PHONE ZONE<>
092019<><>

FaceApp

Program FaceApp opisali smo pre dve godine (SK 6/2017), kada se pojavio. Aplikacija je tada zabeležila viralan rast, ali iz pogrešnih razloga – imala je filter koji vas pretvara u crnca, belca, Azijatu ili Indijanca, što je u Americi izazvalo veliku polemiku zbog „rasne nekorektnosti”. Nešto slično se desilo ponovo – viralan rast, ali zbog niza vesti koje govore da FaceApp sa vašim slikama radi ko zna šta. Opet su Amerikanci ti koji pokreću polemiku, samo zato što su autori aplikacije iz Rusije. Počele su da kolaju priče da se sve vaše slike uploaduju u Rusiju (verovatno FSB-u?), da Rusi sa njima rade ko zna šta (verovatno ih analiziraju?) i da mogu da ih zloupotrebe (verovatno da utiču na sledeće izbore u Americi vašom slikom?).

Oni normalniji novinari su sami istražili situaciju i došlo se do sledećeg zaključka: FaceApp zaista uploaduje slike, ali ne sve, nego samo onu koju obrađujete. Zašto? Zato što serverska farma ima veću procesorsku moć od vašeg telefona. U Rusiju? Ne, nego na Amazon server u Americi. Da li autori programa mogu da kopiraju na ruske servere ili čuvaju i analiziraju te slike? Verovatno, ali je to verovatno drastično manje opasno nego ono što Facebook radi sa vašim slikama, vašim kontaktima na Facebooku i vašim kontaktima u telefonu.

No, da se vratimo na FaceApp. Nakon dve godine, aplikacija je sada instalirana na više od 100 miliona uređaja, pa je toliko i pametnija u detekciji i obradi lica. Filteri su politički korektni, a oni najzanimljiviji su mogućnost starenja i podmlađivanja lica sa slike, što je dovelo do drugog kruga rasta popularnosti na internetu. Filteri su brojni i uključuju promenu pola, šminkanje, promenu boje kose i vrste frizure, stavljanje naočara, brade... Međutim, samo je mali deo filtera dostupan u besplatnoj verziji, dok je za pun pristup potrebno plaćati mesečnu pretplatu od 1,67 USD ili jednokratno 40 USD. Tada će se skinuti i vodeni žigovi sa slika koje želite da delite na društvenim mrežama. Izvor slika može biti vaša galerija (ako dozvolite pristup), vaš foto-aparat (ako dozvolite pristup), vaš Facebook (ako dozvolite pristup) ili poznate ličnosti sa interneta. U ovoj poslednjoj opciji možete potražiti ime koje želite ili izabrati neke od predloženih popularnih pretraga na vašoj lokaciji. U svakom slučaju, zabava je zagarantovana, rezultati su fenomenalni, a ako se brinete o bezbednosti podataka – nemojte instalirati FaceApp, baš kao ni Facebook, Instagram, bilo koji Google servis...

Ivan ČABRILO

 
Samsung Galaxy Note 10 i 10+
Hisense H30 i H30 Lite
Huawei P Smart Z
YouTube Music
Crono
Face Pause i FaceTube
FaceApp
Šta mislite o ovom tekstu?
Glitch Lab
Beard Camera Live
Google Gallery Go
ruff
Rise: Sleep Better

Platforma:
Android, iOS
Veličina:
11,7 MB
Cena:
besplatno/40 USD
Adresa:
www .faceapp .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera