TEST RUN
Claris FileMaker Pro 19.4
Razvoj aplikacija bez programiranja
Gordana RADOVIĆ
1. jun 2022.

Nekoliko puta do sada predstavljali smo softverska rešenja koja omogućavaju izradu veb-sajtova, čak i ako niste vični programiranju. Red je došao na rešenje koje nije vezano za internet prezentacije, pa čak ni online sadržaj, već aplikacije koje koriste preduzeća zarad upravljanja svojim proizvodima, kontaktima, prodajom i ostalom neophodnom administracijom. Sve to stvarano je po meri i u skladu sa potrebama konkretne delatnosti.

Reč je o izradi aplikacija koje koriste preduzeća zarad upravljanja svojim proizvodima, kontaktima, prodajom...

Claris FileMaker Pro postoji već dugi niz godina i tokom tog vremena njegovi autori razvili su user friendly okruženje. Uslovno rečeno, jedina mana programa je to što nije besplatan, ali ćete se tokom 45 dana probnog perioda uveriti da je vredan novca koji uložite.

Kao što rekosmo, program prvenstveno služi za razvijanje aplikacija, ali tako da vam programiranje nije neophodno. U tu svrhu koristi se specijalno osmišljen interfejs kako bi se uvodile funkcije koje će komunicirati sa bazom podataka koju oformite. Baza može da se importuje i preko Excel fajla, samo je neophodno da aplikaciju pravilno povežete sa izvorom informacija.

Po pokretanju programa, ugledaćete minimalistički, ali elegantan interfejs koji nudi nekoliko opcija. Birate da li hoćete da kreirate aplikaciju „od nule”, po svojoj ideji, dizajnu i zamisli ili ćete se poslužiti nekim od dostupnih šablona. Autori programa pretpostavili su da će većini korisnika biti potrebne aplikacije za upravljanje kontaktima, inventarom, sastancima i zadacima, pa su na raspolaganju napola gotove aplikacije iz te grupe. Ukoliko vam treba baš nešto tako, odaberite, recimo, kontakte i pogledajte šta je već predefinisano, a šta nedostaje, kako biste u potpunosti prilagodili aplikaciju svojim potrebama. U gotovoj aplikaciji za kontakte već imate mesto za osnovne podatke o svakom pojedinačnom kontaktu kao i dve vrste prikaza. Jedan je prikaz svih kontakata kao jedinstvene liste, a drugi je prikaz svakog kontakta ponaosob sa svim detaljima.

Vaš prvi zadatak je da proverite da li postoji još neki unos koji vam nedostaje i da ga dodate. To ćete uraditi tako što ćete otvoriti Layout Mode i dodati još neko polje među već postojeće ili izbrisati neko koje vam ne treba. Ovaj radni režim opremljen je alatkama kako za dizajn novih polja, tako i za njihovo povezivanje sa bazom podataka. Ukoliko imate više tabela, kada uređujete sa kojom bazom i kolonom u njoj povezujete polja, možete da birate unutar samo jedne tabele, a možete da ih povezujete i sa više njih. Potrebno je samo da budete pažljivi pri povezivanju kako bi program u svakom trenutku pozivao svaki podatak i prikazivao ga na pravom mestu.

Podatke iz Excel tabele, kako smo već pominjali, povezujete tako što importujete tabelu, a zatim FileMaker predočava panel iz kog povezujete polja iz aplikacije sa kolonama iz Excel tabele. Na taj način stvarate klasičnu bazu koju kasnije možete i ručno da dopunjavate. Korisnici u realnom radu mogu da pretražuju sadržaj preko gotovo svih parametara koji su prisutni u bazi. Da li je to ime, prezime, godine ili bilo šta što može da se nađe među podacima, nije važno.

Autori su mislili i na dizajn, tako da klasične sive pozadine, tastere i polja možete da zamenite bilo kojim rešenjem koje vam se dopada. Alatke i opremu za prilagođavanje ove vrste takođe zatičete u Layout Modu, u namenskom panelu. Panel nema naziv, ali ćete nepogrešivo znati da ste na pravom mestu, jer je označen slikarskom paletom i četkicom.

Na sličan način funkcioniše i opcija u kojoj kreirate aplikaciju „od nule”. Ovde je apsolutno sve na vama. Koje ćete vrste podataka unositi, kako ih raspoređivati, koliko tabela koristiti i kombinovati i, naravno, kako sve to dizajnirati. Koliko će aplikacija biti razgranata, kompleksna ili jednostavna zavisi samo od vaših potreba i spretnosti da ideju sprovedete u delo. Sve alatke i opcije koje smo već pomenuli su vam na raspolaganju, samo je sada zadatak zahtevniji i kompleksniji, jer sve radite sami.

Naš utisak je da je ovaj program pun pogodak kada na umu imate izradu aplikacija koje se temelje na bazama podataka i kojima je glavni cilj da krajnjem korisniku omoguće lak i brz pristup informacijama. Možemo samo da ga preporučimo, naravno, ukoliko vam ne smeta to što je komercijalne prirode.

Tip: razvoj aplikacija

Potrebno: Windows

Veličina: 516 MB (trial)

Cena: od 19 dolara mesečno, proba 45 dana

Adresa:
www.claris.com/filemaker


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama