PRVI UTISCI
Blightbound
Ana KRSTIĆ
1. septembar 2020.

Devolver se tokom proteklih godina ustoličio kao izdavač šarolikih naslova, solidnog stepena kvaliteta i igrivosti. Logotip ovog publishera upečatljivog naziva garantovano nije promakao bilo kome ko iole ozbiljno i revnosno prati scenu video-igara i redovno crawluje po Steam biblioteci, da mu slučajno ne bi promakao novi dragulj kao što je Devolverov serijal Hotline Miami. Ipak, pored povremenih senzacija, čini se da gro Devolverovih igara čine indie naslovi kojima je tek zamalo promakla slava i epitet apsolutnih hitova. Opet, svako ko proba naslove poput My Friend Pedro, Ape Out ili aktuelni Fall Guys zna da se radi o kući koja ne izdaje bilo šta.

Ovo je multiplayer dungeon crawler koji troje igrača vodi kroz sijaset kraćih dungeon runova u kojima je saradnja neophodna za uspeh

Sve navedeno može već samo po sebi da bude dovoljna preporuka za Blightbound. Iako je igra ušla u Early Access na Steamu tek 29. jula ove godine, već sada se mogu nazreti konture onoga što nas očekuje. Ovo je multiplayer dungeon crawler koji troje junaka (ako nemate formiranu grupu, igra vas ubacuje u partiju sa još dva igrača) baca na sijaset kraćih dungeon runova, a sve u cilju kasapljenja nemrtvog življa, radi grinda bolje opreme i levelovanja heroja. Veoma je bitno odmah napomenuti da se igra u trenutnoj fazi razvoja oslanja isključivo na multiplayer komponentu i da je jedini vid single playera njen dvominutni tutorijal.

Vizuelno, igra podseća na svetliju varijantu Darkest Dungeona, ali tehnički, stvar komplikuje činjenica da ćete se kroz mape kretati u nekom 2,5D okruženju, što danas nije najmoderniji prikaz (mada je bio super pre 20 godina kada smo na aparatima igrali legende poput Final Fighta ili Mustafe). Možda su kontrole bolje preko joypada ili joysticka, ali je u pojedinim trenucima kombo ’WASD’ + miš prava noćna mora, pogotovo kada se uzme u obzir da se pozicija tela heroja ne određuje pritiskom na ’A’ (levo) ili ’D’ (desno), već time sa koje strane se nalazi kursor miša u trenutku kliktanja i pozivanja na njegov napad. Poprilično nepraktično i neintuitivno, ali, na svu sreću, i nedovoljno frustrirajuće da bi vas odvratilo od same igre odmah u startu.

Priča je gotovo nebitna. Gomila spodoba koje tamanite na svojim patrolama, zapravo, su bivši sugrađani naše planete koji su potpali pod efekat blighta, a to je nusprodukt smrti izvesnog Shadow Titana koji je pao za slobodu čovečanstva pre XY vekova. Ovaj kužni zadah njegove lešine i dan danas preobraća svetlo u tamu i od uzornih građana pravi nemrtve i mutante. Na vašim eskapadama ćete, pored grinda opreme i iskustva, imati prilike da spasavate i nemali broj NPC-ova, a njihovo vraćanje u bazu operacije povećavaće broj mogućnosti za nadogradnju baze, a koje ćete moći da obavite između dve patrole.

Princip igre je prost: završi dungeon, vrati se u bazu, leveluj heroja, popravi postojeći ili kupi novi gear, odaberi heroja i kreni sve ispočetka i u krug. Ni vaši junaci nisu otporni na blight koji ih okružuje stalno kad su van baze, tako da valja koristiti razne meleme i napitke za regeneraciju heroja između misija, a ponekad je jedina opcija ostaviti konkretnog heroja kod kuće i odabrati nekog drugog (odlična strategija developera kojom onemogućavaju spamovanje i upotrebu jednog te istog heroja iznova i iznova).

Trenutno su u igri samo tri klase heroja i vaš tročlani party mora da ima jednog warriora, jednog assassina i jednog magea, koji funkcionišu kao sveto RPG trojstvo tenka, DPS-a i healera, tako da ovo ne treba da čudi nikoga. Balans klasa i sinergija između njih su odlični, ali smrt jednog heroja istovremeno znači i da ubrzo sledi eliminacija ostatka ekipe i game over što se tiče pomenutog dungeona. Svaki od heroja ima svojevrsne i specifične specijalne mogućnosti, a oružje i oprema koje stičete dodatno utiču na profilisanje i pravac razvoja vašeg heroja.

Blightbound trenutno obećava (ali, ne garantuje) sate i sate multiplayer zabave koja će, kada se ispeglaju problemi sa pozicioniranjem heroja i dodaju nove klase, postati samo još bolja.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
DECEMBAR 2023
Microsoft Windows 11 23H2
Sveže oprani Prozori
Windows Copilot, ugrađeni AI pomoćnik, već sada je daleko više od toga što je Cortana ikad bila i mogla da bude...
Asus ROG Maximus Z790 Formula
Hladna zimi, hladna leti
Uz Raptor Lake Refresh generaciju Intelovih Core procesora paralelno je „osvežena” i ponuda modela matičnih ploča...
Apple Watch Ultra 2 i Apple Watch Series 9
Ovogodišnji „ vršioci dužnosti”
Oba sata dolaze sa preinstaliranim WatchOS-om 10.x i to je jedna od značajnih novina...
Asus ROG Ally Z1 Extreme
Saveznik je stigao!
Ovo je Windows PC, oličen u formi ručne igračke konzole, što ga već na prvu loptu razlikuje od najvećeg konkurenta, Valveovog Steam Decka...
Estetska vizija Pavela Surovog
Arhetipsko kulturno nasleđe i AI
Kako to izgleda kad AI u svoje ruke uzme neko ko i te kako ume da ga iskoristi kao alatku?
Razvoj traktorskog snopa
Svemirski čistač
Naučnici su na korak od stvaranja tehnologije koja je donedavno bila sastavni deo naučne fantastike...
Samsung Galaxy Tab S9 FE+
Povoljan kvalitet
Uređaj laserski fokusiran na zonu gde se preklapaju vrh srednjeg dela tržišta i početak onog najvišeg...
Borba YouTubea protiv adblockera
Reklamokalipsa YouTubea
Alphabet očekuje da mu se vrati uloženo, što je sasvim normalno, ali sam kvalitet usluge na svim nivoima opada u svim Googleovim proizvodima...
Regulacija kripto-trgovanja
Kripto-tržište u paklenoj kuhinji
Tržište kripto-valuta i srodnih finansijskih instrumenata pretrpelo je još jedan veliki i razočaravajući potres...
Alan Wake II
Ovo je hrabar, na momente lud i superpretenci-ozan, ali nikada dosadan eksperiment kombinovanja naracije i gejmpleja...
The Talos Principle 2
Bolju, impresivniju, zarazniju i produkcijski napucaniju glavolomku u ovome trenutku nećete naći...
Call of Duty: Modern Warfare III
Kampanja je kratka, multiplayer recikliran, a glavna novost je zombi režim DMZ, posuđen iz Warzonea...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama