TEST DRIVE
XFX Speedster Merc319 AMD Radeon RX 6900 XT Black Gaming
Najjači Radeon
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. jul 2021.

Krajem prošle godine, nova generacija Radeona, zasnovanih na Navi II arhitekturi, ugledala je svetlost dana. Od samog starta, ove kartice unele su veliku pometnju na tržištu, jer su ozbiljno napale konkurenciju i pokazale da su i te kako sposobne da se nose sa savremenim igrama. Takođe, glavni adut konkurencije - hardverska podrška za ray tracing, od tog momenta više nije bio rezervisan samo za GeForce RTX kartice, jer su i novi Radeoni dobili namenske delove čipa koji hardverski podržavaju tu tehnologiju. Prvi primerak Navi II kartice koji smo testirali i o njemu detaljno pisali u SK 12/2020 (i.sk.rs/28936) bio je model sa oznakom RX 6800 XT i na nas je ostavio vrlo dobar utisak. Od tada smo se u više navrata bavili raznim custom modelima, sa različitim verzijama čipova, a sada je red došao na „kralja” - najjačeg među Radeonima ove generacije - RX 6900 XT.

Radeon RX 6900 XT je najbolje što AMD trenutno nudi na tržištu grafičkih kartica, ali verovatno nije najbolja kupovina...

AMD Radeon RX 6900 XT

Iako smo o detaljima same arhitekture pisali pri prvom susretu sa Radeonom RX 6800 XT, podsetimo se ukratko najvažnijih detalja. Navi II kartice zasnovane su na drugoj generaciji RDNA (Radeon DNA) arhitekture, dok strukturu punog čipa RDNA 2.0 generacije, koji se ugrađuje na modele sa oznakom RX 6900 XT, čine četiri celine, nazvane Shader Engines. Svaka od njih sastavljena je od 10 Dual Compute Units, koji predstavljaju osnovni gradivni element novog grafičkog procesora. Efektivno, to je brojka od 80 Computing Units od kojih se svaki sastoji od 64 stream procesora. Ostatak čipa čini 320 teksturnih i 128 rasterskih jedinica, uz 80 Ray Accelerators jedinica, po jedna za svaku CU celinu.

I ovaj, kao i ostali modeli ove generacije Radeona, koristi GDDR6 čipove i to u kapacitetu od 16 gigabajta. Ovo deluje kao inferioran podatak u odnosu na konkurenciju koja koristi brže GDDR6X čipove, ali AMD ima „keca u rukavu”. Kako bi kompenzovao evidentno sporiju memoriju, odlučio je da u sam GPU ugradi čak 128 megabajta L3 keš memorije, koja služi kao svojevrsni bafer između VRAM-a i GPU-a, a koja je sa protokom od dva terabajta po sekundi izuzetno brza. Ova memorija nazvana je Infinity cache i zauzima gotovo petinu površine grafičkog čipa, koji sa svojih skoro 520 kvadratnih milimetara i 26,8 milijardi tranzistora nikako nije malen.

Još jedan detalj koji je donela generacija Navi II je Smart Access Memory, tehnologija koja zahteva upotrebu Navi II kartice, Ryzen procesora četvrte generacije i matične ploče sa X570 ili B550 čipsetom. Ova tehnologija omogućava grafičkoj kartici i procesoru da međusobno direktno pristupaju (V)RAM-u, što bi moglo vrlo povoljno da utiče na performanse u određenim situacijama i eliminiše zagušenje PCI-E magistrale. Zvuči poznato? Ovo je AMD-ova varijanta tehnologije poznate pod nazivom Resizable BAR, koja ima identičnu svrhu, s tim što joj je podrška znatno šira i manje hardverski uslovljena u odnosu na AMD-ovu verziju. U svakom slučaju, kartica podržava i Smart Access Memory i klasičan Resizable BAR, koji će funkcionisati na svakoj konfiguraciji čiji BIOS matične ploče podržava ovu tehnologiju, tako da korisnici neće biti ograničeni samo na AMD-ovu platformu.

XFX Speedster Merc319 AMD Radeon RX 6900 XT Black Gaming

Kako sve gore navedeno izgleda i funkcioniše u praksi, imali smo prilike da testiramo uz karticu izuzetno dugog naziva, koju proizvodi XFX. Kod ovog modela nije samo naziv dug, jer je ukupna dužina kartice čak 34 centimetra, što se zaista ne sreće često ni kod najjačih modela. Zbog toga će mnoga kućišta imati problem da je smeste unutar svojih gabarita, ali vrhunsko parče hardvera očekuje ravnopravno društvo, tako da neke jeftine i kompaktne „kante” tu nemaju šta da traže. Pored dimenzija, ni masa od gotovo kilogram i po nije za šalu, pa će budućim vlasnicima konačno dobro doći ojačani PEG slot, sposoban da izdrži nekoliko puta veća opterećenja od standardnog, neoklopljenog. Naravno, najveći deo mase odlazi na kuler, pošto zverka sa deklarisanom potrošnjom od preko 300 vati zahteva i ozbiljno hlađenje, pa je kuler sastavljen od mnoštva toplotnih cevi i velikog broja aluminijumskih rebara. Tu su i tri ventilatora od kojih su dva prečnika 100 milimetara, a centralni je nešto manji, sa prečnikom od 90 milimetara. Otud i deo oznake „319”, što bi (krajnje neintuitivno, moramo da primetimo) trebalo da označava tri ventilatora (cifra „3” u oznaci) sa prečnicima od 100 i 90 milimetara (cifre „1” i „9”). Bez obzira na čudne kodne oznake, ventilatori, zajedno sa ostatkom kulera, obavljaju fantastičan posao i karticu sa ovolikom potrošnjom drže na konstantnih 75 stepeni pri samo 1300 obrtaja u minutu. To je tek nekih 40 odsto njihove maksimalne brzine, pri kojoj su gotovo potpuno nečujni, dok je temperatura, iako visoka, i dalje u razumnim granicama. Uz ručno podešavanje brzine ventilatora, GPU može da bude hladniji i za nekoliko stepeni, uz tek nešto malo više buke. Sve u svemu, performanse kulera zaista su impresivne i prilagodljive svačijem ukusu, pošto izborom drugog profila BIOS-a kartice, uz pomoć prisutnog prekidača, ventilatori mogu dodatno da se uspore, bez čačkanja po softveru. Kuler kao celinu zaokružuje metalni backplate, koji je neizostavan na kartici ovih dimenzija, ali pored strukturnog ojačanja, on, zapravo, učestvuje u rashlađivanju komponenata ugrađenih na zadnjoj strani kartice.

Ni ostatak kartice nije ništa manje impresivan, jer se na ugrađenim elektronskim komponentama nije štedelo. Tako, GPU napaja 14 naponskih faza, pa mu je, uz ovako dobro hlađenje, omogućeno da se razmaše punom snagom. A snage mu, svakako, ne nedostaje.

Performanse

Radeon RX 6900 XT puca ka samom vrhu i konkurencija je modelu GeForce RTX 3090. Iako nije brži od njega, dostojno mu parira, sve dok se u igru ne uključi ray tracing. Tada razlika postaje nenadoknadiva, pa u igrama koje ekstenzivno koriste tu tehnologiju, RX6900 XT često nije ni na nivou modela GeForce RTX 3080, teAMD čeka još dosta posla na polju usavršavanja ray tracing performansi.

Konkurencija ima još jedan adut za koji AMD tek sprema odgovor - u pitanju je DLSS (više o ovoj tehnologiji u posebnom tekstu), koji može da pruži znatno bolje performanse po cenu minimalnog gubitka kvaliteta slike. Ipak, AMD ima potencijalnu prednost na drugom planu - i Playstation 5 i novi Xbox koriste hardver zasnovan na RDNA 2.0 arhitekturi, a vreme ovih konzola tek dolazi, baš kao i igara koje se razvijaju za njih, a kod kojih će ray tracing igrati važnu ulogu u vizuelnom utisku. Paralelan razvoj ili portovanje budućih igara sa ovih platformi na PC biće znatno olakšano, jer se u srži krije gotovo identičan hardver, pa je sasvim realno za očekivati da će takve igre biti bolje optimizovane za Radeon kartice, nego za suparničke GeForce modele, čime će tehnološki jaz na ovom polju verovatno biti znatno umanjen, te bi Radeoni mogli da postanu konkurentniji i na ovom polju.

• • •

Iako je trenutno najbolje što AMD nudi na tržištu grafičkih kartica, Radeon RX 6900 XT verovatno nije najbolja kupovina, čak i onima koji mogu da ga priušte. Preporučena cena mu je čak 1000 dolara, što je u današnjem svetu, opsednutom kriptovalutama, samo prazno slovo na papiru, jer su stvarne cene hardvera neuporedivo više. Ipak, činjenica je da je i hardverski i po pitanju prikazanih performansi Radeon RX 6900 XT tek za desetak procenata brži od modela RX 6800 XT, a od njega je čak 50 odsto skuplji i to po preporučenim cenama, dok se, zapravo, ne može kupiti za manje od dve hiljadarke. Opet, svakome ko može sebi da ga priušti, pogotovo u ovako sjajnoj verziji kao što je XFX-ova, žestoko zavidimo.

GPU: Navi II (Navi 21 XT - RDNA 2.0), 5120 computing units, 320 teksturnih i 128 ROP jedinica, 80 Ray accelerators, radni takt 1950/2135/2365 (osnovni/tipični/maksimalni) MHz

Memorija: 16 GB GDDR6, radni takt 16 GHz, magistrala 256 bita, 128 MB Infinity cache

Video konektori: 1 × HDMI 2.1, 2 × DisplayPort 1.4, 1 × USB-C

Dimenzije D׊: 340 × 139 × 57 milimetara, 3 slota

Ostalo: 7 nm, TDP 300 W, 2 × 8-pin konektori za napajanje, 14+2 (GPU+VRAM) naponska sekcija, podrška za 4 monitora, LED osvetljenje

Proizvođač: XFX (xfxforce.com)

Kontakt: Asbis (asbis.rs)

Test konfiguracija

Procesor: Intel Core i5-8400

Ploča: Gigabyte GA-Z370X Aorus Gaming 7

Memorija: 2 × 8 GB DDR4 HyperX Predator 3000 MHz

SSD: Kingston SUV400

Hlađenje: LC-Power LC-CC-360-LiCo-ARGB

Napajanje: Antec High Current Pro Platinum 1300W


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama