LAKI PINGVINI
ESP32-EVB
Švajcarski nož na bugarski način
D. PETROVIĆ
1. novembar 2021.

U okruženju imamo dosta firmi koje se bave proizvodnjom i razvojem platformi u embeded svetu. Neke smo imali prilike da vam predstavimo kroz razne pločice. Olimex, firmu iz susedne nam Bugarske, još nismo, što ovaj put ispravljamo. U tekstu koji sledi biće reči o njihovoj ESP32-EVB ploči, na koju možemo gledati kao na razvojnu ploču, ali i kao zaokružen projekat.

Na pločici dimenzija 75×75 milimetara dolazi zaista dosta toga, da naprosto ne možemo da odredimo jedan projekat za koji bi pločica bila idealna. Centralno mesto, više figurativno, zauzima ESP32 (WROOM-32E) modul. ESP32, standardno, donosi Wi-Fi po 802.11b/g/n, Bluetooth LE, a tu je i četiri megabajta fleš memorije. Modul je smešten u samom uglu, a za programiranje preko mikro USB priključka zadužen je CH340T UART čip. Auto-reset radi savršeno, tako da nije potrebno koristiti tastere. Kao prava IoT pločica, tu je i stomegabitni Ethernet priključak. Za izlaz u svet preko žica zadužen je Microchipov LAN8710A. Sa donje strane je solder džamper za hardverski reset čipa preko nRST pina, a dolazi nezalemljen. Ovo je jedna od ređih pločica koja pruža oba vida povezivanja na lokalnu mrežu, bez dodatnih komponenata.

Desna strana je popunjena raznim priključcima. Preko ESP32-EVB možemo da upravljamo perifernim uređajima preko dva standardna releja, deklarisana na 10 ampera i 250 volti, čiji izvodi idu do isto tako standardnih terminala. Sa donje strane su izloženi vodovi, te treba biti obazriv ako će se raditi sa naponom iz strujne mreže. Zanimljivo je da je Olimex označio svaku od gomile sitnih komponenata, ali ne i koji pinovi su za šta upotrebljeni. Ipak, u tehničkoj dokumentaciji (šemi, tačnije) vidimo da su za releje upotrebljeni GPIO32 i GPIO33. Namotaji releja rade na pet volti i nisu izolovani od ESP32. Svaki od releja ima i svoju statusnu LED. Olimex nam je na raspolaganje stavio i CAN (controller area network, CAN bus), interfejs sa kojim se nismo često susretali na ovim stranicama. Kao CAN drajver, upotrebljen je MCP2562 čip, a sa ESP32 je povezan preko GPIO5 i GPIO35. Sa donje strane je solder džamper za odabir radnog napona, a dolazi za zatvorenom petovoltnom linijom. Drugi džamper spaja CANH i CANL preko 120R otpornika.

Za napajanje možemo da koristimo mikro-USB priključak ili DC pin. Međutim, preko DC priključka možemo da koristimo isključivo adaptere na pet volti. To je jasno naznačeno sa donje strane pločice. Ispod su i padovi na koje direktno možemo da zalemimo žice napajanja. Pločicu možemo da napajamo i preko Li-Po baterije za čije staranje je zadužen MCP73833 čip. Dve LED koje nam govore o statusu punjenja se podrazumevaju. ESP32-EVB ploča delimično može da se napaja putem ove baterije. Na pločici ne postoje boost konverteri, pa će tako sve petovoltne komponente u slučaju nestanka glavnog napajanja - ostati mrtve. Za spuštanje napona na 3,3 volta zadužen je SY8089 naponski regulator.

Olimex je ostavio kompletan neiskorišćeni pinout u dvoredi 40-pinski header. S obzirom na skučen prostor, oznake su u tabeli sa donje strane. Pločica se sa pet volti može napajati i preko ovog headera. Zanimljiv nam je i UEXT 10-pinski ribbon header. Ovo je Olimexov ekstenzioni header, na kome se dobijaju SPI, I2C, serijski interfejs, kao i naponske linije na 3,3 volta. Setimo se da smo više puta pominjali easyC, QWIIC, STEMMA. Sve ovo se odnosi samo i isključivo na I2C, to jest, na četiri neophodne linije. Ovde imamo još toga, a dodatne pločice možemo da dodajemo u niz. Razlika je u tome što se SPI, recimo, ne može nadovezivati kao I2C, ali to je neka druga priča.

Krug zatvaramo sa IR prijemnikom i predajnikom, dometa do pet metara, na pinovima GPIO39 i GPIO12. Ovo je jako zgodno za dodavanje daljinaca u ceo projekat. U produžetku je slot mikro-SD kartice, a na samom kraju su dva tastera, ’RST’ i ’BUT’, pri čemu je ovaj drugi korisnički taster vezan na GPIO34.

Za programiranje u okviru Arduino IDE, ESP32-EVB postoji kao opcija u pločama. Na zvaničnim GitHub stranicama su primeri za kompletan hardver pločice, a mnogi primeri iz samog IDE takođe će raditi bez problema. Primeri Olimexa sa GitHuba se, nažalost, mogu koristiti SAMO preko ESP-IDF. Ipak, hardver na ploči nije stran Arduino sistemu. Primeri i biblioteke postoje za sve pobrojano i rad sa pločom u Arduino IDE neće predstavljati problem. Ethernet radi savršeno sa primerom iz IDE ETH_LAN8720. Za CAN možemo koristiti Arduino-MCP2515 biblioteku, a za ostali hardver smo više puta već sve naveli.

Iako na prvu loptu prenatrpana, ESP32-EVB pločica nudi zaista mnogo „fičersa”. Olimex ju je zamislio kao IoT rešenje za skoro svaki scenario. Mi bismo u dizajn dodali strujna kola koja bi omogućila napajanje ove pločice i sa sveprisutnim LED adapterima na 12 volti, ali to bi, sa druge strane, dovelo do povećanja dimenzija pločice. Ako se odlučite za šoping kod Olimexa, imajte na umu da poštarina nije previsoka, ali s obzirom na to da nam je Bugarska blizu, mogla bi biti i niža.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama