TEST RUN
Total Commander 9.22a , Brave 1.1.22 , Aimp 4.60 , FastStone Image Viewer 7.4 , Media Player Classic Home Cinema 1.7.13 , Adobe Acrobat Reader DC 2019 , Ashampoo Burning Studio 21 , Avast Free Antivirus 19.8 , qBittorrent 4.2.1 , WinRAR 5.80 , CCleaner 5.63 , LibreOffice 6.3.4
Esencijalni Windows programi
Vladimir PISODOROV
1. januar 2020.

Pokušajte da zamislite sledeću situaciju, Deda Mraz vam je ispod jelke ostavio novu mašinu (laptop ili desktop, to ostavljamo vama). Drhteći od uzbuđenja i sreće, cepate ambalažu i imate šta da vidite – najpoznatiji dekica na svetu bio je toliko dobar da vam je nabavio mašinu koja već ima instaliran operativni sistem. U pitanju je najnoviji Windows – Desetka, pa ste dodatno poskočili od sreće pošto ste od drugara čuli da on pod svojim skutima donosi sve što je prosečnom korisniku potrebno za svakodnevni rad. Da li je baš tako?

Ne postoji univerzalan spisak esencijalnih programa i neka hall of fame lista koje morate da se pridržavate k'o pijan plota
Windows 10 se zaista razlikuje od svojih prethodnika po broju i kvalitetu uključenog softvera, ali on je dovoljan samo da zadrži vodu dok majstori ne odu
Bez programa za gledanje slika, slušanje muzike, izradu tekstualnih dokumenata i slično - sigurno ne možete, kao što ne možete ni bez antivirusnog paketa, internet browsera, fajl-menadžera...

Nije! Windows 10 se zaista razlikuje od svojih prethodnika po broju i kvalitetu uključenog softvera, ali on je dovoljan samo da zadrži vodu dok majstori ne odu. Istina je da ćete moći da gledate fotografije, slušate muziku, kopirate fajlove, surfujete internetom, pišete i štampate tekstove i još puno, puno toga, a onda ćete shvatiti da brojne „radne zadatke” možete daleko jednostavnije, komfornije i uz veći manevarski prostor da obavljate. Koji su to programi i kojim redosledom bi trebalo da ih instalirate - pokušaćemo da vas naučimo.

Pre nego što krenemo dalje, moraćemo da vas upozorimo - ne postoji univerzalan spisak esencijalnih programa i neka hall of fame lista koje morate da se pridržavate k'o pijan plota. Zbog toga će se ovaj prikaz bazirati na iskustvima potpisnika ovih redova i onoga što on „gaji” na desktopu i što mu olakšava svakodnevno funkcionisanje u svetu Prozora.

Total Commander 9.22a

Postoje korisnici koji se kunu u mogućnosti i efikasnost „jednoglavog” File Explorera, sistemskog fajl-menadžera koji se već godinama ne menja. Na njegovoj strani je integracija i još veoma malo toga, pa nije čudno zašto se traže alternative.

Total Commander (www.ghisler.com, 18,8 MB) nije besplatan, zapravo skup je kao otrov (košta 37 evra, ali stiže sa probnim periodom od 30 dana), pa čak nešto nije ni prijatan za oko, ali je u svakom smislu te reči esencijalan. Osim što donosi „dvoglavi” upravljački interfejs koji vam omogućava da u isto vreme vidite i polaznu i dolaznu „destinaciju”, program je napakovan dodatnim alatkama i, što je najznačajnije od svega, proširiv je plug-inovima koji mu upotrebnu vrednost podižu do zvezda. Kako od Total Commandera možete da napravite zverku koja postaje samodovoljni projekat za „sve i svašta”, proverite na adresi projekta Total Commander Ultima Prime (tcup.pl/tc).

Brave 1.1.22

Zbog prirode posla, autor ovih redova ne koristi jedan internet browser, već njih četiri! Uz Edge, koji dolazi u paketu sa Desetkom, tu su Firefox, Chrome i, ovo će vas verovatno iznenaditi, Brave (brave.com, 564,88 MB). Ukoliko vam sveden i do krajnjih granica jednostavan Edge nije dovoljan, preporučujemo da probate baš Brave i izađete iz svoje zone komfora.

Ovaj internet browser zasnovan je na projektu Chromium, a ono što ga izdvaja od konkurencije je brzina, pouzdanost i dodaci koji brinu o korisnikovoj sigurnosti. Program stiže sa blokerom reklama i alatkama za odbijanje trackera i ostalog malicioznog sadržaja. Naravno, kompatibilan je sa bazom plug-inova za Chrome, ali postoji još jedna stvar po kojoj je unikatan. Otvoreno koketira sa blockchain tehnologijom, upregnutoj u svrhu digitalnog oglašavanja. Projekat je uvezan sa Basic Attention Tokenom (basicattentiontoken.org) koji se koristi kao sredstvo plaćanja i nagrađivanja. Korisnik može da odabere da gleda reklame i tako bude nagrađen tokenima, koje kasnije može da prosledi vlasnicima internet stranica ukoliko smatra da je njihov sadržaj toga vredan. U ovom momentu podržano je preko 300.000 stranica, a njihov broj iz dana u dan raste. Autori programa jednom mesečno svim korisnicima distribuiraju određenu količinu BAT-a koji ga potom koriste po sopstvenom nahođenju.

Aimp 4.60

Još uvek se bavimo osnovnim potrebama, a nakon što ste uspešno rešili način na koji ćete baratati fajlovima i pristupati internetu, vreme je da se pozabavite onim što će vam „svirati” u pozadini. Ovde nema puno pametovanja i izbor pada na, besplatni, ruski projekat Aimp (www.aimp.ru, 44,69 MB), koji je apsolutni must have kada su audio-plejeri u pitanju. Zašto? Jednostavno, program najviše podseća na legendarni Winamp, a svi znamo koliko smo ga voleli.

Jednostavno baratanje plejlistama, podrška za sve žive i znane formate zapisa i neprikosnoven kvalitet zvuka osnovne su mu karakteristike. Pri tome, Aimp sve potrebno drži na ekranu, na dohvat ruke, a izgled može da mu se tweakuje putem skinova. Pored toga, ukoliko više volite moderan feel&look, koji donose programi za reprodukciju i katalogizaciju muzike, Aimp i na to ima spreman odgovor. Tu je i ugrađen grafički ekvilajzer i „mali milion” podešavanja smeštenih „ispod haube”, koje slobodno možete da zanemarite pošto Aimp slobodno može da se koristi i u as is formatu.

FastStone Image Viewer 7.4

Gde je slušanje muzike, tu je i gledanje slika, a situacija na tom polju je komplikovana. Primećena je određena inercija kod korisnika koji gravitiraju ka dobro poznatim alatkama iz klase, kao što su ACDSee, Irfan i slične. Međutim, naš izbor je drugačiji i poverenje dajemo programu koji stiže iz kompanije FastStone – Image Viewer (www.faststone.org/FSViewerDetail.htm, 16,9 MB).

Osim što može da otvori i prikaže sadržaj praktično bilo koje bitmap datoteke, dolazi sa podrškom za brojne RAW formate zapisa, Image Viewer je zadržao jednostavan korisnički interfejs i organizacijom podseća na rane radove kompanije ACD Systems. Prikaz u režimu preko celog ekrana je neprikosnoven i nudi pristup najkorišćenijim alatkama tako što pokazivač miša „odrolate” do jedne od ivica ekrana.

Osnovni ekran nudi listanje sadržaja preko thumbnailova, tu je mogućnost štampanja i skeniranja sadržaja, izrade slideshow prezentacija, komparacije fotografija i još mnogo toga. Korisnicima je na raspolaganju i ugrađeni konverter, mogućnost promene veličine slika, dodavanje okvira, „vodenih žigova” i tako dalje. Naravno, sve nije moglo da prođe bez obradnih alatki za kropovanje i „peglanje” prikaza, brz pristup sadržaju iz EXIF zaglavlja... Što je najlepše od svega, FastStone Image Viewer je potpuno besplatan.

Media Player Classic
Home Cinema
1.7.13

Nakon 15 godina razvoja, sredinom 2017. godine Media Player Classic Home Cinema (mpc-hc.org, 40,11 MB) više se ne nadograđuje. To je prava šteta, pošto se radi o jednom od najboljih video-plejera koje smo ikad koristili. Upravljački interfejs nije reprezentativan i privlačan, ali je funkcionalan i korisnika ne opterećuje nevažnim stvarima. Ono što je najbitnije, tamo gde ostali video-plejeri štucaju i mucaju, tu MPC-HC briljira i reprodukciju obavlja bez bilo kakvog kočenja i zastajkivanja. To ga čini idealnim za korišćenje na slabijim mašinama na kojima postoji imperativ reprodukcije video-datoteka visoke rezolucije.

Program podržava sve važne formate zapisa i dolazi sa svitom ugrađenih kodeka, tako da o podršci ne morate da razmišljate. Naravno, donosi i podršku za prikaz tekstualnih datoteka sa prevodima i uredno prikazuje naša slova „sa kvačicama”. Materijal može da „povuče” sa praktično bilo kog izvora, sem sa streamova, tako da je moguće reprodukovati i Blu-ray diskove, čitave direktorijume, pa čak koketirati i sa capture uređajima. Prednost MPC-HC-a u odnosu na konkurenciju je ono što se nalazi „ispod haube”, kao što je mogućnost promene DirectShow Video renderera, koketiranje sa shaderima, mogućnost uprezanja grafičke kartice i tako dalje. Program nije moćan kao, recimo, VideoLAN VLC Media Player, ali ga baš zbog toga i preporučujemo – nalazi se tačno na granici između siromašnog i pretrpanog, a samim tim je u zlatnoj sredini.

Adobe Acrobat Reader DC 2019

PDF-ovi su svuda oko nas i postalo je nezamislivo deliti dokumente koji sadrže više od pukog teksta ne koristeći format koji je ustanovila kompanija Adobe. Materijal u ovom formatu možete da listate i bez instaliranja naročitih alatki, ali to nije toliko udobno. Na softverskoj pijaci postoji toliko rešenja za ovu namenu da im se ni broja ne zna, ali se mi zbog najpotpunije podrške i kompatibilnosti još uvek držimo zvaničnog rešenja – Adobe Acrobat Reader DC (adobe.ly/35EI6tl, 334,21 MB).

Osim nekih osnovnih zahvata (anotacija i „potpisivanja”), Acrobat Reader ne nudi mogućnost kreiranja i editovanja fajlova, za to je namenjena verzija Pro. Isto tako, nije dozvoljeno eksportovanje sadržaja u Word ili Excel, zaštita tvorevina šifrom, ali ako je za utehu, tu je odlična podrška za izradu papirne galanterije. Acrobat Reader je ogroman, toliko velik da se pitate da li to mora baš tako i toliko. Ukoliko vam to postane kamen spoticanja, uvek možete da se vratite na podrazumevano rešenje koje iz zapećka čeka svojih pet minuta.

Ashampoo Burning Studio 21

Baratanje optičkim medijumima tako je passe i negde daleko za nama, zar ne? Međutim, mislimo da ćete se iznenaditi brže nego što ste mislili da to i nije baš tako. Da ne biste ostali nespremni, preporučujemo da instalirate Ashampoo Burning Studio (bit.ly/36Ob3Dh, 405,96 MB).

Program nije besplatan, ali zato nudi ama baš sve što će vam ikad zatrebati kada je narezivanje diskova u kućnim uslovima u pitanju. Kompilacije podataka, audio-diskovi, video-sadržaji, kopiranje diskova..., nema tog posla koji Burning Studio ne može da obavi. Osim svestranosti, Burning Studio krasi i organizaciono i vizuelno prijemčiv upravljački interfejs, ali i fokus koji se nalazi isključivo na osnovnim akcijama. Tako se, za razliku od nekih konkurenata, ovde ne nalaze alatke za manipulaciju multimedijalnim zapisima, konverteri, video-montažeri i tome slično, već isključivo dijapazon funkcija osmišljenih da vam olakša narezivanje diskova.

Avast Free Antivirus 19.8

Pošto ste se snabdeli osnovnim alatkama, pre nego što punim plućima počnete da koristite kompjuter, vreme je da razmislite i o osnovnoj zaštiti od malicioznih napada. Windows Defender radi posao za koji je namenjen (čak i iznad očekivanja), ali je Microsoft, kao i mnogo puta do sada, odlučio da bude tvrdoglav i korisnicima ne dopusti da preuzmu kontrolu nad njegovim funkcionisanjem. Ako vam je potreban manevarski prostor, naročito oko (de)aktiviranja zaštite i slobodne kontrole resursa odbrane, preporučujemo da instalirate Avast Free Antivirus (www.avast.com, 1,15 GB).

Kao i mnogi drugi takmaci iz Free Shop zone, Avast Free Antivirus ustanovljava prvu liniju odbrane uz set najbitnijih komandi i mogućnosti. Ostavlja mali memorijski footrpint, redovno se ažurira i sve funkcije drži na izvol’te. Osim virusa, na liniji vatre nalazi se i pošast u vidu malwarea. Resursi programa izuzetno jednostavno se preraspodeljuju i koriste, a na veoma jednostavan način obavlja se i privremeno deaktiviranje servisa, odnosno pristup fajlovima u karantinu. Ono što može da vas zabrine je to da Avast Free Antivirus u odredišnom direktorijumu zauzima preko jednog gigabajta slobodnog prostora.

qBittorrent 4.2.1

Da li znate koji je drugi najviše downloadovani program u 2019. godini? Upravo qBittorrent (www.qbittorrent.org, 113 MB), trenutno najpopularnija alatka za manipulaciju torrent sadržajem. U pitanju je lagan i za korišćenje jednostavan program koji korisnike ne opterećuje reklamnim i drugim neželjenim sadržajem. Redovno se updateuje i nudi efikasne načine za podešavanje korišćenja dostupne internet konekcije.

Sa torrent datotekama može da radi na klasičan način ili da ih „dovlači” putem magnetnih linkova, a najlepše od svega je što korisnik ne mora da zna apsolutno ništa o primenjenoj tehnologiji. Program se koristi u „sipaj i vozi” maniru, prilikom rada ne dolazi rasipanja resursa, a autori vole da kažu kako je u pitanju alternativa čuvenom uTorrentu. Rekli bismo da ga je qBittorrent odavno poslao u penziju.

WinRAR 5.80

Windows dolazi sa integrisanom podrškom za manipulaciju ZIP arhivama, ali to ni izbliza nije dovoljno, čak ni za početnike. Ne zbog toga što nešto nije u redu sa tim formatom, već zato što će digitalno okruženje korisnicima vrlo brzo nametnuti baratanje čitavom baterijom raznorodnih arhiva. WinRAR (www.rarlab.com, 7,37 MB) nije besplatan (košta 29 dolara, a probni period je čak 40 dana), ali ga koristimo „od kad je sveta i veka”, što i vama preporučujemo. Ovde moramo da napomenemo da postoji i nekoliko izuzetnih, besplatnih alternativa – kao što je, recimo, 7-Zip (www.7-zip.org), ali prednost ipak dajemo „starkelji” sa kojim se odavno družimo.

Baš kao i sam Windows, WinRAR može da barata ZIP datotekama, ali i sa još 16 tipova arhiva među kojima su ISO, JAR, 7Z, CAB, ARJ, TAR, LZH, ZIPX, 001 i tako dalje. Iako se koristi više nego jednostavno, za totalne početnike tu je „čarobnjak” koji pomaže ne samo kod definisanja sadržaja novih arhiva, već i kod njihovog dodavanja u već postojeće, ali i ekstrahovanja sadržaja. Naravno, WinRAR može da se integriše u shell operativnog sistema i tako bude dostupan iz bilo kog fajl-menadžera, bez pozivanja glavne radne forme.

CCleaner 5.63

Iako se CCleaner (www.ccleaner.com, 48,13 MB) već nekoliko godina nalazi pod oštrim napadima kritike i korisnika, još uvek je u pitanju jedan od najboljih programa za održavanje sistema u tip-top stanju. Njegov algoritam za detektovanje nagomilanog đubreta i dalje je najtemeljniji i najbrži i to je jedna od glavnih stvari koje CCleaner i dalje drže iznad vode. Program je više nego upotrebljiv i u besplatnoj verziji, koju i mi koristimo, a napada kako sistemske tako i „repove” nastale korišćenjem third party aplikacija.

Odnedavno, deo paketa je i sekcija Easy Clean koja je namenjena korisnicima koji se manje razumeju u održavanje sistema, a tu je i podrška za pokretanje procesa čišćenja u unapred zakazano vreme. Downside može da bude to što CCleaner povremeno ume da „izbombarduje” memoriju pokrenutim procesima, što može da dovede do problema na sistemima koji su ograničeni raspoloživim resursima.

LibreOffice 6.3.4

Za sam kraj ostavili smo najškakljiviju temu – instalaciju office paketa. Iz nečega morate da unosite i uređujete tekst, pravite tabelarne kalkulacije i izrađujete poslovne prezentacije. Ako je budžet nešto o čemu ne brinete, onda je Microsoft Office vaša jedina stanica. Međutim, za većinu korisnika početnika to nije slučaj, pa moraju da se okrenu alternativnim rešenjima, barem dok ne nalete na neku od starijih verzija MS Officea koju mogu da pazare za male pare.

Jedna od najboljih besplatnih alternativa Microsoftovom „paketu za kancelariju” je LibreOffice (sr.libreoffice.org, 465,06 MB). U paketu se nalaze alternative najkorišćenijim MS pandanima, pa čak i više od toga jer je na raspolaganju čak šest pojedinačnih alatki. Tako se osim uobičajenih na meniju nalaze i pandani za rad sa bazama podataka, matematičkim formulama, ali i vektorskom grafikom. Ono što će vam se najviše svideti je što je na delu potpuna kompatibilnost sa formatima zapisa koje koriste Microsoftove alatke, pa na taj način nećete biti izopšteni iz komune onih koji koriste „pravi” Office. Sledeća dobra stvar je što LibreOffice koristi moderan upravljački interfejs, a osnovnu funkcionalnost moguće je proširivati putem ekstenzija i templatea. Zanimljivo je da je ovo u potpunosti besplatan paket koji vas ne bombarduje reklamnim sadržajem.

•••

Kao što smo rekli, ne postoji univerzalna lista programa koji moraju da se instaliraju odmah po postavljanju Windowsa na noge. Ipak, nekih osnova morate da se držite, a one su upravo pred vama. Bez programa za gledanje slika, slušanje muzike, izradu tekstualnih dokumenata i slično, sigurno ne možete, kao što ne možete ni bez antivirusnog paketa, internet browsera, fajl-menadžera...

Izbor je mogao da bude i takav i ovakav, ali ga u ovakvom obliku koristi i potpisnik ovih redova, a sa kompjutera se skida samo kad spava ili igra tenis. Jasno je da su na listu osnovnih potrepština mogle da budu dodate još neke stvari – programi za obradu slika, konverteri, video-montažeri i tako dalje. Ipak, njih ćemo ostaviti za neku drugu priliku, jer predstavljaju Tier 2 postavljanja sistema u operativno stanje.

Još nešto, nismo se vodili mantrom da je samo besplatno ono što vredi, iako u nekim situacijama to jednostavno nije moglo da se izbegne. Office paket je, očekivano, priča za sebe jer je za prosečnog korisnika zaista preskup i tu smo se vodili mišljenjem da je na početku bolje krenuti lagano i besplatno, a kasnije i po potrebi se nadograditi. Većina pomenutih programa ima komforne probne periode, a neki (kao Total Commander, recimo) mogu uz nag screen da se koriste do mile volje.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
JUN 2021
Kriptovalute
Trese se kripto-gora
Za nama je neverovatnih godinu i po dana u svetu kriptovaluta. Ne samo da je u pomenutom periodu zabeležen fantastičan rast na...
Sapphire Nitro+ AMD Radeon RX 6700 XT Gaming OC
Iskopavanje safira
Novi Radeoni, sa oznakom RX 6700 XT deklarativno su pronašli svoje mesto među suparničkim modelima GeForce RTX 3060 Ti i RTX ...
Gigabyte Aero 15 XC
Ne postoji pitanje isplativosti
U prošlom broju predstavili smo vam prvi Gigabyteov laptop na našem tržištu, svrstan pod gejmerski brend Aorus. Sa dosta sli...
Xiaomi Mi 11 Ultra
Kalif umesto kalifa
Mi 11 Ultra je odličan izbor za napredne korisnike koji se u video-produkciji često oslanjaju na telefon
Asus Zenfone 8
Kompaktno ubitačan
Bez obzira na male dimenzije, Asus Zenfone 8 ne pravi kompromise sa sistemskom konfiguracijom
Google Charts • FusionCharts • Highcharts • Chart.js • Datawrapper
Alatke za vizuelizaciju podataka
Većina developera navikla je da gleda u crnu pozadinu sa šarenim slovima. Hiljade linija kôda u jednom dokumentu, često pode...
Projekat Earth 300
Nuklearna brod-laboratorija
Platforma za podršku istraživanjima i saradnji između naučnika u vidu ploveće laboratorije čije naučne mogućnosti su dan...
Resident Evil Village
Pre tri godine, Resident Evil 7: Biohazard dao je olujni vetar u leđa ovoj legendarnoj horor franšizi, koja je posrtala nakon ...
Subnautica: Below Zero
Nakon više od dve godine razvojnog mutiranja u early access programima na Epicu i Steamu, Subnautica: Below Zero konačno je sp...
Biomutant
Najveće visokoprofilno razočaranje u 2021. godini je pred nama. Biomutant, igra koja je godinama odašiljala poruku da će bit...
ver.1.22474487139...
NieR Replicant  
Lud čovek taj Joko Taro, ekscentričan štaviše. U javnosti je uvek sa maskom na glavi, napisao je nekoliko mangi, predstava, ...
© 2021 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama