PRVI UTISCI
Grounded
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. septembar 2020.

Najnovija simulacija preživljavanja, koju potpisuje Obsidian Entertainment, a publikuje Xbox Game Studios, pelcer uzima iz kultne Diznijeve filmske komedije „Draga, smanjio sam decu” („Honey, I Shrunk the Kids”) koja je drevne 1989. godine harala u bioskopima i na VHS-u. Priča o incidentu u kućnoj laboratoriji koji je grupu dece smanjio na veličinu mrava nije licencirana i igra nema neposredne veze sa rebootom filma, koji bi već bio u prodaji da nije Ćovida, već je u pitanju „samostalna idejna tvorevina” za koju prosto čudi kako je izbegla Sauronovo oko Diznijevih advokata.

Grounded je klasična survival igra u prvom licu, smeštena u okruženje u stilu Diznijeve filmske komedije „Draga, smanjio sam decu”

Grounded je klasična survival igra u prvom licu, u kojoj skupljate resurse, borite se i progresivno jačate. Sistem je identičan non-PVP igrama ovog tipa, kao što su The Forest i Green Hell. Grounded može da se igra samostalno ili kooperativno u društvu još troje igrača - prvi modalitet je izazovniji, drugi (potencijalno) zabavniji ako igrate sa RL prijateljima. U oba slučaja bivate transportovani u dvorište kuće u predgrađu, gde morate da preživite glad, žeđ i agresivne insekte i da raščivijate misteriju koja vas je dovela u minijaturno stanje.

Pošto je u pitanju beta verzija, tutorijal nije kompletan, ali će vas naučiti najbitnijem. Dok ne počnete da lovite bube za pečenje i da prečišćavate vodu kontrapcijom u bazi, glad ćete zadovoljavati pečurkicama, a žeđ kapima rose. Ovo drugo je urađeno na superkul način, zato što ima logične veze s dobom dana... U rano jutro, bauljajući džunglom trave gde vam svaka vlas izgleda kao stablo, nailazićete na kapi rose (čija je PH vrednost niža od Prolom vode), koje se kotrljaju i lagano isparavaju kako se sunce diže na horizontu. Srknućete iz kapljice vode, umiti se kao pčelica Maja i naoštrenom sekiricom krenuti da pravite kućicu od trave. Sve će delovati kao idila u vonderlendu dok vas ne smaže prva gladna buba veličine volksvagena...

Pauci su primarni i najzaguljeniji neprijatelj, koji će vas na početku, dok se ne opremite improvizovanim oklopima, ubijati jednim zamahom mandibula. Nacrtani su i animirani na način koji istovremeno fascinira i užasava - perspektiva u kojoj se suočavate s njima slična je odnosu Froda Baginsa i Šelobe, što kod labilnijih osoba može da izazove napad arahnofobije. Iz tog razloga, Obsidian je implementirao i poseban „Arachnophobia safe mode” u okviru kog pauke možete da učinite vizuelno manje strašnim, smanjujući im broj nogu i drugih „paukolikih” detalja, ali ne dirajući njihovu ubojitost.

Osim pauka, suočavaćete se s mravima, biljnim vašima, smrdibubama i drugim insektima. Većina je agresivna, ali vas neki, poput buba-mara, kuliraju i postaju nasilni isključivo u samoodbrani. Insekti predstavljaju izvor neophodnih resursa za ishranu i crafting, a u igri vas očekuje klasična „materijalna gradacija” - što je stvor opasniji, dropuje specifične resurse koju su vam neophodni za high-end opremu. Na početku ćete morati da se zadovoljite kapicom i pončom od deteline, da biste lagano prešli na oklop od mravljeg hitina, kada nakuckate dovoljno nožica i glava tih insekata trudbenika. Recepata za opremu, oružje, građevinu, nameštaj i objekte u „bazi” ima tušta i tma, a nove ćete otkrivati analizom materijala u specijalnim naučnim mini-stanicama i ispunjavanjem questova za jednog robotskog NPC-a, koji o vašoj minijaturizaciji zna više nego što je voljan da (odmah) otkrije.

Grounded je tek ušao u beta fazu, a osim Steam Early Access programa može da se kupi i na Microsoft Storeu, koji ima svoj ekvivalent E. Accessa (Game Preview). Igra je izuzetno popularna i predstavlja pravi indie hit koji je za nekoliko nedelja buknuo u više od milion primeraka. Dodatno, u prilog joj ide činjenica da iza nje stoje Obsidian i Microsoft, što je garancija da neće ostati permanentni phantomware, koji 10 godina ne izlazi iz bete kao mnogi naslovi ovog tipa.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama