PRVI UTISCI
Industries of Titan
Darko MIHOKOVIĆ
1. avgust 2021.

Sredinom devedesetih, Majkl Džordan je mnoge iznenadio odlukom da na vrhuncu slave napusti košarku i posveti se svojoj drugoj ljubavi - bejzbolu. Iako po magnitudi ni približno jednaka Džordanovom potezu, odluka indie Brace Yourself Games studija da dijametralno promeni žanr svoje nove igre svakako je podigla neke obrve.

Miks futurističkog city buildera i strateške igre, smešten na Saturnov mesec Titan

Naime, nakon izvrsnog prvenca, mešavine roguelike i ritmičke igre Crypt of the NecroDancer (SK 06/2015), kanadski studio odlučio se na potpunu promenu žanra. Industries of Titan je miks futurističkog city buildera i strateške igre, smešten na Saturnov mesec Titan. Nalazite se na čelu korporacije pod pokroviteljstvom jedne od osam velikih kuća, koje neće prezati ni od čega ne bi li zauzdali nepresušne resurse Titana.

Osnovni gradivni elementi vašeg grada su fabrike, u koje smeštate pogone za ekstrakciju gasa iz atmosfere, pogone za pretvaranje tog gasa u električnu energiju, proizvodne linije, te stambene i radne jedinice za stanovništvo. Unapređivanjem fabrika povećavate njihovu spratnost, a kvadratura korisnog prostora se povećava spajanjem dva susedna objekta u jedan.

Kada budete došli do nešto više novca, sve ove procese prebacićete u zasebne objekte, osim prerade resursa koja ostaje u fabrikama. Preradom dobijate koncentrisane verzije resursa (od pet minerala prvog nivoa dobijate jedan drugog nivoa) koje zauzimaju manje prostora i lakše su za transport. Proces prerade možete ponoviti dva puta, a kako za minerale, važi i za drugi resurs na Titanu - izotope.

Stanovnici grada se dele u dve grupe, na radnike i obične građane. Građani su, maltene, potrošna roba, jer vrlo lako umiru, dovodite ih u buljucima preko dokova, a koristite ih za namicanje novca gledanjem strimova sa reklamama. Iz ove mase regrutujete i radnike, koji obavljaju većinu poslova po gradu: vađenje i transport resursa, izgradnju i upravljanje objektima, čišćenje smeća, a služe i kao posada na brodovima.

Borbeni segment igre zamišljen je kao neprestani frontalni i zakulisni sukob velikih kuća, ali su trenutno na raspolaganju samo čarke sa pobunjenicima, koji će povremeno slati brodove na vaš grad. Branite se izgradnjom stacionarnih turela ili angažovanjem sopstvenih brodova. Borbe između brodova odvijaju se džentlmenski - jedan na jedan. Ukoliko niste zadovoljni AI rutinom, u svakom trenutku možete preuzeti kontrolu nad posadom, baš kao u FTLu. Krajnji cilj je zauzimanje pobunjeničkih baza, bilo vojnim putem, bilo kupovinom zemljišta na kome se nalaze. Proces sklapanja brodova, takođe, dosta podseća na FTL, gde na kupljenim šablonima uklapate oružje i vitalne komponente broda, ostavljajući dovoljno prostora da posada može da cirkuliše.

Što se audio-vizuelnog utiska tiče, igra tu dobija čistu desetku. Uhvatićete sebe da netremice zurite u kišom okupan grad, prepun neonskih svetala i vozila na ulicama, ogromnih industrijskih ventilatora koji se hipnotički vrte dok u pozadini gruva darksynth. „Bladerunner”, bukvalno!

Iako je već više od godinu dana u Early Accessu, Industries of Titan još uvek je miljama daleko od gotove igre. Dosta sadržaja još čeka na implementaciju, a dosta toga što je već tu još ne funkcioniše onako kako je zamišljeno (na primer, stambene zgrade su beskorisne, jer automatizovani sistem odnošenja smeća ne radi). U trenutnom stanju, igra je ekvivalent primamljivoj, prelepo ukrašenoj torti, ispod čije glazure se krije suvi patišpanj.

Ako se sada odlučite za kupovinu, nećete se baš naigrati, tim pre što sa svakim novim buildom krećete ispočetka, pa je nabavku možda pametnije odložiti na neko vreme. Prema ličnoj proceni, od finalne verzije igre deli nas najmanje godinu dana, a ako uzmemo u obzir dosadašnji tempo implementacije i poliranja novih sadržaja, možda čak i više. Nadamo se da Industries of Titan neće proći kao Džordanov izlet u MLB i da će autori uspeti da ovaj kroki pretvore u istinsko remek-delo.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama