TEST DRIVE
Sapphire Pulse Radeon RX 560 4GB
Staro kao novo
Vladimir TRAJKOVIĆ
1. avgust 2017.

Osim par izuzetaka, grafičke kartice Polaris generacije serije 500 uglavnom su identične modelima iz serije 400, uz neznatnu razliku u radnom taktu. Ni model iz niže klase sa oznakom RX 560 ne odstupa od tog standarda i predstavlja blago overklokovanu varijantu jače verzije RX 460 modela. Pre osvrta na samu karticu, pozabavićemo se tehničkim detaljima „”.

U specifikacijama je navedeno da se „novi” GPU, kodnog naziva Baffin, sastoji od 16 Computing Units, od kojih svaka raspolaže sa 64 shadera, što ukupno čini 1024 šejderska procesora. GPU još čine i 64 teksturne i 32 rasterske jedinice, a sve to potpomognuto je 128-bitnom magistralom i video-memorijom kapaciteta dva ili četiri gigabajta, te spakovano u formu čipa uz pomoć 14-nanometarskog FinFET proizvodnog procesa.

Dakle, to je identičan GPU koji se ugrađivao na kartice sa oznakom RX 460 1024SP, odnosno, na jaču verziju Radeona RX 460, jer su inicijalno kartice sa tom oznakom nosile čip sa 14 Computing Units i 896 šejderskih procesora. Da bi zbrka oko označavanja bila kompletna, u novoj iteraciji kartice sa ovim čipom nose oznaku RX 560, a od prethodnika se razlikuju po svega 75 megaherca višem taktu, barem kada je reč o referentnim modelima.

Karticu koju smo testirali proizveo je Sapphire i predstavlja model koji je već fabrički overklokovan. Skromna hardverska izvedba očekivana je za modele ove klase, pa nema ni traga nekom boljem rashladnom sistemu. Kuler je jednostavan i sastoji se od jednog 90-milimetarskog ventilatora i aluminijumskog tela, koje formom neodoljivo podseća na Intelove box kulere. Ovakva kombinacija dovoljna je da grafički čip na fabrički propisanom taktu zadrži u granicama do 75 stepeni, što se može smatrati prosečnim.

Iako je radni takt tek za 25 megaherca viši od referentnog, kartica raspolaže dodatnim naponskim konektorom. S obzirom na to da je potrošnja deklarisana na 90 vati, on je svakako bio neophodan, a time je ujedno i ljubiteljima overkloka ostavljeno neuporedivo više prostora za što viši radni takt. Ipak, dodatni konektor za napajanje i nemala dužina štampane ploče automatski diskvalifikuju ovu karticu kao kandidata za upotrebu u HTPC i gejmerskim mašinama malog formata, a za šta bi kartica ove snage bila prilično dobro rešenje.

Od kartice niže klase ne mogu se očekivati naročito spektakularni rezultati, ali možemo da potvrdimo da je dorasla izazovu i da se dobro snalazi čak i sa vrlo zahtevnim igrama, naravno, samo u 1080p ili nižim rezolucijama, uz osrednji nivo detalja. Četiri gigabajta video-memorije je možda i previše za takva podešavanja i karticu ove snage, ali AMD je poznat po tome što voli da igra na sigurno kada je u pitanju količina video-memorije.

Kao i kod svakog modela iz nižeg segmenta, cena je možda i najbitniji faktor prilikom donošenja odluke o kupovini. Za razliku od najjačeg, RX 580 modela, koji je bio preterano „zacepljen”, RX 560 zaista smenjuje prethodnika po istoj ceni (na našem tržištu može da se kupi za oko 150 evra), a donosi za nijansu bolje performanse.

Futuremark 3D Mark
3DMark 11, Extreme [score]2043
3DMark (2013) - Fire Strike, Extreme [score]2818
Unigine Heaven, FHD
Medium quality, Tesselation moderate [score]1483
Medium quality, Tess. Mod. [min/avg/max fps]10 / 59 / 124
Unigine Valley, FHD
Medium quality [score]2794
Medium quality [min/avg/max fps]30 / 67 / 127
Unigine Superposition, FHD
Medium preset [score]3792
Medium preset [min/avg/max fps]24 / 28 / 36

PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama