LAKI PINGVINI
Atto84
Minimum na direktnoj vezi
D. PETROVIĆ
1. novembar 2021.

Sparkfanov Atto84 je razvojna pločica kompatibilna sa Arduinom, toliko malih dimenzija da ćemo je pre zagubiti, nego uz pomoć nje nešto napraviti. Uzevši u obzir da smo je nabavili pre izvesnog vremena, odlučili smo da je čim pre „pretresemo”, dok ne nestane u vremenu i prostoru.

Kada kažemo da je malih dimenzija, mislimo na činjenicu da je ovo verovatno najmanja razvojna pločica koju smo imali prilike da držimo u rukama. Zapravo, nismo primetili da manja uopšte postoji, tim pre što je pločica kompletna i za rad sa njom nije potreban apsolutno nikakav dodatni hardver. Sa svojih 28×11 milimetara, Atto84 se može podičiti mikro-USB priključkom, tasterom ’Reset’, kao i sečenim pinout-om (kastelacije).

Atto84 nam svojim nazivom daje na znanje da na sebi nosi ATtiny84 mikrokontroler. ATtiny84 kao hardver je minimum minimuma koji se može direktno programirati preko USB-a. Sparkfun je prebacivanje skeča omogućio preko dva GPIO koja emuliraju USB 1.1. Da bi ga računar prepoznao, potrebno je preuzeti V-USB drajver sa Sparkfanovih stranica. Mikrokontroler dolazi u QFN20 pakovanju, međutim, čak šest izvoda su DNC (do not connect). Na raspolaganju su nam 10 GPIO, preko kojih imamo SPI, I2C interfejse, PWM, četiri 10-bitna ADC, a ugrađena LED je na pinu 8. ATtiny84 nema hardverski serijski interfejs. Možemo koristiti softverski, s tim da nemamo full-duplex, to jest, ne možemo u isto vreme slati i primati podatke. Arduino brojevi pinova ne prate stvarne brojeve mikrokontrolera. Oznake pinova na licu su jako male, dok su sa donje strane dosta veće. Taster ’Reset’ ima i svoj pin, a razlog tome je što je on, zapravo, deo GPIO i može se koristiti i za IO.

Ovako mali mikrokontroler se ne može pohvaliti velikom količinom memorije: dostupno nam je osam kilobajta fleša, 512 bajta EEPROM-a i 512 bajta SRAM-a. Srce na ovom mališi kuca na osam megaherca. Na pločici ne postoji naponski regulator. Možemo je napajati preko USB priključka ili preko 5V i GND pinova, regulisanim naponom od pet ili 3,3 volta.

Osim pločice i USB drajvera, za rad sa pločicom potrebno je uvesti platformu u Arduino IDE dodavanjem https://raw.githubusercontent.com/sparkfun/Arduino_Boards/tiny/IDE_Board_Manager/package_sparkfun_tiny_index.json u Boards Manager. Nakon toga, sledi instalacija kao i za svaku drugu razvojnu ploču. Prebacivanje korisničkog programa na Atto84 ide malo drugačije nego što je to slučaj za, recimo, Uno. Pri prvom priključivanju Atto84 na računar, on će otići u Bootloader režim na pet sekundi. To je otvoreno vreme za koje će ga računar prepoznavati kao USB uređaj. Nakon toga, startuje korisnički program, a računar će prestati da ga prepoznaje. Caka je da prilikom prebacivanja skeča sa prvom „Uploading...” porukom pritisnemo taster za resetovanje. Za ovu operaciju na raspolaganju imamo čak 30 sekundi, tako da ne treba da žurimo. Nakon prebacivanja, Atto84 će se restartovati, opet ostati u Bootloader režimu, pa tek onda pokrenuti korisnički program. Osim malo drugačijeg načina prebacivanja skeča, Atto84 će raditi kao i svaka druga pločica kompatibilna sa Arduinom, shodno svojim mogućnostima.

U nezahtevnim projektima Atto84 može biti odlična platforma, kada pogledamo broj komponenata, direktan pristup mikrokontroleru i drugo. Plus je i što može da radi i sa 3,3 i petovoltnim senzorima i modulima. Vrlo zanimljivo i povoljno parče hardvera.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama