TEST DRIVE
Zeus D08
Dozvolite da se predstavim
D. LUKINOVIĆ
1. oktobar 2020.

Mnogobrojnim markama čije je sedište evropsko i koje poručuju robu od dalekoistočnih proizvođača pridružio se i Zeus (ZeUS). Slično Spawnu (SK 4/2018, i.sk.rs/14957), u pitanju je marka domaće firme, u ovom slučaju čačanskog Uspona. U vremenu komplikovanih i kriptičnih naziva prijatno nas je iznenadila jednostavna oznaka modela D08. Što se tiče izgleda, ovaj model sasvim očekivano poštuje „slovo” koje glasi: „kilogrami stakla, svetleći ventilatori, podeljen unutrašnji prostor i gotovo potpuno zatvorena prednja maska.

Maska je samo blago stilizovana sa usecima na kojima se nalaze „škrge”, kroz koje, uz nešto veći otvor pri dnu, ventilatori ostvaruju minimum protoka vazduha. Ventilatori su postavljeni ispred stranice, što dodatno ograničava protok i pravi nove „uglove” koji obaraju statički pritisak. Jeftina kućišta dugo su imala čudan raspored konektora, sa samo jednim USB 3.0 portom (iako konektor na ploči podržava dva) i dva starija USB 2.0. Praksa se „okrenula za 180 stepeni”, pa je nešto moderniji standard „ispoštovan”, dok je USB 2.0 ostao usamljen. Pored očekivanih audio-ulaza i izlaza nalazi se još i sasvim solidni veliki ’Power’ i mali ’Reset’ taster. Metalna mrežica koja se pričvršćuje magnetnim trakama pokriva otvore na gornjoj strani, dok se bočna, staklena otvara kao vrata. Stranica ne pokriva čitavu visinu kućišta, već se završava u ravni gde se deli unutrašnji prostor. Dodatno savijanje i nitovanje omogućava pravljenje dovoljno čvrste konstrukcije, uz brižljiv odabir čvršćeg lima na kritičnim mestima, a nešto tanjeg na drugim, što smanjuje troškove proizvodnje. Takođe, šarke koje drže vrata su plastične i pitanje je da li bi izdržale težinu stranice pune visine. Mala traka služi kao efektivan i jednostavan način za otvaranje vrata, koja se zatvaraju „knap” i ostaju na mestu i bez ukrasnih šrafova.

Unutrašnji prostor potpuno je otvoren, sa 380 milimetara prostora za grafičke kartice, odnosno, 170 za procesorske hladnjake. Dovoljno otvora za sprovođenje kablova raspoređeno je oko matične ploče, sa nešto više od centimetra između desne bočne stranice i nosača matične ploče. Najzanimljiviji je veliki otvor uz samu ploču, koji je, zapravo, udubljenje (obično su otvori ili ispupčenja), što je istovremeno elegantno i vizuelno efektno. Gornji deo lima koji deli unutrašnji prostor prošaran je „škrgama”, što doprinosi odvođenju toplote od komponenata koje su „zatvorene” dole. A tu dole se pored napajanja ugnezdio i zanitovani kavez sa dve plastične fioke za uređaje formata 3,5 inča („šrafles”) ili 2,5 inča (koji ipak moraju da se zašrafe). Još tri uređaja formata 2,5 inča mogu da se ugrade u D08. Otvori za dva nalaze se na poleđini „nosećeg” lima iza prednje stranice, dok se treći montira u zaseban nosač iza matične ploče.

Zeus D08 dolazi sa četiri preinstalirana ventilatora prečnika 120 milimetara, tri iza prednje maske i jedan na „izlazu” sa zadnje strane. Ventilatori su potpisani od same kompanije i imaju (neizbežne) svetleće prstenove. U slučaju testiranog modela, svetlo je plave boje. Svi ventilatori imaju samo molex konektor, dakle, nema kontrole brzine. „Guraju” pristojnu količinu vazduha za ovaj tip ventilatora, ali je protok osakaćen dizajnom kućišta.

Očigledno je da proizvođači još neko vreme neće odustati od „zamandaljivanja” prednje stranice staklom. Ponovo ćemo da predložimo premeštanje dva ventilatora na gornju stranicu, što će podići efikasnost hlađenja stvaranjem nešto jačeg potpritiska. Ovo kućište nije namenjeno vodenom hlađenju, ali ispod gornje stranice ima dovoljno mesta za zatvoreno rešenje sa 240 radijatorom.

Zeus D08 predstavlja uobičajenog predstavnika klase povoljnih kućišta sa dosta stakla. Ima nekih zanimljivih rešenja, četiri ventilatora su solidna, ali ih koči konstrukcija kućišta, a konkurencija je zaista nepregledna. Na sreću, cena je ispod 6000 dinara, što spada u jeftinije artikle u staklarskoj radnji.

Dimenzije i masa: 430×205×490 mm, 7,3 kg

Osnovno: 2×USB 3.0, 1×USB 2.0, audio-konektori, 2×3,5"/2,5”, 3×2,5”; podržava ATX, Micro-ATX i Mini-ITX format

Ventilatori: 4×120 mm sa plavim LED osvetljenjem, mogućnost ugradnje ukupno 6×120 mm

Ostalo: bočna i prednja stranica od kaljenog stakla, filter za prašinu na gornjoj stranici i ispod napajanja Proizvođač: Zeus (www.zeus-max.com)

Kontakt:
Uspon (www.uspon.rs)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama