LAKI PINGVINI
Sonoff 4CH Pro, TH16, iFan03, RF Bridge i TX Wi-Fi Smart Wall Switch
Bežično, uz poneku žicu
Dejan PETROVIĆ 
1. jul 2020.

Već smo jednom prilikom pisali o uređaju Sonoff serije kineske firme Itead (SK 6/2017, i.sk.rs/14243). Reči je bilo o malom uređaju koji se lako integriše u postojeću instalaciju, ali i koji se lako da klonirati. Sonoff serija je prilično velika i bilo je pitanje trenutka kada će se naći na policama domaćih uvoznika. Možete zamisliti izraz lica autora ovih redova kada je video poruku urednika rubrike šta će sledeće biti na testu. Priceless!

Sonoff 4CH Pro

Krećemo od četvorokanalnog pametnog prekidača. Ovo je druga revizija ovog uređaja, pa ćemo se dotaći i razlika u odnosu na prvu verziju. Za ovaj uređaj je predviđeno da se montira na DIN šinu stanske table ili kakve slične kutije i u stanju je da upravlja sa četiri kanala. Korisnik ovim kanalima može upravljati putem Wi-Fi mreže mobilnom aplikacijom ili RF daljincem na 433 megaherca. Svakim od kanala može se upravljati zasebno, a na raspolaganju su tri režima. U Self-locking režimu uređaj se ponaša kao klasičan prekidač i možemo ga koristiti da uključujemo određene uređaje, poput svetala i drugih jednostavnih potrošača. Analogija može biti naš DIY projekat (SK 6/2018 i SK 7/2018, i.sk.rs/15124 i i.sk.rs/15191). S tim da se fizički paralelni prekidač, naravno, neće sinhronizovati i to treba imati u vidu prilikom odabira namene i lokacije. Drugi režim je Interlock gde uključivanjem jednog kanala isključujemo drugi. I na kraju je Inching režim, koji se u suštini ponaša kao taster. On se može dodeliti nekom od kanala, dok ostali mogu biti u Self-locking režimu. Za upravljanje ovim uređajem možemo koristiti RF daljinac na 433 megaherca (ne dolazi uz uređaj), zatim mobilnu aplikaciju, ali i hardverske tastere na kućištu sa jedne strane samog 4CH Pro. Sa druge strane su LED koje nas obaveštavaju o stanju kanala.

Naravno, kakav bi to bio test kada ne bismo sproveli deep scan same ploče i hardvera na njoj. Na ploči primećujemo ne jedan, već dva mikrokontrolera. Imamo šemu, ali ne i softver, tako da ćemo se osloniti na iskustvo. Prvo što primećujemo je STM32f030c6t6, 32-bitni MCU koji radi na 48 megaherca. O ovim mikrokontrolerima, njihovim mogućnostima i označavanju već smo pisali (SK 2/2018, i.sk.rs/14854). Za vernog saputnika koji mu pruža izlaz u bežični svet na 2,4 gigaherca izabran je ESP8285 o kome smo takođe pisali (SK 6/2018, i.sk.rs/15125). Na prvoj verziji ovog uređaja za bežičnu komunikaciju je korišćen ESP07S modul. ESP8285 dolazi solo, bez pratećeg memorijskog čipa, a štampana antena je odmah iznad. Oba mikrokontrolera imaju izvedene hedere, s tim što ih STM32 ima dva, a preko njih se odgovarajućim programatorom može flešovati. Ovo navodimo zato da bi oni iskusniji znali da imaju mogućnost da Sonoff hardver mogu prilagoditi svojim potrebama. Na svojoj wiki stranici proizvođač i navodi da je uređaj hacker friendly.

Za komunikaciju sa RF daljincima izbor je pao na SYN470R čip, dok je njegova antena iznad u vidu mosta. U prethodnoj varijanti za antenu se koristila namotana žica. Na nekim našim internim testovima, u varijanti modula ovaj čip se ponašao izvrsno i sa odličnim dometom, a test većeg broja ovakvih RF modula možete očekivati u nekom od narednih brojeva. Ploča može da se napaja na dva načina: preko strujnog adaptera i DC priključka sa naponima od pet do 24 volta. Naravno, može i na mrežnu instalaciju i 220 volti preko odgovarajućeg terminala. Četiri klasična releja se mogu opteretiti sa strujom do 10 ampera i 2,2 kilovata, preko terminala sa tri pina. Ovo je jako zanimljivo, jer imamo NO i NC, pa se na njih mogu povezati DC i AC motori sa opcijom promene smera (recimo, motori roletni ili slično). U tu svrhu do izražaja dolaze pomenuti radni režimi Sonoffa, uz napomenu da u jednom trenutku možemo pustiti samo jedan motor da radi. Za upravljanje relejima, proizvođač se odlučio za direktan pristup preko tranzistora, bez optoizolatorske zaštite, pa bi bilo interesantno videti kako bi se ploča ponašala sa povezanim motorima.

Za fine tunning na ploči imamo par DIP prekidača i taster preko kojih biramo režim rada, dodajemo RF daljinac i podešavamo otvoreno vreme zastoja. Kompletna šema kombinacija ovih prekidača je odštampana sa donje strane ploče. Prilikom svake promene i korišćenja ovih prekidača, potrebno je uređaj odvojiti od napajanja.

Za upravljanje putem mobilne aplikacije koristi se eWeLink, koji se vizuelno dosta razlikuje u odnosu na verziju koju smo koristili prethodni put. Novitet je izričit zahtev proizvođača za našom lokacijom, što je apsolutno nepotrebno i nadamo se da će neki zakon takvoj praksi ubuduće stati na put. Elem, aplikacija radi savršeno i nakon prepoznatog uređaja mu je dodelila četiri taba kojim upravljamo Sonoffom. Od opcija imamo Timer i Schedule, zatim uključivanje Inching opcije za svaki taster ponaosob, kao i njegovo vreme.

Sonoff TH16

Ovaj uređaj možemo uzeti kao varijaciju Smart Wi-Fi Switcha koji opisasmo pre koju godinu. TH16 u oznaci govori da uređaj može da prekida struje do 16 ampera (postoji i slabiji TH10). Ploča ima šest jasno označenih terminala, gde je jedina faza razdvojena relejem u svojstvu prekidača. Osnovna razlika u odnosu na „običan” Sonoff je u tome što ovde imamo mogućnost čitanja temperature i relativne vlažnosti vazduha i njihovim uslovljavanjem izlaznog kanala. U tu svrhu se koristi 2,5-milimetarski četvoropinski audio-konektor sa leve strane. Uz uređaj se ne dobijaju senzori, jer je sve u ponudi Sonoffa modularno, a mogu se koristiti Si7021, AM2301, DS18B20 i DHT11, gde je ovaj prvi preporuka proizvođača. Sve ove senzore smo u par navrata obradili, te vas savetujemo da prelistate vašu arhivu „Sveta kompjutera” ili upotrebite pretragu na sk.rs. Ako znamo da se radi o digitalnim senzorima, uz odgovarajući produžni kabl oni mogu biti udaljeni od Sonoffa i do 60 metara. U zavisnosti od scenarija i potreba, koristićemo i senzor, gde Dalas možemo koristiti u vodi, dok u nekim drugim, suvljim situacijama trebaće nam, recimo, DHT22.

TH16 je zasnovan na ESP8266EX, sa štampanom antenom i ima izveden programatorski heder za custom softver. Kao i druge Sonoff ploče i ovde imamo fizički taster kojim aktiviramo relej, kao i dve LED za status i Wi-Fi.

eWeLink se i ovde koristi, a nas je interesovalo kako se vrši odabir povezanog senzora, ali nažalost, uz Sonoff nismo dobili nijedan. Naravno, sve te senzore imamo, ali bismo morali da se igramo sa nečim što moramo da vratimo na police trgovina. U svakom slučaju, aplikacija nakon povezivanja dodaje odgovarajući vidžet koji se razlikuje od uređaja do uređaja. Tako za TH16 pored povećeg tastera za uključivanje releja, prikaza vrednosti senzora i opcija Schedule i Timer, imamo Auto i Loop Timer. Pod Auto imamo odabir koji od parametara (temperatura ili relativna vlažnost vazduha) će se koristiti za prekidanje struje i koji raspon u odgovarajućim vrednostima. Tako možemo postaviti da nam se ventilator uključuje samo ako je temperatura između 20 i 25 stepeni celzijusa. U Loop Timeru podešavamo ciklična uključivanja preko kalendara. U okviru aplikacije nismo naišli na mogućnost odabira povezanog senzora i ne znamo da li Sonoff to radi automatski. Ono što znamo jeste da aplikacija detektuje da li je ijedan povezan ili ne.

Sonoff iFan03

Ovaj uređaj sa velikim DIY natpisom na kutiji je kontroler kojim upravljamo plafonskim ventilatorom i rasvetom. Kao jedan od tri DIY serije Sonoff uređaja, ovaj ima podršku za REST API. Proizvođač navodi da se svetlo može paliti i gasiti dok se ventilatoru može podešavati i brzina. Kao i prethodni, i iFan3 se povezuje na lokalnu bežičnu mrežu. Njime možemo upravljati putem mobilne aplikacije ili RF433 daljincem koji dolazi uz uređaj.

Na zvaničnoj wiki stranici nema odgovarajuće šeme, pa ne možemo sa sigurnošću utvrditi šta se krije iza metalne zaštite. Kakvo god da je rešenje, za bežičnu komunikaciju na 2,4 gigaherca koristi spoljnu antenu u obliku žice. Za RF433 radio tu je provereni SYN470R čip, uz sličnu antenu. Kućište iFan3 nije predviđeno za pričvršćivanje šrafovima, tako da prilikom odabira mesta ugradnje treba razmisliti i o položaju ovih antena. Od hardvera na ploči tu su heder za flešovanje, zujalica i taster za uparivanje, ali i uključivanje svetla. Za povezivanje na električnu instalaciju iFan3 nema terminale, već žice, ali propisno obeležene. Imamo četiri NO releja uz dva poveća kondenzatora klase X2 od 2,5 i tri mikrofarada. Preko njih se pali svetlo i menjaju brzine ventilatora, ukoliko imaju odgovarajuće specifikacije koji se podudaraju sa iFan3.

Ista aplikacija i ovde radi uz dodeljivanje odgovarajućeg vidžeta. Preko vidžeta možemo paliti svetlo i birati brzine ventilatora. Osim preko telefona, ovim uređajem možemo upravljati i preko RF daljinca. Daljinski upravljač radi na jednoj bateriji tipa 27A od 12 volti. Preko svojih osam tastera palimo svetlo i ventilator uz odabir brzine. Tu su tasteri za RF clearing i Wi-Fi uparivanje, ali i gašenje one nesnosne zujalice.

Sonoff RF Bridge

U situacijama kada imamo uređaj koji radi preko RF daljinca na 433 megaherca, ali nemamo izlaz na internet, pa samim tim ni mogućnost upravljanja putem mobilnih uređaja, Sonoff RF Bridge može biti odlično rešenje. On služi kao „most” između non-smart RF uređaja i eWeLink aplikacije. Može mu se dodati do 16 daljinaca sa po četiri tastera, što će reći da se preko ovog uređaja i eWeLink aplikacije može upravljati sa do 64 uređaja. Neki od mogućih vidova primene mogu biti senzori za vrata/prozore, RF prekidači i utičnice, RF sijalice, infracrveni senzori pokreta i slično.

Uređaj za napajanje koristi strujni adapter sa mikro-USB priključkom, koji je potrebno dokupiti. Do mikro-USB porta je 'Setting' taster, dok su RF i Wi-Fi LED u uglu. Power LED je zanimljivo rešeno sa Sonoff logotipom na sredini malene crne kutije.

Wiki stranica je dostupna za ovaj uređaj, pa tako možemo da vidimo šta se tu sve skriva. Sistem počiva na ESP8285 koji se preko štampane antene povezuje na lokalnu bežičnu mrežu na 2,4 gigaherca. RF sistem sastoji se od prijemnika i predajnika, gde oba imaju svoje spiralne antene. Za prijem je zadužen pominjani SYN470F čip, dok je za predaju SYN115. Po našem mišljenju, ovo je dobar izbor, sa pouzdanom predajom i prijemom. Zujalica je zauzela svoje mesto, a zanimljivo je da RF Bridge pored hedera za flešovanje sadrži i PTH sa GPIO izvodima koji se uz custom softver mogu koristiti, uz napomenu da se isprati šema koja je dostupna, a na kojoj stoji da je na ploči ESP8266, što nije tačno.

Vidžet u okviru aplikacije vrlo intuitivno dodaje RF daljince gde samo treba da izaberemo koliko konkretan model ima tastera. Osim daljinaca sa maksimalno četiri tastera, možemo dodati upravljač zavesa ili alarm (PIR...). Nakon toga se određenim non-smart uređajem može upravljati bilo RF daljincem, bilo mobilnim uređajem putem aplikacije. RF Bridge funkcioniše tako što primi kôd daljinca koji je poslat uređaju. Isto tako, taj isti kôd može da prosledi i sam tom uređaju, ako smo koristili eWeLink. Ono što nam se ne sviđa je što ne postoji on/off obaveštenje, tako da ne znamo da li smo nešto zaista upalili ili ugasili. Mi možemo svetlo upaliti daljincem, a ugasiti telefonom, ali na telefonu nemamo obaveštenje da li je svetlo do tog trenutka bilo upaljeno. Ovo je razumljivo, jer non-smart uređaj ne šalje svoj status, a on može da bude upaljen pre uključivanja RF Bridgea, što ovaj ne može da zna. Od opcija unutar vidžeta imamo Schedule, Timer, Loop Timer i Add za dodavanje novih RF daljinaca/predajnika. Prema onom što možemo videti na mreži, flešovanjem sa Tasmota firmverom, RF Bridge znatno će pojačati snagu prijema i predaje, ali ostaje upitna bezbednost.

Sonoff TX Wi-Fi Smart Wall Switch

Za kraj smo ostavili zidni pametni prekidač TX serije. Već smo radili u DIY varijanti nešto slično, pa je red da vidimo kako to izgleda „firmirano”. Prekidač se u zid ugrađuje u tzv. „euro” doznu, što će reći da bez većih prepravki ne može da se ugradi u naše standardne dozne prečnika 60 milimetara i postojeću instalaciju. Naravno, dovođenje nule se podrazumeva. Primerak koji smo mi dobili je jednokanalni, a u ponudi su dvokanalni (serijski) i trokanalni. Svi su istih dimenzija i koriste iste/slične ploče, ali o tome u nastavku teksta. Za povezivanje na električnu instalaciju naš primerak ima dva terminala: L in i L out, gde dovodimo fazu i vraćamo je ka potrošaču (sijalici). Sa bočne strane je N terminal za nulu. Kao što smo rekli, logično, uređaju je potrebno strujno napajanje.(U ogromnom broju slučajeva kod postojećih instalacija na mesto prekidača dovodi se samo faza; nula je potrebna samo za bojlerske i druge tinjalice/indikatore.)

Na površini prekidača je kaljeno staklo sa belim premazom iza. Na njemu se jasno ocrtava polje predviđeno za dodir i LED za Wi-Fi. Prekidači sa više kanala imaju, naravno, dodatna polja. Iza stakla vidimo ploču kojom upravlja Silabsov osmobitni MCU BB10 F8G, uz heder za programiranje. Desno od njega je ESP8285 i sa svojom štampanom antenom se na lokalnu mrežu povezuje preko frekventnog opsega od 2,4 gigaherca. Na drugom kraju imamo SYN470R čip za prijem komandi sa RF433 daljinca. RF prijemnik ima svoju štampanu antenu, što je rešenje kakvo se ne sreće često i zanimljivo je videti razliku u štampanim antenama za 2,4 gigaherca i 433 megaherca. ESP8285 ima svoje hedere za flešovanje. Na sredini je panel osetljiv na dodir nalik onom iz HTTM serije koje smo pominjali u SK 5/2018 (i.sk.rs/15058). Na bočnim stranama ploče su mesta predviđena za još dva ovakva panela. Nismo sigurni koje integralno kolo se koristi za čitanje dodira na panelima jer su oznake na njemu izbrisane, a šemu nismo našli. U maniru sendviča, ispod ove veće PCB imamo i manju na kojoj se nalaze terminali za povezivanje na instalaciju, jedan relej uz mesto predviđeno za još jedan, kao i druga elektronika.

Uparivanjem sa eWeLink dobijamo odgovarajući vidžet sa poljem kojim palimo i gasimo svetlo. Prekidač je, naravno, sinhronizovan sa aplikacijom. U okviru aplikacije imamo Schedule, Timer i Loop Timer. RF daljinac se vrlo lako dodaje u sistem, a probali smo i sa našim no name primerkom.

Svi ovi uređaji kroz aplikaciju imaju push obaveštenja koja se prikazuju samo na osnovnom nalogu. Pristup se može podeliti ukućanima, ali oni neće dobijati obaveštenja. Sve ploče su maker friendly, što će reći da imaju izvedene programske hedere. Iako su tek odnedavno na policama domaćih trgovina, neki modeli ili bar ranije verzije po online radnjama imaju duži staž. Svi modeli se mogu koristiti glasovnim komandama preko Amazon Alexe ili Google Assistenta. Nama su ovo vrlo zanimljivi uređaji i vrlo upotrebljivi. Osim ako i sami niste mejker, pa da sve ovo sami napravite.

Proizvođač: Sonoff (www.sonoff.tech)

Kontakt: Nebo ITS (www.neboits.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama