PRVI UTISCI
Black Skylands
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. avgust 2021.

U želji da sebi stvorim što više bespotrebnih problema, u stalnoj sam potrazi za igrama čiji autori preteruju na svim poljima. Poslednji primer za ovu sado-mazo tendenciju jeste Black Skylands, igra koja istovremeno pokušava da bude Stardew Valley, BioShock Infinite, Starbound, Enter the Gungeon, Sunless Skies, Star Control 2 i Space Rangers.

Developer koji je tako nešto smislio je, naravno, Rus, jer bi proračunatom Zapadnjaku Excel rekao da malo ohladi i da dizajnira nešto što ima uži, realniji fokus. Konstantin Burov i ekipa iz Hungry Coach Gamesa verovatno bi odmahnuli rukom i uz „eksel-šmeksel bljat” nastavili da realizuju svoju krajnje interesantnu, sumanutu viziju. Veći deo te vizije nedavno se pojavio u early access programu na Steamu, gde će ostati najmanje godinu dana. Black Skylands trenutno košta sedamnaest i kusur evra, što je zaista mala prepreka za doživljavanje verovatno najambicioznije nezavisne igre u poslednjih godinu dana.

Crne nebozemlje zvuči kao naslov sveže pronađenog rukopisa Ursule Legvin, a inspiracija delima ove legendarne književnice ne prestaje kod naslova, već se preliva i u koncept igre. Civilizacija koja živi u oblacima, ploveći u ogromnim vazdušnim lađama, ima svoju nemezu u večnoj oluji, koja se polako približava njenim obalama. Oluja nije samo atmosferski fenomen, već u sebi nosi koloniju letećih karakondžula, koje progresivno postaju sve jači faktor ugrožavanja opstanka naše leteće civilizacije, koja pati i od internih protivrečnosti i frakcijskog koškanja. Srećom, mlada heroina sa sopstvenim vazdušnim brodom neće dozvoliti da sve ode dovraga.

Dijalozi u stilu JRPG-a i druga inicijalna ekspozicija likovima i događajima nisu me impresionirali, ali sve se promenilo kada sam dobio komandu nad airshipom i odjezdio u otvorena vazdušna prostranstva. Black Skylands je open-world igra sa snažnim narativnim tokom i tonom opcionog i istraživačkog sadržaja, koja u tom slobodnom režimu najviše podseća na Sunless Skies. Znatna razlika u odnosu na SS i njegovog prethodnika, Sunless Sea, jeste odsustvo bizarne uvrnutosti britanskog tipa - i pored nebeske arene, Black Skylands je igra mnogo „prizemnijeg” karaktera, a kad to kažem, ne mislim ništa loše.

Dakle, letećete u 2D ravni, manevrisati tako da vam protivnici dođu pred nišan topova, prikupljati resurse koji ostaju nakon pobede i povremeno pristajati na dokove mnogobrojnih lebdećih ostrva, na kojima igra postaje Enter the Gungeon, twin-stick, bullet hell pucačina. Na nekim ostrvima ćete trgovati, farmovati resurse ili razgovarati sa NPC-jevima, odmotavajući sloj po sloj kampanjske naracije. Borba „na tlu” znatno je teža od svih drugih izazova koje igra stavlja ispred vas, pogotovo jer je dodge-roll totalno nepouzdan, a mogućnost vraćanja HP-a vrlo ograničena. U navigaciji po lebdećim ostrvima koristiće vam kuka koju ispaljujete iz ruke, veoma korisna i za dovlačenje loota nakon vazdušne bitke. Ručna kuka nije poslednja referenca na BioShock Infinite, ima ih još, ne brinite.

Između misija, nadograđivaćete bazu operacija, takozvani „fathership”, gde ćete podizati farme, oružarnice i druge objekte korisne za vas i zajednicu u maniru Terrarije ili Starbounda, koristeći resurse koje ste nafarmovali ili oslobodili u bitkama. Element koji podseća na Space Rangers jeste neprestana borba za teritoriju, odnosno, oslobađanje ostrvskih naseobina i njihova odbrana u slučaju napada. Od broja slobodne populacije zavisi vam kupovina nadogradnji za plovilo i opremu, tako da ćete stalno morati da budete na oprezu.

Black Skylands je hibridna, zanimljiva igra na kojoj ima još dosta da se radi. Pre svega, treba ispeglati neuverljivu naraciju i dijaloge i tu bi zaista trebalo angažovati profesionalce. Što se tiče grafike, pixel-art je bio simpatično šik tokom nekoliko godina probuđene retro nostalgije, ali već odavno svima ide na živce. Da li je kasno za promene na vizuelnom planu?


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama