TEST RUN
HDCleaner 2.01
Dubinsko čišćenje
Gordana RADOVIĆ
1. novembar 2021.

Evo poslastice za sve one koji vole da znaju šta se događa na svim poljima i sferama njihovih kompjutera. HDCleaner je alatka koja sistematično prati i analizira ne samo da li i koliko postoji nepotrebnih fajlova, već i brzinu sistema i još mnogo toga. Ukratko, na raspolaganju je preko 4000 funkcija koje korisniku pomažu da optimizuje rad kompjutera.

Najčešće korišćene funkcije mogu da se pronađu i u okviru Windowsa, ali ovde je sve na jednom mestu i lako dostupno

Program na hard-disku zauzima tek nešto više od šest megabajta i krasi ga čist i odlično organizovan upravljački interfejs. Na početnoj radnoj formi nalaze se osnovne informacije (i funkcije), počevši od podataka o samom sistemu, pa do toga koliko je program već podataka „sredio” ili izbrisao. Na raspolaganju su i najvažnije informacije o radu hard-diska, ali i tome koliko je vremena potrebno da se Windows podigne i bude operativan. Ako kliknete na ovaj deo interfejsa dobićete detaljan izveštaj o tome šta se sve podiže zajedno sa operativnim sistemom, kao i koliko to usporava sistem. Ne postoje opcije za unapređivanje i postizanje boljeg rezultata, pa preporučujemo da potražite još opcija u padajućem meniju.

Tamo ćete spoznati da je sve što ste do sada videli pripadalo panelu Dashboard, te da je na raspolaganju čitav niz dodatnih panela: Cleaning, Shredder, System, HDD, Tools, Registry, Monitoring, Backup Center i Cloning. Svaki od ovih dodatnih panela donosi mogućnost „puštanja” HDCleanera da u sitna crevca analizira situaciju, a zatim da vi odaberete kako ćete da upravljate dobijenim informacijama i stanjem na kompjuteru.

Sekcija Cleaning donosi mogućnost odabira da li želite da pokrenete jednostavno, podrazumevano ili napredno čišćenje. U podrazumevanom režimu čišćenje je podeljeno na čišćenje internet browsera, sistema, plug-inova i registar baze. Opet, klikom na bilo koju od ovih oblasti otvarate panel posvećen samo njoj. Tako, u grupi Browser nalaze se opcije za svaki od instaliranih internet browsera posebno. HDCleaner nudi mogućnost oslobađanja od zaostalih i nepotrebnih fajlova za sve (nekad) instalirane internet browsere. Na raspolaganju je obračun s „kolačićima”, istorijom korišćenja, podacima u keš memoriji, lozinkama i tako dalje. Pored svake opcije „parkirano” je polje koje može da se štiklira, pa, tako, korisnik ima potpunu slobodu da bira šta želi da obriše, a šta da zadrži.

Kada je u pitanju System Cleaner, na meti je brisanje fajlova iz Windows Explorer History Tracks, History Store Tracks i slično. U preostala dva panela situacija se menja u odnosu na korisnikove navike ili prilike da koristi određene programe. Ono što je sigurno jeste to da će HDCleaner sigurno da pronađe sve suvišno ili bar sumnjivo. Na vama je da prosudite da li su vam ti podaci potrebni ili su zreli za brisanje. Tu su i opcije koje vam pomažu da obavite recovery, ali i deinstalaciju programa koje više ne koristite.

U panelu Shredder nalaze se potencijalno opasne funkcije. Kažemo opasne, jer ovde se, u stvari, odvija čišćenje i brisanje svega onog što ručno obeležite. Ukoliko niste obratili pažnju i ostavili ste po defaultu obeležene stvari ili ste slučajno štiklirali nešto, može da dođe do kobne greške. S druge strane, ukoliko ste sigurni u svoje odluke, možete i da odaberete da li ćete obaviti nepovratno brisanje fajlova, „prepisivanje” praznog prostora na hard-disku ili brisanje sadržaja sa čitavih particija.

Na kraju da pomenemo i Startup Manager, sekciju iz koje se stiče uvid u sve procese koji se podižu zajedno sa Windowsom. Naravno, postoji i mogućnost ručnog odabira šta će se, a šta neće, podizati sa operativnim sistemom. Vrlo lako može da se desi da se sa sistemom podiže i neki program bez vašeg znanja - ovde ćete ih videti sve i dobiti mogućnost da ih jednim klikom miša naučite da to ne treba da rade.

Bilo da ste napredni korisnik ili početnik, HDCleaner pomoći će vam da održavate Windows u tip-top stanju. Kada su napredni korisnici u pitanju, za njih su pripremljeni detaljni izveštaji, ne samo o programima, već i o plug-inovima i fajlovima sa njihovim mestom i funkcijom. Na sajtu postoji i podrška u vidu uputstava, gde vas tvorci programa upućuju na način na koji HDCleaner „piše” izveštaje, kao i kako da ih tumačite i iskoristite.

Početnicima ćemo skrenuti pažnju na to da se najčešće korišćene funkcije mogu pronaći i u okviru Windowsa, ali ovde je sve na jednom mestu i lako dostupno, tako da će HDCleaner biti sve što vam je potrebno.

Tip: sistemski cleaner

Potrebno: Windows

Veličina: 6,09 MB

Cena: besplatno

Adresa: i.sk.rs/358225


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama