TEST RUN
Hamster PDF Reader, Evince 2.32, Nitro Reader 3.5.6.5, Foxit Reader 6.2, PDF-XChange Viewer 2.5, MartView 2.5.2, STDU Viewer 1.6.313, Sumatra PDF 2.5.2
Besplatni programi za pregled PDF datoteka
Igor S. RUŽIĆ
1. avgust 2014.

Ne treba biti genije da bi se konstatovalo da je PDF najrasprostranjeniji format za elektronske publikacije. Zamišljen kao sredstvo za apstrakciju dokumenata koji bi bili pravilno prikazani nezavisno od uređaja na kom se prikazuju, ovaj format je vrlo brzo stekao svetsku slavu koja ne jenjava ni posle dvadeset godina. Zahvaljujući moćnom PostScript jeziku za manipulaciju vektorskom grafikom, koji predstavlja osnovu PDF-a, dobijamo fajlove čiji prikaz na papiru izgleda isto onako kako izgleda na monitoru. Ovde treba reći da za razliku od PostScripta, PDF ne možemo nazvati programskim jezikom pošto mu nedostaju komande za kontrolu toka programa i još neke stvari, ali zato od njega preuzima dosta stvari koje se tiču opisa elemenata dokumenta.

Osam najboljih čitača

Pri svemu tome, PDF unosi i brojna poboljšanja u koncept PostScripta, što rezultuje smanjenjem veličine konačnih fajlova, uvođenjem mogućnosti zamene fontova, ugrađivanja multimedijalnih sadržaja i pretraživanja teksta. Pošto je kompanija koja je kreirala PDF format, Adobe, komercijalna firma, logično je da su od svega toga hteli da naprave profit. Zamisao je bila sledeća: omogućiti svima da besplatno pregledaju fajlove u ovom formatu, ali naplaćivati novac onima koji te sadržaje kreiraju. Tako smo s jedne strane dobili program Adobe Acrobat koji je namenjen za stvaranje PDF-ova, dok je s druge strane napisan program Adobe Reader, koji je potpuno besplatan.

Davno su prošla vremena kada je Adobe (Acrobat) Reader bio jedini izbor za čitanje PDF-ova. Iako je u pitanju dobar program, mnoge frustrira njegova veličina, kao i prilična tromost u radu (izraženo na sporijim računarima). To su osetili i programeri pa sada na raspolaganju imamo veliki broj naslova koji pokušavaju da oduzmu deo tržišnog kolača za sebe. Predstavljamo vam izbor najboljih od njih.

Hamster PDF Reader

Mala je verovatnoća da ste upoznati sa ovim ostvarenjem (pdfreader.hamstersoft.com, 4,7 MB), pošto se radi o novoj zvezdi na nebu PDF čitača. Odmah upada u oči da je interfejs programa vrlo sličan onom koji krasi nove verzije Microsoft Officea. Najvažnije opcije se nalaze u okviru trake (ribbon) menija i podeljene su u tri kategorije: Main, Tools i Scale. Razočaravajuća je činjenica da su tabovi menija prilično veliki, te da se ne mogu sakrivati niti se može vršiti njihovo prilagođavanje, kao što je slučaj kod drugih programa sa ovim tipom interfejsa. Na samom dnu prozora nalazi se linija sa elementima za navigaciju kroz dokument, kao i sa načinom prikazivanja (pojedinačni ili kontinualni prikaz stranica, jedna ili dve stranice na ekranu). Tu je i praktični slajder za zumiranje sadržaja dokumenta koji znatno olakšava prilagođavanje stranice vašim potrebama. Namera tvoraca programa bila je da ponude brz i nezahtevan instrument za pregled PDF fajlova sa najosnovnijim opcijama i u tome su potpuno uspeli. Osim formata PDF, program čita i formate XPS i DjVu. S obzirom da je u pitanju svež proizvod, verujemo da će program uskoro postati još bolji i moćniji.

Evince 2.32

U pitanju je aplikacija (wiki.gnome.org/Apps/Evince, 31,5 MB) koja je pisana prvenstveno za upotrebu na Linux sistemima, gde je broj kvalitetnih naslova značajno manji nego za Windows okruženje. Iako na samom početku broj prikazanih opcija ne uliva veliko poverenje u program, sve se dovodi u normalu kada otkrijemo da je liniju alatki moguće prilagoditi svojim potrebama dodavajući mnoštvo korisnih opcija (desni klik miša po liniji alatki). I stvarno, nakon dodavanja nekoliko ikonica (prvenstveno za zumiranje i prikaz dokumenta), program dobija svu funkcionalnost koju očekujemo od softvera ove namene. Uostalom, do opcija je moguće doći i putem menija, a tamo se nalazi sve što nam je potrebno za pregled dokumenata. Zbog prirode aplikacije koja je prebačena iz Linuxa na Windows, korisnički interfejs ne izgara od neke velike lepote, ali za uzvrat dobijamo aplikaciju koja sasvim solidno obavlja posao prikaza PDF fajlova. Ukoliko ste pristalica minimalizma, ovo je za vas.

Nitro Reader 3.5.6.5

Ako smo za Hamster PDF Reader rekli da će vremenom sigurno postati mnogo bolji, onda za Nitro Reader (www.nitropdf.com/pdf-reader, 27,3 MB) možemo konstatovati da je ostvarenje svih naših želja u vezi prvog programa. I zaista, Nitro ima lep i savremen interfejs koji je ovog puta u potpunosti prilagodljiv i poseduje mogućnost minimiziranja trake menija, što se pozitivno podražava na veličinu površine za prikaz dokumenta. Kao što i priliči kvalitetnom programu, istovremeno možemo prikazati veći broj dokumenata i svi su smešteni u svojim posebnim tabovima. I ovde se kao kod Hamstera sve najvažnije opcije za navigaciju i način prikazivanja dokumenta nalaze u liniji alata pri dnu prozora aplikacije. U liniji menija, pored standardnih opcija koje možemo videti u svakom programu ove namene, nalaze se i alati koji se mogu pokazati kao izuzetno korisni. Tako možemo dodavati zabeleške unutar dokumenta, označavati tekst (bojenje markerom, podvlačenje i precrtavanje) ili dopisivati tekst proizvoljne boje, vrste i veličine fonta. Za svaku je pohvalu što su tvorci programa ovu opciju opremili sa vođicama koje omogućavaju precizno pozicioniranje unesenog teksta. Oni koji imaju potrebu čestog korišćenja elektronskih dokumenata u poslovne svrhe će se obradovati automatizovanom postupku unošenja potpisa. Šlag na torti predstavlja mogućnost pretvaranja velikog broja različitih formata dokumenata u PDF fajlove. Dovoljno je željeni fajl spustiti na ikonicu programa i sve ostalo je briga ovog programa. Odlično!

Foxit Reader 6.2

Pojava kineske kompanije Foxit je svojevremeno izazvala veliko osveženje na polju alata za pregled i obradu PDF dokumenata. Od samog početka, Foxit Reader (www.foxitsoftware.com/Secure_PDF_Reader, 37,4 MB) je nudio veliku brzinu rada i malu glad za resursima i bio je sušta suprotnost glomaznom i tromom programu kojeg je kopirao. Danas imamo situaciju da ovaj program ima veliki broj poklonika i nudi dosta stvari koje nedostaju Adobe Readeru. Ako smo za Nitro Reader rekli da je odličan, onda je Foxit Reader fantastičan! Korisnički interfejs im je po mnogim parametrima sličan, ali je uočljivo da je meni Foxita znatno bogatiji opcijama, kao i da ne postoje opcije koje su tu samo zbog reklame komercijalne verzije programa.

Traka menija je podeljena na čak šest segmenata: Home, Comment, View, Form, Protect, Share i Help. U svakom segmentu menija nailazimo na veliki broj opcija od kojih mnoge ne možemo videti kod konkurencije. Meni Home, osim standardnih opcija za podešavanje prikaza i selekcije sadržaja, sadrži instrumente za kreiranje PDF dokumenata, kao i za dodavanje drugih fajlova i multimedijalnih sadržaja. Tu su i alati za pravljenje zabeleški i označavanje delova teksta. Malo nam je zasmetalo to što opcija za dopisivanje teksta na dokument nema vođice, kao što je slučaj kod Nitro Readera, ali zato su nam ovde na raspolaganju bukvalno sva podešavanja teksta. Tu je i opcija za digitalno potpisivanje dokumenata kako „običnim” skeniranim potpisom, tako i onim koji je pravno zaštićen (uz doplatu). Ako ste pomislili da je tu kraj opcija za pravljenje zabeleški, žestoko ste se prevarili. Uz dupliranje opcija iz prethodnog segmenta menija, u meniju Comment je sada još ceo niz sjajnih stvari. Počevši od mogućnosti postavljanja elektronskog pečata, pa do pravljenja posebnog dokumenta koji sadrži komentare ostavljene na tekst u dokumentu. Ukoliko volite da tokom čitanja knjiga podvlačite tekst, obradovaće vas mogućnost da to isto radite i u okviru PDF dokumenta. I ne samo da možete podvlačiti tekst u raznim bojama već možete crtati i osnovne geometrijske figure, kao i obeležavati dokument kao da to radite pravom olovkom.

Postoji još mnoštvo opcija koje ovaj sjajni program ima, ali prostor nam ne dozvoljava da o njima opširnije pišemo. Još da ne zaboravimo da napomenemo važnu činjenicu da je moguće promeniti izgled korisničkog interfejsa iz „savremenog” (takozvani ribbon meni) u „klasični” (standardni meni i linija alata), kao i da možete da izaberete neku od tema koje menjaju boju interfejsa. I još jedna vrlo korisna stvar koja ide uz ovaj program - virtuelni štampač koji omogućava štampanje bilo kakvog dokumenta direktno u PDF.

PDF-XChange Viewer 2.5

Reč je o programu (www.tracker-software.com/product/pdf-xchange-viewer, 17,4 MB) koji se drži klasičnog interfejsa sa mnoštvom linija alata, što dobar deo korisnika (naročito onih iskusnih) smatra plusom. Odmah treba istaći da je u pitanju oslabljena verzija komercijalnog programa koja priličan broj naprednih opcija drži zaključanim. Međutim, nije sve tako loše, pošto velika većina korisnika može godinama da radi sa ovim programom a da mu te opcije ne zatrebaju. S druge strane, broj opcija bez ikakvih ograničenja je zaista veliki, a i kvalitet im je na visokom nivou. Osim standardnih instrumenata za navigaciju po dokumentu i podešavanje načina prikaza, u desnom gornjem uglu imamo mogućnost zumiranja preko slajdera ili izborom neke od predefinisanih vrednosti iz combo box kontrole. Što se tiče mogućnosti za postavljanje komentara u okviru teksta, XChange Viewer je vrlo sličan programu Foxit Reader, što znači da je odličan. Čak bismo mogli da kažemo da je podvlačenje teksta linijama raznih boja, oblika i debljina ovde dosta bolje izvedeno nego kod glavnog konkurenta. Ovaj program jedini od testiranih ima mogućnost automatskog pozicioniranja dodatih elemenata u okviru mreže (grid), što za rezultat ima lepši izgled dokumenta. Isto tako, programa u sebi ima ugrađen modul za OCR. Odlična stvar, ali su rezultati znatno slabiji od onih koje postižu specijalizovani programi iz te oblasti. Jako nam se svidelo da prilikom pretraživanja teksta unutar dokumenta pronađena reč nakratko zatreperi, što olakšava njeno lociranje u okviru teksta.

MartView 2.5.2

U pitanju je program (www.martview.com, 22,33 MB) koji je osvojio milione korisnika širom sveta zahvaljujući lepom korisničkom interfejsu koji pokušava da stvori utisak da čitate sadržaj sa pravog papira. Posebno je omiljen korisnicima računara sa ekranima osetljivim na dodir, pošto kretanje po stranicama koje činite gestovima prstiju još više daju iluziju prelistavanja štampanog sadržaja. Međutim, niste ograničeni samo na takav način navigacije, već možete da ga podesite onako kako to rade i ostali programi za ovu namenu. Nažalost, nije sve baš tako idealno pošto su za udobno čitanje u ovom režimu (zove se flipping view) potrebni ekrani sa većim dijagonalama i većim rezolucijama. U slučaju da raspolažete sa više ekrana, ovaj program omogućava da ih iskoristite aktiviranjem opcije u okviru menija Settings.

One koji dobro vladaju engleskim jezikom će obradovati informacija da unutar menija postoji ugrađena opcija za download elektronskih časopisa i knjiga sa servera proizvođača. Na isti način možete publikovati sadržaje koje ste sami kreirali i ponuditi ih zainteresovanima. Unutar programa postoji modul koji služi za izradu dokumenata u formatu MART, uz čiju pomoć sa lakoćom možete da konvertujete sadržaje iz formata PDF, iz arhiva sa fajlovima koje podržava Comic Book Reader (CBZ, CBR) ili iz nekog od najraširenijih grafičkih formata. Jedino ostaje nejasno pitanje o legalnosti postavljenih sadržaja pošto tamo možete besplatno pronaći mnoštvo zanimljivih komercijalnih naslova iz raznih oblasti. Da bi mogli da pokrenete ovaj program na svom računaru, potrebno je da imate instaliranu Javu, ali to možete učiniti i u toku procesa instalacije. Nije teško zaključiti da su autori programa prebacili težište prvenstveno na čitanje ilustrovanih časopisa u elektronskom formatu (koji su iz dana u dan sve popularniji), pa je zbog toga čitanje klasičnih PDF-ova i knjiga nešto manje fleksibilno.

STDU Viewer 1.6.313

Ime programa je nastalo kao skraćenica za Scientific and Technical DocUmentation Viewer (www.stdutility.com/stduviewer.html, 2,5 MB). Iz samog naslova je jasno da je program namenjen prvenstveno za upotrebu u profesionalne svrhe, ali u tom slučaju za njega morate da platite. Ukoliko ga koristite za lične i neprofitabilne stvari, on je potpuno besplatan i bez ikakvih ograničenja. Da budemo iskreni, teško da možemo da primetimo neke posebne opcije koje ovaj program čine boljim za pregled tehničkih dokumenata od nekog drugog iz našeg pregleda, ali šta je tu je.

Interfejs je urađen u klasičnom maniru sa linijom menija i linijom alata, gde su locirane najčešće korišćene funkcije. Svaki dokument se prikazuje u sopstvenom tabu, što svakako predstavlja plus. Na levoj strani se nalazi višenamenski panel sa ukupno šest tabova. Preko njih možemo, recimo, da pristupimo fajlovima smeštenim na sistemu uz mogućnost prikaza umanjenog dokumenta, kako bi mogli da proverimo njihov sadržaj. Isto tako, imamo mogućnost da pravimo zabeleške u okviru teksta i da preko njih pronalazimo sadržaj koji nas interesuje. U sekciji sa podešavanjima nam se dopala mogućnost proizvoljnog postavljanja osvetljenja, kontrasta i game boja, što odlično može na posluži u slučajevima kada PDF fajlovi sadrže materijale dobijene skeniranjem. Raduje činjenica da program ima podršku za nekoliko formata elektronskih dokumenata: PDF, DjVu, CBR/CBZ, FB2, EPUB, TXT, PalmDoc, XPS i TCR. Od poznatijih nisu podržani CHM i DOC, ali zato program može dodatno da prikazuje sve važnije grafičke formate, što nikako ne znači da ćete prestati sa korišćenjem vašeg omiljenog grafičkog viewera.

Sumatra PDF 2.5.2

Ovo je program (goo.gl/gJA7, 4,1 MB) namenjen onima koji nemaju velike prohteve po pitanju funkcionalnosti i koji retko imaju potrebu za čitanjem PDF fajlova na ekranu svog PC-a. Zato je Sumatra PDF kreiran da bude brz i prema resursima sistema nezahtevan program. Na početku rada nas dočekuje staromodan, skroman i neprivlačan dizajn korisničkog interfejsa sa žutom pozadinom koja se tokom rada popunjava sličicama dokumenata koje smo prethodno otvarali. To je vrlo praktično rešenje, ali je problem što se naknadno ne možete vratiti na početnu stranicu i izabrati dokument iz spiska, već za svaki novi fajl morate pokretati novu instancu programa. Glavna linija alata se sastoji samo od najvažnijih komandi potrebnih za normalan rad. Osim otvaranja dokumenata i njihovog štampanja, na raspolaganju su nam još i instrumenti za uvećavanje i umanjivanje stranica, prikazivanje kompletne stranice i popunjavanje po širini dokumenta. Omogućeno nam je kretanje strelicama po jednu stranicu napred i nazad, kao i pretraživanje teksta unutar dokumenta. Meniji skrivaju još neke dodatne opcije kao što su rotacija sadržaja ili način prikazivanja (jedna ili dve stranice uporedo), prikaz preko celog ekrana ili takozvani „prezentacijski” mod, pogodan za prikaz (na primer, PowerPoint) prezentacije koja je snimljena u obliku PDF fajla. Zanimljive stranice možemo postaviti u meni Favorites. Osim PDF-a, Sumatra PDF podržava priličan broj drugih formata elektronskih dokumenata, kao što su: MOBI, EPUB, XPS, CHM, DjVu i CBR. Slobodno možemo reći da je pregled CHM dokumenata dosta udobniji od rešenja koje je dolazilo uz Windows (HTML Help Viewer). Format CBR je prijatno iznenađenje za ljubitelje čitanja stripova na računaru, pošto je to format u kojem se može pronaći veliki broj naslova.

• • •

Po kvalitetu izrade i po broju ponuđenih opcija izdvajaju se Foxit Reader, Nitro Reader i PDF-XChange Viewer, s time da je prvi ipak u izvesnoj prednosti nad konkurentima. Ako ste prvenstveno okrenuti čitanju elektronskih časopisa onda ćete izabrati MartView. Sumatra PDF i STDU Viewer su dobar izbor za one kojima su važne samo opcije za čitanje i podrška za veći broj formata elektronskih knjiga. Hamster PDF Reader je još uvek nedorađen, ali verujemo da će uskoro biti mnogo bolji. Evince je dobar za one kojima treba jednostavan i brz instrument za pregled PDF fajlova. Sve u svemu, Foxit Reader se trenutno može smatrati najboljim izborom po najvećem broju kriterijuma.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama