TEST DRIVE
Manfrotto tripodi (Inca IN330G, Compact Action, Compact Advanced, Element MII, BeFree GT i BeFree Live)
Dobar oslonac je važan
Vojislav VUJANIĆ
1. jun 2022.

Uz kameru ili fotoaparat, dobar stativ je veoma važan komad opreme jednog kreatora digitalnog sadržaja, koji većina zanemaruje uz rečenicu „Ma daj bilo koji, svejedno je”. Nije! Izbor stativa trebalo bi da vam bude bitan, jer na taj način štedite na duže staze. Kako? Ukoliko odaberete adekvatan stativ za vaše potrebe, svu opremu ćete nebrojeno puta menjati i unapređivati, a sve vreme ćete koristiti isti stativ (jedan naš je već „nakrckao” više od osam godina). Naravno, potrebe se razlikuju, kao i budžeti, pa smo zato priredili uporedan pregled nekoliko modela kompanije Manfrotto, za svačiji džep.

Manfrotto Inca IN330G

Manfrotto Inca IN330G je bazična varijanta stativa. Uprkos toj činjenici, jednom hobisti fotografu omogućava da obavi sve akcije, jer se njegova glava pomera u tri pravca, ima pločicu za brzo otpuštanje, pa čak i libelu. Glavu je, čak, moguće postaviti i u vertikalni položaj. Relativno je kompaktnih dimenzija (sklopljen je oko 50 centimetara) i male mase (~750 grama), ali da bi se uklopio u cenu koju svaki entuzijasta može sebi da priušti, određeni kompromisi postoje. Nožice su „ na klik”, pa se izvlačenjem njihova dva segmenta i centralnog stuba (vrtite kurblu, kao na vozilu iz 1918. godine), postiže maksimalna visina od tek 133 centimetra. Najniža pozicija na koju može da se spusti je 48 centimetara, pa ćete biti uskraćeni za fotkanje iz veoma niskih uglova. Po specifikaciji, maksimalna nosivost stativa je tri kilograma, ali ne bismo ga forsirali sa baš tolikim opterećenjem, pogotovo ne u vertikalnoj (portret) poziciji. Kvalitet izrade je u skladu sa cenom, pa ukoliko se prema njemu budete odnosili sa pažnjom, potrajaće. U kutiji se dobija i torbica za nošenje.

Manfrotto Compact Action

Manfrotto Compact Action je skoro dvostruko teži (1,2 kilograma) i još malo pa četiri puta skuplji od prethodno opisanog stativa, ali to je opravdano po svakom parametru. Sa modelom CA, Manfrotto je objedinio foto i video-glavu u jedan kompaktan pištoljski rukohvat (ili džojstik, ako vam zvuči manje opasno). Transformacija funkcionalnosti obavlja se jednostavnim klikom polugice (mehanizam uliva poverenje o dugom radnom veku) iz pozicije foto u video i obrnuto. Sa parom točkića podešavate otpor koji glava pruža pri pomeranju, kako bi vam pokreti bili brži ili sporiji (precizniji). Odlična zamisao i realizacija, a glavu je zbog ballhead dizajna moguće rotirati u svim pravcima. Kao manu, možemo navesti nedostatak klasične pločice za brzo otpuštanje na koju montirate kameru ili foto-aparat. CA koristi Manfrottoovo specijalno rešenje, koje je superkompaktno i nije vam potreban šrafciger (ili novčić), ali ujedno ograničava maksimalnu nosivost ovog stativa na svega 1,5 kilograma. To je dovoljno za većinu kompaktnih dSLR-ova i MILC aparata, u kombinaciji sa standardnim zum objektivima (Nikon Z6II sa Z24-70F4 teži oko 1,2 kilograma). Nožice su izrađene od aluminijuma i izvlače se iz četiri segmenta (koji se zaključavaju „na klik”) do maksimalne visine od 133 centimetra, tj. respektabilnih 155 centimetara kada se izvuče i centralni stub. Sam centralni stub moguće je odvojiti od stativa i zarotirati za 180 stepeni kako biste kameru mogli da postavite tik iznad zemlje, a ne sa minimalne visine od 44 centimetra. Ova opcija je veliki plus. Transportna veličina od oko 45 centimetara je veoma zahvalna za prenošenje, a prateća futrola dodatno olakšava njegovo skladištenje. Izrada stativa Manfrotto Compact Advanced je veoma solidna i napravili smo opkladu u redakciji koja mu je prodajna cena. Svi smo pogrešili, mislili smo da je skuplji nego što jeste.

Manfrotto Compact Advanced

Manfrotto Compact Advanced nastavlja gde je Compact Action stao i donosi napredak. Koristi konvencionalnu glavu koja može da se pomera u tri pravca, sa dve ručice putem kojih fiksiramo položaj foto-aparata. Opremljen je klasičnom pločicom za brzo otpuštanje, te je nosivost Compact Advanced modela deklarisana na tri kilograma. To nam omogućava da foto-aparat uparimo sa tele-objektivima (npr. 70-200 mm F2.8), a da stativ ostane stabilan. Noge stativa su identične Compact Action modelu: četiri segmenta koja se zaključavaju sa flip lock mehanizmom, s tim da je maksimalna visina 165 centimetara (tj. 140 centimetara ako centralni stub ne pomeramo). Minimalna visina bez okretanja centralnog stuba je 44,5 centimetara, ali i ovde je moguće stub demontirati i zarotiranog ga postaviti nazad u stativ, kako biste još bliže prišli podlozi. Stabilan je i uliva poverenje da će izdržati teret koji ćete na njega tokom vremena postavljati.

Manfrotto Element MII

Manfrotto Element MII gradacijski, po ceni, dolazimo do stativa koji je namenjen isključivo fotografima, jer sa glavom ovog stativa nećete nijedan video-potez moći da napravite. To nije loše, ali ga za razliku od prethodnih, stavlja u „one trick pony” kategoriju, pa mora dobro da se pokaže. I, „na keca” - nosivost glave iznosi osam kilograma. Namenjen je za sve ozbiljne aparate i objektive, a pri transportu se pakuje na manje dimenzije od svih prethodno navedenih (42,5 centimetara). Ballhead mehanizam omogućava maksimalnu pokretljivost u svim pravcima (ima čak i malecnu libelu), a pločica za brzo otpuštanje je deo standardne opreme. Da je izrađen od ugljeničnih vlakana, težio bi manje, ovako ga aluminijumska izrada prebacuje malo preko 1,5 kilograma, pa to malo (više) govori i o kvalitetu izrade naspram prethodnih modela, koji je ponovo za lestvicu viši. Sada se umesto „klik” mehanizma koristi twist lock (odvrtanje-zavrtanje) za pozicioniranje visine (do maksimalnih 160 centimetara), ali i same noge imaju tri pozicije zaključavanja pod određenim uglom, kako bi pružile najveću moguću stabilnost. Centralni stub moguće je koristiti u invertovanom položaju, ali kada ga koristite u standardnom, na njegovom dnu nalazi se kuka na koju možete da okačite teret koji će dodatno stabilizovati stativ. Element MII je do sada najzaokruženiji stativ, po kvalitetu izrade i sa odličnim odnosom dobijeno/uloženo. Ukoliko se uklapa u vaš budžet, naravno.

Manfrotto Element MII

Manfrotto BeFree GT je profesionalni foto-stativ, a u prilog tome govori i cena, ali i osetno viši kvalitet izrade, ne samo stativa (plastični, gumeni, metalni delovi), već i prateće torbe. Sve klizi, bukvalno. U toku korišćenja ovog stativa, nismo primetili da išta bilo gde zapinje. Ako je „klik”, onda je čvrst „klik”, ako je zavrtanje-odvrtanje, nema dodatnog otpora i jednostavno - klizi. Noge se zaključavaju u tri predefinisane pozicije zarad bolje stabilnosti, ali se i izuzetno brzo izvlače i zaključavaju u poziciji putem novog M-lock mehanizma (napredna verzija twist lock). Centralni stub je po raspakivanju iz kutije naopačke okrenut i to dovoljno govori o njegovoj funkcionalnosti. Glava je ball-head tipa (pomera se u svim pravcima), dizajnirana sa malim dimenzijama na umu i njena pozicija se fiksira putem tri točkića koja pružaju izuzetno precizno pozicioniranje. Deklarisana je da može da izdrži opterećenje od deset kilograma, naravno, uz pločicu za brzo otpuštanje koja je kompatibilna sa Manfrotto RC2 i Arca-Swiss nastavcima za glavu. Dodatna funkcionalnost kojom je opremljen jeste Easy Link, sistem dodataka kojim možete unaprediti svoj stativ (dodati nosač za rasvetu i slično). Maksimalna visina je 164 centimetra, sklapa se za transport na dužinu od 43 centimetra, a težak je 1,85 kilograma (za one kojima je bitan svaki gram, postoji i karbonska verzija koja štedi oko 300 grama). Bitno je napomenuti da svi delovi BeFree GT stativa, čak i oni najsitniji, mogu da se servisiraju, tj. zamene.

Manfrotto BeFree GT

Manfrotto BeFree Live namenjen je videografima. Iako isprva njegove noge podsećaju na Action i Advanced modele, zbog načina fiksiranja pozicije nogu, nije reč o istom mehanizmu. BeFree Live koristi QPL mehanizam koji je modifikovan za upotrebu na ovom kompaktnom i laganom stativu, sa njihovih daleko robusnijih (i znatno težih) modela, a sa ciljem da se dobije znatno stabilnija platforma za kreiranje video-sadržaja. Unapređenjima nije tu kraj, jer fluidna glava koju BeFree Live koristi može da se zaključa nezavisno po dve različite ose (pomeranje i naginjanje), a izuzetno je teško opisati sa kojom lakoćom se pomera i koliko se čini da ne postoji nikakav otpor pri pomeranju, sve dok ga vi ne „unesete” u jednačinu (naštelujete koliko vam odgovara). Kvalitet izrade je vrlo visok. Glava je opremljena i libelom, a pločica je, naravno, brzoskidajuća. Centralni stub je moguće koristiti u obe pozicije (nagore i nadole), a pri maksimalnom izvlačenju nogu i stuba, BeFree Live dostiže visinu od 151 centimetar, što je korektno. Maksimalan teret koji može da nosi iznosi četiri kilograma, što je više nego zadovoljavajuće, s obzirom na to da nije reč o ball head konstrukciji glave. Kada se sklopi, njegova dužina je 40 centimetara, pa se može reći da je zaista kompaktan i spreman za putovanje sa vama, ukoliko vam težina od 1,75 kilograma ne predstavlja problem.

Manfrotto BeFree Live

I, kao što smo rekli na početku, kod odabira stativa je najbitnije da štriklira što više kućica u vašoj listi želja. Ako možete, nemojte škrtariti prilikom kupovine stativa kako biste dosegli do pravog, jer je ovo jedina kupovina koja će nadživeti svu opremu koju koristite.

Proizvođač: Manfrotto (manfrotto.com)

Kontakt: Yellow Store (yellowstore.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama