TEST DRIVE
Tenda A9
Zeka izdaleka
Dejan PETROVIĆ
1. avgust 2017.

Šta treba da uradite kada antene rutera nisu dovoljno jake da „bace” upotrebljiv bežični prenos podataka u neki udaljeniji deo kuće ili poslovnog prostora? Jedno od rešenja je upotreba range extendera, koji će signal prihvatiti i proslediti dalje, u skladu sa mogućnostima svojih antena. Jedan od takvih uređaja sa Tendinim potpisom smo dobili na testiranje. Model nosi oznaku A9 i sposoban je da po 802.11n/b/g standardu prenosi podatke u okviru mreže brzinama do 300 Mbps.

Sam uređaj je klasičnog oblika sa dve antene od po tri dBi sa strana i nalik je modelu A301, koji smo nedavno (SK 2/2017) imali na testu. A9 se priključuje u strujnu priključnicu, pri čemu na zidu „štrči” nekih šest do sedam centimetara i ne bi bilo zgodno postaviti ga negde na prolazu jer, iako je izrađen od kvalitetne i jake plastike, može lako da se ošteti. Antene su pljosnate i postavljene pri vrhu, pa nas je A9 podsetio na zeca sa podignutim ušima. Prednja površina ima teksturu u obliku sitnih rombova, pri čemu je jedan od njih pri dnu zamenjen LED-om koja, u zavisnosti od stanja uređaja, sija u tri boje. Ta LED je ujedno i taster WPS. Ispod uređaja je pinhole taster za reset, dok su do zida sitni otvori za ventilaciju. Dok smo testrali uređaj, nismo primetili da se nešto specijalno greje. Za razliku od nekih prethodno opisanih ekstendera, ovaj nema LAN port.

U kutiji nema ničega sem ekstendera i uputstva. Za konfiguraciju ovog uređaja nije potreban nikakav disk, niti fizička (LAN kabl) veza sa računarom. A9 može da se poveže na lokalnu mrežu na dva načina a oba su jasno u nekoliko koraka objašnjena slikama na uputstvu, pa zato uređaj stavljamo u noob-proof grupu.

Prvi način je preko web pregledača, gde je potrebno da se bežično povežemo sa ekstenderom i da u URL polju browsera ukucamo njegovu IP adresu. Tu se bira jedan od ponuđenih izvora signala i unosi lozinka. Nakon toga, biramo da li želimo da nam ekstender zadrži iste SSID i lozinku, ako ne želimo, dobijamo polja za postavljanje novih SSID i lozinke. Drugi način je preko WPS standarda. Potrebno je prvo pritisnuti taster WPS na ruteru, pa onda u roku od dva minuta i na ekstenderu. Nakon povezivanja, ekstender može da se premesti na željenu lokaciju. Zanimljivo je da prilikom promene lokacije nije potrebno da skeniramo ili proverimo signal, dovoljno je da utaknemo ekstender u priključnicu i sačekamo da se uređaj butuje i poveže. Ukoliko LED ne trepće i sija zeleno, pozicija je dobra i u dobrom dometu signala rutera. Ukoliko je na ivici upotrebljivog signala, sijaće narandžasto. Radiće i tada, ali uz lošije performanse.

Grafičkom korisničkom interfejsu pristupamo preko web pregledača. S obzirom na tip uređaja, ne čudi nas što nema mnogo opcija. U okviru statusa imamo informacije o broju povezanih uređaja, kvalitetu signala između rutera i ekstendera, kao i između ekstendera i povezanog računara. Extend nudi pregled dostupnih Wi-Fi signala i mogućnost povezivanja sa nekim od njih. U sekciji Wireless može da se izabere da SSID bude sakriven ili da bude bez lozinke. U okviru administracije možete promeniti lozinku, vratiti fabrička podešavanja, nadograditi softver, pa čak i preuzeti Syslog.

Prilikom testiranja smo imali različita očitavanja, ali su se uglavnom „vrtela” oko 18 Mbit/s za upis i 23 Mbit/s za čitanje. Ekstender smo premeštali na različite lokacije i dokle god je signal sa rutera bio iole pristojan, A9 ga je bez problema prenosio dalje. Nismo primetili nikakva kašnjenja ili gubitak signala, a bilo je prijatno videti pun signal na malo većoj udaljenosti od kuće nego inače. Tenda naglašava da je teoretska pokrivenost oko 200 kvadratnih metara. Sve naravno zavisi od pozicije na kojoj će se ekstender nalaziti, prepreka, rasporeda prostorija i drugog. Vredno pomena je i trenutno, skoro neprimetno prebacivanje povezanosti sa rutera na ekstender i obrnuto, u zavisnosti od toga gde se nalazimo, tj. u zavisnosti od jačine signala.

Upotrebna vrednost ovog ekstendera je višestruka. S obzirom na dimenzije, zgodan je da se ponese na put ukoliko je u smeštaju signal slab ili, ukoliko je u pitanju porodična kuća na sprat ili neki sličan objekat, da se poveća pokrivenost. Nije na odmet ni da se „na kvarno” od dovoljno neopreznog komšije, a ipak udaljenog, koji još nije postavio lozinku, „pozajmi” i pri tom malo pojača internet veza.


Osnovno:
IEEE 802.11b/g/n, 2,4 GHz, Wi-Fi extender
Spoljašnost:
WPS, reset taster, antene 2 × 3dBi
Funkcije:
Encryption Mode Mix WPA-PSK/WPA2-PSK, WPA Algorithm TKIP
Dimenzije:
111 × 56 × 47,7 mm
Proizvođač:
Tenda
Kontakt:
Gembird
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama