TEST JOY
Gembird STR-ShockForce-II
Volan za mlađe osnovce
Vladimir PISODOROV
1. mart 2021.

Jednu stvar morate da znate: da biste u trkačkim igrama uživali punim plućima, moraćete da nabavite volan. Ne toliko zbog brzine ili preciznijeg prolaska kroz krivine, već zbog realističnosti. Upravljanje kontrolerom podrazumeva linearne radnje koje se potom „pretvaraju” u kružne, a valjda ne treba dodatno da pominjemo da nedostatak papučica za gas i kočnicu naprosto ubija uživanje. Postavlja se pitanje, da li se svakim modelom volana dobija željena realističnost ili je to rezervisano isključivo za skuplje modele?

Za Gembirdov STR-ShockForce-II slobodno možemo da kažemo da se nalazi na ulaznim vratima kada je u pitanju kvalitet i opremljenost igračkih dodataka iz ove klase. Kućište volana izrađeno je od plastike koja ne uliva previše poverenja, a neprijatno nas je iznenadila težina kućišta od svega od 960 grama. Jedan od razloga zašto je to tako jeste i to što se „ispod haube” ne nalazi force feedback motor, već „dvokanalni” vibration feedback komplement. To u startu znači da od preciznih povratnih informacija na relaciji asfalt-točkovi-obruč volana nema ništa, te da sve što možete da očekujete jeste generička vibracija. Ako će to nešto da vam znači, Gembird je za ovu namenu iskoristio Vibration 2 tehnologiju, ali o njoj nemamo ama baš nikakve informacije.

STR-ShockForce-II stiže sa obručom volana prečnika svega 235 milimetara, čiji su rukohvati teksturirani (i izbočeni sa donje strane) kako bi se sprečilo proklizavanje. Proizvođač tvrdi da je u pitanju mekana guma, ali kako je film u kom je nanesena preko obruča toliko tanak, to verovatno nećete ni osetiti. Čak i kada volan nije priključen na izvor napajanja, okretanjem obruča u bilo koju stranu oseća se određeni otpor (ukupan ugao rotiranja iznosi 180 stepeni), a to je postignuto oprugama čija rezistencija postaje veća kako se bližite graničnim položajima. Naravno, ovo je osmišljeno sa namerom da se koliko-toliko kompenzuje nedostatak force feedback motora i daleko je od savršenog rešenja. S prednje strane nalazi se čak 12 tastera, uz komplemente ’Select’ i ’Start’, koji nam govore da je ovaj model, osim sa PC-jem, kompatibilan i sa PlayStationom 3 (radiće i na pomalo zaboravljenoj Dvojci). Sa zadnje strane nalaze se još četiri tastera, ali nedostaju paddle shifteri, što je u ovom cenovnom rangu i bilo očekivano. Ono što nas je prijatno iznenadilo jeste integrisani sekvencijalni menjač, čija je ručica „zakačena” za oprugu koja ga vraća u nulti položaj.

S obzirom na kompaktne dimenzije i sveobuhvatno kresanje bespotrebnih troškova, STR-ShockForce-II ne dolazi sa uobičajenim ugrađenim sistemom za fiksiranje kućišta na sto. Umesto toga, na raspolaganju su četiri vakuumska držača, koji ne ulivaju previše poverenja i dolaze sa ograničenim radnim vekom. Zanimljivo je da volan ne dolazi sa eksternim izvorom napajanja, te da se papučice preko priloženog USB kabla kače direktno na volan i ako ih budete odvojeno spojili sa kompjuterom (što je česta greška), neće raditi. Struja koju obezbeđuje klasičan USB port dovoljna je za napajanje vibracionih motorčića. Instalacijom priloženog drajvera dobićete mogućnost određivanja snage ugrađenih motora i to za svaki pojedinačno, ali nemojte se nadati čudu. Motori proizvode vibracije suptilnih intenziteta, pa eto još jednog dokaza da je volan, zapravo, namenjen najmlađim igračima.

Iako se sa donje strane platforme na kojoj se nalaze papučice za gas i kočnicu nalaze otvori za „čičak dodatke” koji bi trebalo da spreče njeno klizanje po podu, iz nekog razloga oni su izostali. Umesto toga, na raspolaganju su četiri gumene, teksturirane podloške u uglovima platforme, kao jedina linija odbrane od neželjenog pomeranja za vreme vožnje. Inače, platforma je toliko mala (20×22 centimetra), da će svi sa dužinom stopala većom od 23,5 centimetra imati problem - pete će im biti na podu. Donji deo, onaj na koji se oslanjate petama, teksturiran je, ali je izrađen od plastike, baš kao i čitava platforma (računajući tu i pedale). Ovo je ozbiljan nedostatak, ali i još jedan jasan pokazatelj da je STR-ShockForce-II namenjen mlađim igračima.

Gamebird ovim modelom „gađa” mlade igrače koji tek otkrivaju magični svet trkačkih igara. Za ovaj volan moraćete da izdvojite daleko manje novca nego za poznate komplemente iz ulazne klase renomiranih proizvođača, ali to ima posledicu. Nejaki vibracioni motorčići u sinergiji sa oprugom koja obruč volana konstantno „vuče” ka centru neće vas preterano oduševiti. Klincima, ipak, to neće toliko biti bitno, a i pomenuti vakuumski držači biće dovoljni da ne dozvole pomeranje po stolu. Stvar o kojoj ćete, ipak, morati da razmislite jeste to što ćete teško naći trkačku igru u kojoj je ovaj model volana izvorno podržan u potpunosti. Naravno, u većini igara će raditi, ali kao generički upravljač, što će vašim mališanima na kraju dana biti posve nebitna stavka.

Osnovno: obruč volana prečnika 235 milimetara, ugao okretanja od 180 stepeni, vibration feedback sistem (dva motora), sekvencijalni menjač, 16 tastera, platforma za papučice za gas i kočnicu

Ostalo: rukohvati obloženi tankom teksturiranom gumom, USB 1.1 / 2.0 konekcija, mogućnost rada na PlayStationu 2 / 3, vakuumski držač s oslanjanjem u četiri tačke

Proizvođač: Gembird (www.gembird.com)

Kontakt: Gembird (www.gembird.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama