TEST RUN
Nextcloud 3.3.5
Online čuvar podataka
Gordana RADOVIĆ
1. novembar 2021.

Čuvanje podataka odavno je prevazišlo njihovo puko skladištenje na hard-diskovima. Čuvaju se na Google Driveu, OneDriveu, Dropboxu, zakupljuje se prostor na tuđim serverima, koriste se i sopstveni serveri... S druge strane, podaci se lakše nego ikad ranije dele, uređuju, bekapuju, na dokumentima i projektima se radi samostalno ili sa timom, a sve to online.

Sve što se nalazi u Nextcloud folderu biće „podignuto” na cloud, a sve što je izmenjeno biće sinhronizovano i izmenjeno i na cloudu

Ukoliko ste korisnik Google Drivea ili OneDrivea, onda će vam neke od funkcija koje nudi Nextcloud biti vrlo poznate. Međutim, on povezuje sve sfere rada pa, tako, samo čuvanje i uređivanje podataka nije jedino što nudi. Nextcloud je jednostavan za korišćenje, ali pomalo komplikovan za predstavljanje. To proizilazi iz raznovrsnosti opcija i načina na koji se „povezuje” sa kompjuterom korisnika. Za sve postoji nekoliko opcija, pa ćemo pokušati da vam dočaramo kako stvari funkcionišu u praksi.

Pre svega, Nextcloud je koncept čuvanja, povezivanja i deljenja, ali sa zaštitom podataka na prvom mestu. Predviđen je kako za firme koje imaju veći broj zaposlenih, tako i za kućne korisnike. Kada bacite pogled na dostupne pakete, videćete da su predviđene tri verzije usluga. Međusobno se razliku po količini i brzini dostupnih usluga i podrške, ali i po dozvoljenom broju korisnika. Da su u pitanju ozbiljni kapaciteti pokazuje i podatak da podrška kreće od tima sastavljenog od sto korisnika i odatle se samo penje.

Kako, u stvari, izgleda ovaj program i šta sve nudi testirali zahvaljujući probnoj verziji koja je dostupna za pojedince. Kada su u pitanju kompanije, trial je dostupan samo na zahtev, koji autori servisa moraju da odobre i unapred ste zamoljeni da ga ne tražite ukoliko nemate bar 50 zaposlenih. Prvo smo otvorili nalog i time dobili pristup veb-aplikaciji. Na raspolaganju nam je ostavljen i jedan gigabajt skladišnog prostora, što je jako malo za bilo kakav ozbiljniji rad, ali dovoljno da osetimo šta sve Nextcloud nudi i da li je vredan pažnje i vremena. Na raspolaganju su alatke uz čiju pomoć podatke uploadujete, uređujete direktno na cloudu, povezujete mejl nalog po izboru, grupišete kontakte, organizujete sastanke, pristupate kalendar, to do listi i tome slično. Sve pomenuto, kao što smo nagovestili, dostupno je iz upravljačkog interfejsa kom pristupate isključivo preko internet browsera.

Nekim resursima platforme moguće je pristupiti i iz klasičnog okruženja, instaliranjem desktop klijenta koji se preuzima sa matičnog sajta. Program je neophodno povezati sa veb-nalogom, kako bi sinhronizacija podataka između kompjutera i „oblaka” neometano funkcionisala. Klijent će automatski rezervisati prostor za podatke koje držite na hard-disku, odnosno, kreiraće folder Nextcloud kom ćete uvek moći da pristupite iz omiljenog fajl-menadžera. Princip rada je isti kao kod, recimo, OneDrivea: sve što se nalazi u Nextcloud folderu biće „podignuto” na cloud, a sve što je izmenjeno biće sinhronizovano i izmenjeno i na cloudu. Naravno, važi i obrnuto.

Još jedan dodatak na desktopu su ikonica i prozor u/iznad systraya. Pomoću njega ćete uvek biti obavešteni o tome da li ste prijavljeni i da li je sve sinhronizovano. Uz to, ovde su smeštene i sve prečice za pojedinačne panele sa veb-naloga. To znači da klijent na kompjuteru kreira folder za podatke, ali sve ostale funkcije koje Nextcloud nudi ne postoje na lokalu, već se putem pomenutih ikonica brzo povezujete sa komplementima „u oblaku” preko internet browsera. S druge strane, u pomenutom prozorčetu vidite sve preduzete korake, tako da ukoliko niste sigurni šta se desilo sa nekim fajlom ili da li ste nešto zabeležili ili nekoga kontaktirali, ovde postoji lista svih preduzetih koraka i uvek znate na čemu ste.

Pomenućemo još nekoliko zanimljivosti. Prva je da ste sa Nextcloudom prepušteni sami sebi kada je bezbednost u pitanju. Većina hosting provajdera garantuje neku bezbednost, međutim, Nextcloud ne. Možete da obavite povezivanje Nextclouda sa svojim serverom, hostingom ili kupljenim hostingom, a samim tim se i sami postarajte da su vam podaci dovoljno zaštićeni. U svemu tome će vam pomoći i Nextcloud podrška, ali kad podvučete crtu, morate sami da se postarate za to. Na ovu činjenicu se nadovezuje i sledeća: Nextcloud je open source i na projektu rade programeri i volonteri, a ono što vam oni garantuju jeste da i pored toga što koristite ovu platformu i podršku niko sem vas nikada neće imati pristup vašim podacima, bilo ličnim, bilo onima „u oblaku”. Niko neće prisluškivati vaše razgovore, pratiti šta delite i sa kim i tako dalje. Ovo je upravo ono čime se Nextcloud diči, pa ukoliko delite njihovo mišljenje o privatnosti, savetujemo vam da isprobate ovu platformu.

Tip: cloud platforma

Potrebno: Windows

Veličina: 203 MB

Cena: besplatno

Adresa: nextcloud.com


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama