IGRE

TELEFONI

HARDVER

SOFTVER

NAUKA

TV I FILM

DOGAĐAJI

INTERNET

PRVI UTISCI

INTERVJU

VESTI

NAJAVA

IFA 2020


NOVI BROJ

ARHIVA

FORUM

O NAMA

TEST RUN
Microsoft Windows 10 2004 Insider Preview
Rano proleće
Vladimir PISODOROV
1. januar 2020.

Taman smo pomislili kako je Microsoft usporio sa izdavanjem „zakrpa” za Desetku i kako će novembarski update, u vatru bačen u obliku klasičnog patcha, postati standard, kad ono... Nije prošlo ni mesec dana, a u insajderskom „prstenu” već se pojavila verzija 20H1. Za neupućene, reč je o sledećoj velikoj nadogradnji planiranoj za proleće (pominje se kraj maja), za koju je, između ostalog, predviđeno da stigne sa novom nomenklaturom i bude označena kao verzija 2004.

Ova verzija Desetke već je puštena i korisnicima u slow ringu i to bez prepoznatljivog „vodenog žiga” u donjem desnom uglu desktopa
 
Stiče se utisak da je Microsoft napravio „polukorak”, nešto između novembarskog updatea i klasičnih nadogradnji na koje nas je navikao

Ono što je najzanimljivije od svega, ova verzija Desetke već je puštena i korisnicima u slow ringu i to bez prepoznatljivog „vodenog žiga” u donjem desnom uglu desktopa, kao što je to uobičajeno kada su u pitanju Preview izdanja. Već sada se čini da je verzija 2004 završena i na našoj test mašini radila je bez ikakvih problema, glitcheva, zamrzavanja i ostalih neželjenih pojava. To, naravno, ne znači da je njen razvoj gotov i da bagova nema, ali ni da će sve zatečene promene naći mesto u finalnom izdanju.

Windows 10 stiže sa opcijom resetovanja (čitaj: reinstalacije) sistema i njegovog jednostavnog vraćanja u prvobitno, „nulto” stanje – sa ili bez čuvanja korisnikovih podataka. Lepa opcija, ali da bi bila omogućena potrebno je da instalacione datoteke sačuvate lokalno i da se pobrinete da ih ne izgubite. U verziji 2004 stvar je utoliko drugačija što je ostavljena mogućnost skladištenja potrebnih informacija „u oblaku”. To praktično znači da će se sve potrebne instalacione datoteke „povući” sa Microsoftovih servera i da će uvek biti u pitanju najnovije verzije, sa svim „zakrpama” i dodacima. Ovo će, mahom, najviše obradovati administratore pošto ne samo da će iz slike skloniti korisnike, već će im uštedeti gomilu vremena za instalaciju svih „zakrpa”.

Naizgled minorno unapređenje doživeo je i Task Manager koji sada, pod skutima kartice Performance, prikazuje trenutnu temperaturu grafičke kartice. Podržani su samo određeni modeli grafičkih kartica, to jest, oni koji koriste WDDM 2.4 ili noviji model drajvera. Podrška se ne odnosi na integrisane grafičke kartice. Podatak je predstavljen isključivo brojčano i promenu vrednosti nije moguće pratiti preko „živog” dijagrama, kao u slučaju, na primer, potrošnje video-memorije. Task Manager pravi razliku i između različitih tipova hard-diskova, tako da je jasno naznačeno da li je u pitanju SSD, „običan” ili prenosni model. Inače, kad smo već kod grafičkog podsistema, da pomenemo i Xbox Game Bar koji je dobio mogućnost da korisniku za vreme igranja isporuči informaciju o broju izrenderovanih frejmova u sekundi. Nažalost, ne radi se o preterano ubavom overlay prikazu koji nude third party alatke, već integrisanom podatku koji se pojavljuje u okviru radne forme Performance, koja se još uvek nalazi u Beta fazi razvoja. Možete da podesite boju ispisa podataka, položaj na ekranu, ali i nivo providnosti. Međutim, FPS brojač ne funkcioniše po defaultu i zahteva takozvane proširene UAC privilegije, nakon čije aktivacije je potrebno restartovati kompjuter. Inače, osim trenutnog broja sličica u sekundi prikazuje se i podatak o prosečnoj vrednosti, a tu je i „živi” grafik promene u prethodnih
60 sekundi.

Microsoft ne može da preskoči priliku da nam u svakom novom updateu ponudi nešto novo što se tiče samog procesa nadograđivanja sadržaja. Ovog puta otkriveno je da postoje nadogradnje B, C i D klase. Nećemo da ulazimo preduboko u priču šta se smatra B, šta C, a šta D updateom i gde se dedoše nadogradnje klase A, jer postoji važnija stvar. Opcione nadogradnje, koje se ka korisnicima „guraju” treće i četvrte nedelje u mesecu, sada su smeštene pod skutima opcije View optional updates, gde će se naći sve „nebezbednosne” nadogradnje (drajveri, recimo). Novooformljena sekcija ne služi samo za konstataciju stanja, već korisniku nudi mogućnost da odabere šta od izlistanih stavki želi da instalira u datom momentu, a šta ne. Postoji još jedna novina u ovom departmentu i ona je vezana za brzinu preuzimanja nadogradnji. Kao što verovatno znate, na raspolaganju vam je mogućnost da ograničite brzinu downloada preko namenskih slajdera. Ono što je predstavljalo problem je što se „razgraničavanje” vrši u procentima, a sada postoji mogućnost da se brzina „zaključa” tačno na određenu brojčanu vrednost. Na primer, dva megabita u sekundi, pet magabita u sekundi i tako dalje. Postoje posebna podešavanja za „normalni” i download „u pozadini”.

Opcija Search je u majskom updateu doživela ozbiljan boost performansi zahvaljujući indeksiranju podataka za koji je zadužen isti engine koji se koristio u starijim verzijama Prozora. Brzina je postignuta zahvaljujući pozadinskom procesu katalogizacije fajlova, ali nije došla besplatno. Naime, ceo proces rezultovao je iznadprosečnim zauzećem procesora i hard-diska, što je dovelo do degradiranja performansi kompjutera, pa su korisnici listom počeli da deaktiviraju ovu opciju. Engine je doteran i utegnut, pa se indeksiranje sadržaja ne pokreće ako u tom momentu igrate neku igru, ako je zauzeće procesora 80 i više procenata ili je detektovano zauzeće hard-diska od 70 i više procenata. Takođe, akcija se neće pokrenuti ako je baterija na laptopu ispod 50 procenata ili ako ste aktivirali režim uštede energije. Iz Redmonda poručuju i da će Search raditi brže na kompjuterima koje koriste developeri, jer će se na njima iz procesa indeksiranja automatski isključiti folderi kao što su .git, .hg, .svn , .Nuget i slični. Povećaće se i brzina kompajliranja, ali i sinhronizacije koda. Dalje, kada kliknete na Search polje na taskbaru pojaviće se prepoznatljiva radna forma (Search Home), u čijem dnu ćete videti nove opcije: Weather, Top news, Today in history i New movies. Oni su deo takozvane Brze pretrage (Quick searches) i omogućavaju instant pristup informacijama o vremenskim prilikama, najnovijim vestima, novim filmovima i tome slično. Nažalost, Brza pretraga nije dostupna u svim regionima i za sada može da se koristi samo u 12 zemalja, među kojima se ne nalazi Srbija, niti zemlje iz okruženja.

Najavljen još u maju, Windowsov podsistem za Linux godinu dana kasnije vraća se na velika vrata u verziji 2. Mnogi podvlače da upravo WSL 2 predstavlja najvažniji feature verzije 2004, iako će biti od malog značaja klasičnim kućnim korisnicima. Kao u prethodnom slučaju, korisnici ne moraju da se bakću konfigurisanjem WSL-a, ali će morati ručno da ga enableuju, jer nije aktivan po defaultu. Važno je istaći da se sada radi o čistom Linux kernelu, izrađenom od strane Microsofta, koji donosi značajna unapređenja na polju brzine. WSL 2 oslanja se na tehnologiju Hyper-V, a zanimljivo je da, iako ona ne figuriše u Home verziji Desetke, oni koji je „voze” i dalje će imati priliku da se „igraju” sa Linuxom. Virtuelna mašina koja se pokreće u ovom slučaju male je zahtevnosti i ostavlja neznatan memorijski footprint. Kernel će, inače, redovno dobijati unapređenja preko Windows Updatea i korisnici će moći da ga zamene rešenjem koje su sami stvorili (Microsoft će objaviti čitav programski kôd i učiniti ga dostupnim open source zajednici). WSL 2 donosi i veću kompatibilnost sa softverom pisanim za Linux, baš kao i podršku za platformu Docker.

Za sledeće dve novine sigurno će vam se učiniti da su deo Desetke od samog početka, ali to nije slučaj. Prva od njih tiče se takozvanog kursor indikatora – naročitog pokazivača miša koji se na ekranu pojavljuje tokom uređivanja teksta. To je zapravo obična vertikalna linija na čijim krajevima se nalaze kvačice i sada je moguće menjati njihovu veličinu, odnosno boju kvačica. Veličina se menja preko klizača koji sadrži pet položaja, dok boja može biti bilo koja iz palete ili neka od sedam koje autori preporučuju. Nas su najviše podsetile na klasične fluorescentne markere. Naredni podatak će vas sigurno zaprepastiti, ali Windows 10 ne dolazi sa mogućnošću da se menja brzina pokazivača miša na ekranu iz sekcije Settings (preko starog Control Panela, da). Nedavno smo dobili sekciju za izmenu izgleda kursora, dok sada u naprednim podešavanjima pronalazimo slajder preko kog se obavlja i korekcija njegove brzine.

Broj korisnika koji su od oktobra 2018. godine ostali bez gomile podataka preuzetih sa interneta ne može ni da se izbroji. Za sve je „zaslužna” dobro poznata Disk Cleanup opcija kojoj se tada na nišanu našao i folder Downloads. Jaka stvar, reći ćete, ali za stare vukove koji godinama unazad nisu navikli da on bude na listi i koji su sve koristili po navici i automatizmu, i te kako jeste. U verziji 2004 Downloads folder ne nalazi se više pod skutima sekcije Disk Cleanup. Ukoliko ipak želite automatski da se rešite nagomilanih stvarčica iz pomenutog direktorijuma, to i dalje možete, ali ćete morati da koristite Storage Sense, odnosno Temporary Files sekciju.

Ostajemo u 2018. godini, ali se vraćamo u april, jer je baš tada Microsoft predstavio Quick Pair funkciju koja omogućava brzo uparivanje Bluetooth uređaja sa kompjuterom. Za verziju 2004 planirana je njena nadogradnja pod nazivom Swift Pair. Proces uparivanja dodatno je pojednostavljen i ubrzan, pa se sada sve obavlja pod skutima oblasti Notification (bolje je reći, sa desktopa) i od korisnika se ne traži bauljanje kroz sekciju za podešavanje. Isto kao što možete da inicirate proces povezivanja, tako je dozvoljeno i da ga odbijete, a sve preko običnog pop-up prozora.

Jedna od najkorisnijih stvari u Windowsu 10 je Task View koji se poziva pritiskom na kombinaciju tastera ‘Windows+Tab’. Osim što donosi izuzetno ubavu grafičku reprezentaciju poslova koje ste obavljali, odnosno programa i fajlova koje ste otvarali, ovde se nalazi i spisak definisanih virtuelnih desktopa. Verovali ili ne, do sada niste mogli da ih imenujete po sopstvenom nahođenju, već su bivali označeni nazivima Desktop 1, Desktop 2, Desktop 3... Klikom miša na njihov naziv sada možete da ih nazovete po svojoj volji, a naziv čak može da sadrži i emotikone. Kad smo već kod njih, Microsoft je bazu istih dopunio novim itemima i njihova upotreba dozvoljena je praktično u bilo kom tekstualnom polju u Desetki. Kao što znate, Emoji formu možete da pozovete pritiskom na kombinaciju tastera ‘Windows+.’ ili ‘Windows+;’.

Ukoliko je za vreme instalacije bilo potrebno da se obavi restartovanje kompjutera, Windows 10 je naknadno mogao da obavi njihovo ponovno pokretanje. Isto je bilo i sa programima koji bi ostali otvoreni po inicijalizaciji akcije Shutdown. On/Off prekidač takođe je dodat u aprilu 2018. godine, a sada su ove dve funkcije potpuno odvojene, to jest, postoji po prekidač za svaku ponaosob. Pomenute se nalaze u sekciji Sign-in options, ali to nije sve što se tiče nje. Naime, od sada postoji mogućnost prijavljivanja na korisnički nalog bez ukucavanja šifre (opcija: Make your device passwordless). Očekivano, da bi ovako nešto bilo moguće, koriste se PIN-ovi ili neki od Windows Hello metoda, a zanimljivo je da PIN-ovi sada funkcionišu i kada je u pitanju Safe mode.

Kada su promene „ispod haube” u pitanju, verzija 2004 definitivno nije u deficitu. Izdvojićemo samo neke za koje smatramo da će biti zanimljive širem krugu korisnika. DirectX 12 upgradeovan je DirectX Mesh Shaderom, DirectX Raytracing Tierom 1.1 i DirectX Sampler Feedbackom, a od kojih će najviše avanzovati igrači, ali ne pre proleća. Konektovanje na otvorene Wi-Fi tačke više nije propraćeno dosadnom porukom o tome da će i drugi korisnici moći da vide kom sadržaju pristupate i šta delite sa drugima, već se koristi naročita ikonica. Nakon postavljanja nove slike na korisnički nalog automatski će uslediti sinhronizacija lokalnog sa svim ostalim Microsoftovim servisima. PowerShellov ISE (Integrated Script Editor) dostupan je po „pozivu” i da biste ga koristili morate da skoknete do sekcije Apps & Features. Poboljšana je podrška za mrežne kamere, Sandbox režim donosi podršku za konfiguracione datoteke i mikrofone, kalkulator može da se postavi u Always on Top režim prikaza (čitaj: ispred svih ostalih prozora)...

Zanimljivo je da Chromium verzija Edgea još uvek nije integralni deo Desetke, ali da se njeno debitovanje u „distribucijama” očekuje već 15. januara. Što se tiče Notepada, sva je prilika da ni Microsoft ne zna šta će sa njim. U avgustu je najavljeno da će biti pomeren u Store kako bi programeri bili u prilici da ga češće osvežavaju, da bi se od toga odustalo već u decembru, a samim tim i u verziji 2004. Nabrajanje noviteta završavamo sa još jednom kontroverzom, mogućnošću koja je vezana za aplikaciju Your Phone. Naime, iz nje je sada moguće obavljati pozive (ukoliko imate uređaj koji pokreće minimalno Android 7.0), a očekuje se da ova mogućnost bude dostupna svima i pre proleća. Iz Microsofta stižu najave da mobilno telefoniranje sa desktopa očekuje sve korisnike verzije 19H1, čim se testiranje završi. Hajde i to čudo da vidimo!

Čini nam se da je Windows 10 2004 (ili ako hoćete, 20H1) prepun novina i dodataka koji nisu odmah vidljivi, niti opipljivi. Stiče se utisak da je Microsoft napravio „polukorak”, nešto između novembarskog updatea i klasičnih nadogradnji na koje nas je navikao. Po broju featuresa 2004 daleko prevazilazi poslednji patch, ali se po njihovom krajnjem efektu u potpunosti utapa u njegov senzibilitet. Naravno, do proleća će se stvari dodatno iskristalisati i sigurno je da će biti još dosta promena, ali je generalni pravac kojim Desetka ide i sada više nego vidljiv.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2021
Intel Core i7-11700KF i Asus TUF Gaming Z590-Plus WiFi
Raketa koja je promašila
Otkad je pre više od decenije u svoju nomenklaturu uveo Core procesore, Intel je konstantno beležio uspehe. Situacija se donek...
Gigabyte GeForce RTX 3060 Vision OC 12G
Pritajeni tigar, skriveni rudar
Sudeći po Nvidiji, sve ide po planu. Nova generacija grafičkih kartica, nazvana Ampere, vrlo je uspešna i posle najjačih i m...
AMD Radeon RX 6700 XT i Asus Radeon ROG Strix RX 6700 XT Gaming OC
Gospoda iz rudnika
Nakon odličnih modela iz više klase sa oznakama 6800 (XT), AMD je predstavio i model više-srednje klase, označen kao Radeon ...
Asus ROG Phone 5
Gvozdeni lav iz Ciona
Može da se kaže da su namenski igrački telefoni već sasvim fino sazreli kao koncept. Kompanija Asus je pionir na ovom polju ...
Globalna nestašica čipova
Kvalifikacije za „ novu naftu”
Koliko ste puta čuli izraz „podaci su nova nafta”? Debata na tu temu još uvek je aktuelna. Ipak, neki koji tvrde da drže ...
BlueStacks 4.27 • LDPlayer 4.0.50 • NoxPlayer 7.0.1
Trokraka Android emulacija
Pisali smo o tome nadugačko i naširoko - emuliranje operativnog sistema Android stvar je koju moderni kućni kompjuteri obavlj...
Nikon NX Studio
Rešenje za Nikon probleme
Za vlasnike foto-aparata Nikon ili njihove slučajne korisnike, stigao je program namenjen upravo njima i obradi RAW fotografija...
Microsoft Edge: Kids Mode u kanalu Canary
Bezbedno surfovanje za najmlađe
Kao što postoji program Insider, preko kog Microsoft dobrovoljno prijavljenim korisnicima dostavlja Beta verzije Desetke na tes...
MIT projekat HERMITS
Roboti samci
U robotskom odeljenju Univerziteta MIT razvijen je sistem modularnih robota po ugledu na rakove samce
Loop Hero
Igra Loop Hero komotno bi mogla da zameni pesmu „Dolap” Milana Rakića u čitanci za 6. razred, jer se na moderniji način b...
MXGP 2020
Zvučaće paradoksalno, ali MXGP 2020, iako ne donosi gotovo ništa novo, najbolje je poglavlje Milestoneovog motokros serijala....
Outriders demo
Jedna od tužnih istina o 2021. godini je činjenica da ljubitelji looter shootera ne mogu da raspravljaju o svom omiljenom žan...
© 2021 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama