PRVI UTISCI
Splitgate
Vladimir PISODOROV
1. septembar 2021.

Ajan Proulks i njegov kolega sa Univerziteta Stenford - Nikolas Bagamian, 2019. godine došli su na sjajnu ideju. S obzirom na to da obojica gaje naklonost prema igrama Portal i Halo, odlučili su da izrade svojevrsni miks. Splitgate je trebalo da bude igra koja će vizuelno podsećati na sci-fi univerzum Haloa, dok će od Portala „naslediti” način igranja. Naravno, priča sadrži i jedan twist, a to je da će igračima biti dozvoljeno da koriste oružje kako bi se međusobno „prašili”. Poprište su specijalizovane arene, u kojima nišan na nišan možete da se nađete sa online oponentima, a to znači da od single-player sadržaja i bilo kakve smišljene kampanje, nažalost, nema ništa.

Igra koja vizuelno podseća na sci-fi univerzum Haloa, dok je od Portala „pozajmljen” način igranja

Prijatno iznenađenje je to što Splitgate dolazi čak sa 11 različitih arena, a to znači da će svako moći da nađe okruženje koju mu najviše leži. Iako je uticaj Haloa na dizajn struktura i okoliša očigledan, na raspolaganju su i arene nešto rustičnijeg i klasičnijeg izgleda. Na primer, možete da se nađete u spletu podzemnih pećina, kao u Tomb Raideru, da protivnike tamanite po plaži, u nekada luksuznom letovalištu, tu je i noćni klub, ali i neka vrsta futurističkog stadiona. Svaka arena, osim drugačijeg layouta hodnika i prolaza, dolazi sa različitom zahtevnošću kada su preporučene puce u pitanju. I na ovom polju igra briljira, jer je trenutno na raspolaganju čak 11 različitih pucaljki. Svidelo nam se i to što nisu preterano futurističke i što može da se uživa u manje-više klasičnim sačmarama, snajperkama, pištoljima, lanserima raketa i tome slično. Čast naoružanju iz budućnosti spasava plazma puška, railgun i električna palica za bejzbol.

Otvaranje portala i prolazak kroz njih može da vam donese stratešku prednost u odnosu na protivnika, ukoliko sve uspete da obavite dovoljno brzo. Na PC-u je potrebno pritisnuti kombinaciju tastera ’Q-E’ kako biste ih otvorili, a ’Z-X’ kako biste ih zatvorili (đedovi među nama neće biti najsrećniji zbog ovoga). Otvorene „linije” možete da koristite za brzi transport, ali i za slanje iznenađenja u vidu vrućeg olova ili granata. Za istu svrhu mogu da se koriste i portali koje je otvorio protivnik, ali tada nećete videti šta se nalazi na drugoj strani, pa ćete pucanje obaviti bez nišanjenja. Najbolje je iskoristiti protivnikovu „liniju” kako biste mu se prišunjali iza leđa i eliminisali ga hitrim melee potezom. Portali ne mogu da se otvaraju baš na svakom mestu, jer bi to izazvalo opšti haos na mapi, već samo na određenim mestima koja ćete prepoznati po različitoj strukturi. Ima ih sasvim dovoljno i o tome ne treba kontemplirati. Osim što možete da koristite oružje, poteze za blisku borbu i skačete, na raspolaganju vam je i svojevrsni džet-pek, dok je izgled vođenog lika moguće prilagođavati korišćenjem brojnih skinova (odnose se i na oružje). Akcija se prati iz first person perspektive, filovanje protivnika „vrućim olovom” je masno i zadovoljavajuće, a ni na mehaniku kretanja nemamo ama baš nikakve zamerke.

Ako sve bude išlo po planu, Splitgate bi iz Early Accessa trebalo da izađe do momenta kada vi ovo budete čitali. Međutim, niko nije mogao da očekuje da će igra postići toliki uspeh i da će trideset dana po njenom puštanju u Open Beta vode biti preuzeta, pazite sad dobro, deset miliona puta! Sjajan uspeh koji je, nažalost, razvojnom timu doneo glavobolju i nove probleme. Baza igrača je sa inicijalne četiri hiljade narasla na vrtoglavih 175 hiljada, a to serveri, jednostavno, ne mogu da podnesu. Trenutno se radi na proširenju njihovih kapaciteta, a igra za to vreme ostaje u Open Beta fazi, dostupna svima na izvol’te. Kako sada stvari stoje, po pokretanju igre igrač se postavlja na svojevrsnu listu čekanja i tek kada se pojavi slobodno mesto dozvoljava mu se akcija. Inače, Splitgate donosi mogućnost međuplatformskog igranja, što znači da će biti moguće „prašiti” se sa vlasnicima igračkih konzola, jer osim za PC, ovo ostvarenje pojaviće se i u verzijama za PlayStation 4/5, Xbox One / Series X|S, ali i za Linux. Više informacija potražite na adresi www.splitgate.com.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama