PHONE ZONE
Poco F4 GT
Ready Player One
Gradimir JOKSIMOVIĆ
1. jun 2022.

Pametni telefoni namenjeni igranju više od dve decenije pokušavaju da doakaju ručnim igračkim konzolama. Tek tokom poslednjih nekoliko godina, telefoni za igre počeli su da opravdavaju svoje postojanje smislenim dodacima, kao što su ventilatori, dodatna oprema za upravljanje ili namenski tasteri koji podražavaju funkcije kontrolera. Novi Šjaomijev igrački telefon upravo se ističe specifičnim fizičkim tasterima koji pružaju taktilni osećaj približan onome na džojpedu.

Poco F4 GT je gejming smartfon od glave do pete...

Poco F4 GTje gejming smartfon od glave do pete, koji pored pomenutih tastera nudi trenutno vodeći Snapdragon procesor sa unapređenom tehnologijom vodenog hlađenja i punjač snage 120 vati. Radi se o prepakovanom kineskom modelu Redmi K50G, što je praksa koju je na svojim Gaming modelima Šjaomi primenio i prošle sezone, plasirajući na globalno tržište vrhunske uređaje po nižim cenama. U ovom slučaju, dobili smo najbolje komponente kada su u pitanju procesorska snaga i memorija: Snapdragon 8 Gen 1 sa LPDDR5 RAM-om (osam ili dvanaest gigabajta) i UFS 3.1 skladištem (128 ili 256 gigabajta), nažalost, bez podrške za microSD kartice (zaista čudna odluka, s obzirom na veličinu instalacija igara). S druge strane, kapacitet baterije od 4700 miliamper-časova čini je donekle slabom za uređaj koji se ne ispušta iz ruku, ali je zato obezbeđeno sumanuto brzo punjenje - od nule do „stotke” za manje od 20 minuta!

Kad smo već na temi performansi, kratko ćemo potvrditi da je F4 GT odgovorio na sve izazove u skladu s maksimalističkim očekivanjima - posebno nas raduje to što vodeno hlađenje sa dve dodatne bakarne ploče odlično obavlja posao i jednom od „najvrelijih” procesora obezbeđuje postojanu brzinu i stabilnost, kako pri igranju, tako i tokom rada sa kamerom i zahtevnim aplikacijama (zloglasni 3DMark završava bez problema i po rezultatima uspešno parira Samsungovom modelu Galaxy S22 Ultra).

Dizajn telefona je zanimljiv, a od upečatljivijih detalja izdvajaju se karakteristična šara na metalnoj poleđini i višebojne LED tračice na modulu sa kamerama koje pružaju „disko” efekat, sugerišući da u ruci držimo telefon predviđen za zabavu. Sa ekranom od 6,67 inča i robusnim kućištem pozamašnih gabarita, Poco F4 GT ubraja se u veće telefone, slično kao iPhone 13 Pro Max ili Samsung Galaxy S22 Ultra. Iako je deblji i teži od konvencionalnih telefona iz svoje klase, udoban je za držanje i korišćenje, a i ne prlja se toliko. Zvučnici i mikrofoni su lepo raspoređeni i nije ih lako blokirati prstima (kada se drži poprečno, prsti se zavlače iza kućišta i ostavljaju zvučnicima dovoljno prostora da „dišu”). Što se otpornosti tiče, proizvođač na nekim mestima navodi IP53 sertifikaciju.

Fizički tasteri za igranje postavljeni su na desnoj ivici - odnosno, gornjoj kada se telefon drži horizontalno - i pomoću dva klizna magnetna prekidača se izvlače i uvlače, kako ne bi ometali korišćenje kada igranje nije u prvom planu. Prekidači su pomalo labavi i mogu se slučajno uključiti ili isključiti kada telefon izvlačite iz džepa; proizvođač tvrdi da prekidači mogu da izdrže najmanje milion i po „šaltanja”, pa izdržljivost nije upitna. Ovi tasteri su se pokazali kao veoma koristan dodatak koji bismo rado videli na svakom gejmerskom telefonu - premda nemaju odliku analognih tastera na pravim džojpedima, sam osećaj „klika” pruža neuporedivo bolji osećaj od senzorskih tastera, a uz to imaju i veoma brz i precizan odziv. Tasteri se mogu proizvoljno mapirati u meniju aplikacije Game Turbo, što je korisno za igre, ali i za aplikacije ili pokretanje nekih funkcija (npr. uključivanje baterijske lampe).

Za potpunije uživanje u igrama, instaliran je sistem sa četiri zvučnika, dva standardna drajvera i dva visokotonca, koji su smešteni iza velike rešetke za zvučnike na vrhu i dnu uređaja. Analogni priključak za slušalice je izostavljen. Konačno, tu je i solidan 6,67-inčni FHD+ OLED panel sa osvežavanjem od 120 herca i uzorkovanjem dodira od 480 herca, koji, doduše, nije ništa bolji od ekrana na jeftinijim Redmi Note modelima (maksimalno osvetljenje od 800 nita nije najbolja preporuka za korišćenje pod osunčanim nebom). Međutim, ekran, ipak, pruža dobar balans rezolucije, brzine osvežavanja i energetske zahtevnosti za jedan ovakav uređaj, a svakako doprinosi i nižoj ceni. Bilo bi još bolje da postoji mogućnost dodatnog smanjenja frekvencije osvežavanja tokom prikaza statičnih sadržaja, ali jedine opcije su 60 ili 120 herca. Puna baterija obezbeđuje oko šest sati rada, što nije naročito impresivno, ali pomenuti brzi punjač to višestruko nadoknađuje.

O kamerama sasvim kratko - specifikacije možete videti u info-boksu, a što se realnih performansi tiče, u pitanju je pristojan sistem koji na dnevnom svetlu obezbeđuje fotografije solidne oštrine i dinamičkog opsega. Glavna kamera se dosta dobro drži i noću, zahvaljujući spajanju piksela, dok ultraširoka kamera tu dobrano posustaje. Makro kamera od dva megapiksela je tu samo da popuni brojno stanje na prozivci, dok je selfi kamera nešto iznad proseka i pravi odlične portrete. Video-režim podržava 4K/60 FPS snimanje.

Što se softvera tiče, uz MIUI 13 preko Androida 12 Šjaomi planira tri godine ažuriranja operativnog sistema i četiri godine bezbednosnih zakrpa, ali to još nije potvrđeno. Sve u svemu, Poco F4 GT jedan je od najboljih telefona za igranje, ujedno i sasvim solidan „srednjak”, koji će zadovoljiti potrebe korisnika koji pri izboru telefona najviše vrednuju brzinske performanse.

Operativni sistem: Android 12, MIUI 13

Dimenzije i masa: 162,5 × 76,7 × 8,5 mm / 210 g

Čipset i memorija: Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm, Octa-core, 1 × 3 GHz Cortex-X2 & 3 × 2,50 GHz Cortex-A710 & 4 × 1,8 GHz Cortex-A510), Adreno 730, 8/12 GB RAM, 128/256 GB interne memorije, UFS 3.1

Displej: 6,67” AMOLED, 120 Hz (1080 × 2400, 20:9, 395 ppi, 1M boja, HDR10+, 800 nita), Corning Gorilla Glass Victus

Primarni sistem kamera: 64 MP (f/1,9, 26 mm wide, 1/1,73”, PDAF) + 8 MP (f/2,2, 120˚ ultrawide) + 2 MP (f/2,4, macro), 4K@30/60 fps (HDR10+), 1080p@30/120 fps, 720p@960 fps, HDR

Selfi kamera: 20 MP (f/2,4, wide, 1080p@30/60 fps, 720p@120 fps, HDR

Ostalo: Bluetooth 5.2 A2DP/LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6 dual-band/direct/hotspot, GSM/CDMA/LTE/5G, IC, NFC, GPS (A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, NavIC), USB Type-C 2.0, 192 kHz audio, stereo zvučnici (x4), dual nano-SIM, Li-Po baterija 4700 mAh, brzo punjenje (120 W)

Performanse: AnTuTu Benchmark (v9): 951236; Geekbench 5: 1188 (Single-Core), 3685 (Multi-Core)

Proizvođač: Xiaomi (www.mi.com)

 


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama