TEST RUN
Zenplot 1.0.6
Podaci u slici
Gordana RADOVIĆ
1. decembar 2021.

Iako je Excel neprikosnoven kada je u pitanju kreiranje tabela, pravljenje proračuna i unošenje formula, pa i grafičko prikazivanje podataka (jednostavno predstavlja kompletan paket), postoje programi koji preskaču prvi deo posla i posvećuju se samo grafičkom prikazu podataka. Jedan od njih je i Zenplot, koji se ne bavi tabelama, ali se i te kako bavi prikazom podataka. Ovo je komercijalno ostvarenje, čija cena zavisi od toga ko kupuje licencu. Ukoliko ste student, moraćete da izdvojite mnogo manje novca - 45 evra godišnje, nego ukoliko kupujete licencu za firmu - čak 245 evra godišnje.

Zenplot dozvoljava importovanje i više od jednog dokumenta po projektu, pa, tako, možete i da kombinujete prikaze

Program je zamišljen tako da bude lak za korišćenje, međutim, ipak nije namenjen početnicima ili onima koji nemaju iskustva sa grafikonima. Ovome svedoči i to što je unutar programa smešteno pregršt tutorijala koji vas upućuju, korak po korak, na to kako da koristite koju vrstu prikaza.

Prvi korak je importovanje dokumenta. To može da bude, recimo, Excel dokument koji može da ima manje ili više komplikovanu tabelu. Zenplot dozvoljava importovanje i više od jednog dokumenta po projektu, pa, tako, možete i da kombinujete prikaze. Čim importujete dokument sledeći korak je njegovo analiziranje. Ovde imate opciju da sve ono što vam možda ne treba za prikaz, jednostavno, izbacite, a ostavite samo relevantne podatke za prikazivanje. Tu su smeštena i podešavanja vezana za prikaz decimalnih brojeva i slični detalji nakon kojih se pojavljuje mreža gde treba da bude smešten grafički prikaz. Tek sada je momenat da odaberete jednu od mnogih vrsta grafičkih prikaza, ali i da počnete da je uređujete.

Interfejs je oskudan, ali pregledan.
S desne strane nalazi se osnovni meni u kome su opcije za uređivanje profila i pregledanje tutorijala. Oni su podeljeni na uputstva za korišćenje različitih vrsta grafikona, kao i njihovo uređivanje. Tu je deo koji se naziva Inspirations, a koji služi da na konkretnim primerima pokaže kako grafikoni izgledaju. Možete da otvorite primer sa tabelom na osnovu koje je grafikon napravljen i, naravno, da menjate prikaz kako biste se bolje upoznali sa mogućnostima programa pre nego što pokrenete projekat.

Glavni deo je odabir grafičkog prikaza, a možete da odaberete jedan od sledećih: Line, Bar ili Area Chart, Histogram, Heatmap i slične. Sve u svemu, na stolu se nalazi 12 različitih tipova grafičkih prikaza, a možete i da ih kombinujete. Naime, grafikoni se dodaju tako što projektu dodajete novi layer, a to je, u stvari, svaki poseban grafikon. Kada odaberete prvi, Zenplot će vas pitati šta želite da budu X i Y osa, kao i još neki parametri koji su karakteristični za konkretnu vrstu prikaza. Sledeći korak je da uredite izgled. Ovo je čista šminka, ali Zenplot je upravo ovde najbolji. Svaka tačka, svaka linija, svaki stub može da se oboji bojom koju želite, može da bude debljine i visine koju ste zamislili, a što je grafikon kompleksniji, to i uređivanje može da bude raznovrsnije. Poseban panel je zadužen za uređivanje legende, tako da i tu možete da izmenite podrazumevani izgled.

Kada postignete zadovoljavajući rezultat, vreme je za eksport. Akcija se obavlja vrlo lako - klikom miša na upadljivo predstavljeni taster Export dolazite do dijaloga koji vas upućuje na to da možete da sačuvate sliku grafikona u PNG ili SVG formatu. Oba formata su standardna, tako da dalje možete da ih upotrebite bilo gde. Kada je u pitanju to šta ćete uopšte da eksportujete, dijalog nudi pregled svih layera koje ste napravili i uredili, a vi dalje možete da izaberete koji želite da eksportujete (ili, jednostavno, označite sve).

Na kraju ćemo da ponovimo da je Zenplot alatka za nešto naprednije korisnike. Ukoliko ne znate tačno karakteristike tabele i kakav prikaz želite da postignete, rad u ovom programu biće vam mnogo teži. Worklfow nije neophodno da poznajete unapred - oko toga će vam pomoći ugrađeni tutorijali, ali ako dobro poznajete grafikone u, recimo, Excelu, biće vam mnogo lakše da se snađete i na izlazu dobijete ono što želite. Onog momenta kada grafikon dobije osnovnu strukturu i počnete da se bavite kozmetikom, najveći deo posla je završen. Ukoliko su grafikoni nešto što koristite u svakodnevnom radu, obavezno isprobajte Zenplot. Na kraju krajeva, imate 14 dana da to i učinite.

Tip: vizuelizacija podataka

Potrebno:Windows, macOS

Veličina: 274 MB (trial)

Cena: 45 evra godišnje, proba 14 dana

Adresa: www.xlstat.com/en/solutions/zenplot


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama