TEST RUN
Silkypix Developer Studio Standard 9.1
Komercijala
Gordana RADOVIĆ
1. januar 2020.

Vremenom su se iz programa za obradu slika izdvojili oni koji su namenjeni profesionalnim fotografima i koriste se za obradu RAW fotografija. Ovakav softver nema sve mogućnosti obrade fotografije, već se koncentriše na poboljšanje kvaliteta snimljene slike koja stiže pravo sa foto-aparata. Neretko je potrebno prvo definisati sa kog foto-aparata unosite fotografije, jer se program drugačije ponaša u odnosu na podrazumevane postavke i karakteristike foto-aparata.

Ono što nedostaje programu su layeri i alatka za „maskiranje”. Zbog nepostojanja ovih opcija nije moguće urediti fotografiju bez trajnih promena

Silkypix Developer Studio se po osnovnim karakteristikama ne razlikuje od svojih rođaka. Prvi utisak koji je ovaj foto-editor ostavio na nas je veoma pozitivan, pa hajde da krenemo po redu. Interfejs je uređen tako da vam ostavlja mnogo slobode oko toga kako želite da rasporedite opcije koje najviše koristite. Svaka kartica i dijalog mogu da se premeste, međutim, osnovni raspored je u klasičnom maniru, a to otprilike znači da centralni deo zauzima preview prikaz gde imate uvid u fotografiju na kojoj radite. Ovde se, opet, stvari ne završavaju samo na tome, već možete da birate da li želite da imate uvid u samo jednu sliku, dve uporedo, ili možda pre i posle efekta koji ste primenili. S desne strane su folderi sa slikama koje možete importovati ili samo uvek držati na oku, a fotografije pregledati i obrađivati jednu po jednu, dok je moguće i batchovati veći broj fotografija odjednom.

Najzanimljivije su, naravno, alatke koje se nalaze na desnoj strani: ovde je pre svega histogram, a odmah ispod se nalazi celina nazvana Parameters Controls. Ovde će i oni koji nisu vični editovanju pronaći nešto za sebe. Ako vas mrzi da eksperimentišete, autori su za vas pripremili taster Auto Adjust preko kog i početnik može jednim klikom da unapredi svoju fotografiju, a da pritom ne mora da uči i proučava sve mogućnosti programa. Ova opcija vidno poboljšava početnu fotografiju, ali vam s druge strane ne daje nikakvu kontrolu nad onim šta se događa i šta će se na početnoj slici promeniti. Ukoliko već imate iskustva, ili imate volju da se posvetite učenju, mi bismo vam svakako preporučili da eksperimentišete i poboljšate fotografiju ručno.

Na raspolaganju je nekoliko osnovnih funkcija koje se regulišu preko slajdera, a to su količina svetlosti, nekoliko predefinisanih filtera za boju, regulacija oštrine i stepena kontrasta. Ispod ovih opcija kriju se tasteri sa odvojenim dijalozima. Jedan od njih služi za ispravljanje slike koja je iskrivljena zahvaljujući objektivu, odnosno, može se primetiti da je slika blago okrugla iako znamo da objekat koji je na slici nije. Ova opcija ispravlja to zakrivljenje i u par klikova vam donosi savršenu sliku.

Dalje, tu su krive, koje (ukoliko znate šta radite) menjaju nivo osvetljenja, ekspoziciju, kontrast i prisustvo boje. Ako želite da manipulišete samo bojama, ni to nije problem. Posebna alatka će vam pomoći da, u većoj ili manjoj meri, manipulišete prisustvom bilo koje boje koja postoji u spektru. Posebna priča su Spotting tools gde fotografiju ne menjate u celini, već menjate samo određene detalje. Ovo je pravo mesto da uklonite crvene oči na portretima ili ispravite neki manji detalj koji možete srediti četkicama, obrišete neke mane i slično.

Ono što nedostaje programu su layeri i alatka za „maskiranje”. Zbog nepostojanja ovih opcija, nije moguće urediti fotografiju bez trajnih promena, a sa izuzetkom Spotting Toolsa, nije moguće efekte primeniti na delove slike već samo na celinu.

Pored verzije Standard, Silkypix Developer Studio postoji u još dve iteracije: Professional i JPEG. Sve tri verzije su komercijalne, ali dobijate 30 dana probnog perioda da vidite da li ste zadovoljni proizvodom. Profesionalna verzija je, naravno, najnaprednija i poseduje dodatne opcije kakve su uklanjanje magle, dodavanje noise efekta, funkcije za doterivanje portreta, pa čak i alatke koje dozvoljavaju parcijalno dodavanje efekata, za koje smo pominjali da nedostaju verziji Standard. U skladu sa tim, ova verzija će vas koštati i više novca.

Za kraj ćemo samo reći da je tokom perioda testiranja Silkypix Developer Studio plenio pozitivnim utiskom. Verzija Standard, koju smo odabrali za testiranje, pruža sasvim dovoljno obradnih mogućnosti i više je nego jednostavna za korišćenje i zauzdavanje.

Tip: foto-editor

Potrebno: Windows, macOS

Veličina: 393 MB (trial)

Cena: 152 dolara,
proba 30 dana

Adresa: silkypix.isl.co.jp
/en/product/ds9


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama