokumentima, što mu je i primarna namena. Ističemo da ispod lupe nismo uočili veća odstupanja u prelazima između boja, a detaljnost i pozicija elemenata u rangu su sa profi foto-skenerima koje možemo videti u velikim fotografskim radnjama. Brzinski znatno zaostaje za CanoScanom 8800F, ali to se moglo i očekivati, s obzirom na to da koristi daleko sporiji nosač lampe i ultra slim prenosni mehanizam specijalno osmišljen za LiDE skenere. Kada smo već kod lampe, reći ćemo još i to da se ona dosta sporo budi iz stanja potpunog mirovanja, o čemu najbolje govori izmereno vreme 35 sekundi.

Ono što nam je definitivno zapalo za oko kod ovog skenera jeste moderan dizajn i visok stepen jednostavnosti pri rukovanju, zbog čega smo gotovo sigurni u to da će osvojiti veliki broj kupaca. Softverski je dobro potkovan, što važi i za prateće Win i Mac drajvere. Takođe nudi mogućnost skeniranja transparentnih materijala i za te potrebe koristi poseban umetak, koji smo ranije imali prilike da vidimo kod njegovog prethodnika. Cenovno, mislimo da je mogao biti mnogo konkurentniji, ali posmatrano iz ugla onoga što nudi, 130 evra i nije prevelika cena.

Ako sumiramo ostvarene rezultate, možemo reći da smo veoma zadovoljni krajnjim mogućnostima koje nude ovi skeneri. Model CanoScan 8800F, iako poprilično glomazan, daje dosta verne skenove i poprilično je brz, zbog čega ga i preporučujemo korisnicima koji nisu spremni na bilo kakvu vrstu kompromisa u pogledu brzine i kvaliteta skeniranja. Lako se instalira i veoma je jednostavan za korišćenje, a i podržava i veliki broj aktuelnih OS-ova. CanoScan LiDE 700F je pak dosta kompaktnijih dimenzija, ali je i dosta sporiji i nema tako precizan prelom boja. U svakom slučaju, sjajno je rešenje za kućnu primenu, odnosno za potrošače koji traže vizuelno dopadljiv skener koji će njihove fotografije na najlakši mogući način pretvoriti u digitalni oblik.


CanoScan 8800F
Rezolucija:
4800 x 9600 dpi
Ostalo:
Odličan CCD senzor, TMA adapter, 7 komandnih tastera, dobar kvalitet otiska
Proizvođač:
Canon
Kontakt:
Canon
CanoScan LiDE 700F
Rezolucija:
4800 x 4800 tpi, 9600 x 9600 tpi
Ostalo:
Skeniranje TMA dokumenata, mala kontrolna tabla, odličan CCD senzor, solidan kvalitet otisaka, dizajn
Proizvođač:
Canon
Kontakt:
Canon Srbija
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama