LAKI PINGVINI<>
092019<><>

Foliate 1.5.3

Verni čitalac elektronskih formata

Svakako je praktičnije elektronske publikacije konzumirati na nekom od ručnih prenosnih uređaja, tabletu ili ebook readeru, ali postoje situacije u kojima to nije slučaj. Kada je potrebno pored čitanja vršiti dodatne operacije nad tekstom (kopiranje, notiranje, obeležavanje, pretraga), svakako je zgodnije obavljati ih koristeći klasične periferije poput tastature i miša.

Slobodni sistemi ne manjkaju programima za rad sa ebook formatima i ovom prilikom im dodajemo Foliate, koji je, kako se reklamira, jednostavan i moderan ebook čitač. Autori su, pored prekompajliranih paketa za vodeće distribucije, predvideli i flatpak pakete, tako da su problemi sa instalacijom svedeni na minimum. Izaberite opciju koja vam najviše odgovara i možete početi sa čitanjem.

Kao i većina programa kojima je zadatak da se bave tekstom, i Foliate najveći deo radne površine ostavlja za prikaz tekstualnog sadržaja knjige koja je otvorena. Uz gornju i donju ivicu prozora nalaze se trake sa opcijama i informacijama. U gornjoj traci sa leve strane su ikonice za prikaz sadržaja, kreiranje beleški i manipulaciju sačuvanim poveznicama (bookmarks). Sa desne strane možemo da podešavamo prikaz teksta, od veličine i tipa fonta, preko osvetljenja, načina skrolovanja i još nekoliko dodatnih opcija. Pored se nalazi i taster za pretragu, padajući meni preko koga se dolazi do ostalih opcija programa i standardne ikonice za manipulaciju radnim prozorom. Donja linija sadrži kontrolu kretanja kroz dokument, kao i klizač sa obeleženim poglavljima. Uz sve navedene i nenavedene opcije mala je verovatnoća da Foliate ne možete u potpunosti prilagoditi sopstvenim zahtevima.

Kada, tokom rada, poželite da izvršite neku akciju nad određenim tekstom, dovoljno je da ga selektujete i prozor sa mogućim opcija će iskočiti. U njemu je moguće selektovani deo obeležiti i kopirati, a dobićete i kratak opis selektovanog pojma sa sajta Wiktionary. Možete, takođe, direktno iz pop-up prozora izvršiti pretragu Wikipedie ili dobiti prevod sa Google Translate servisa. Vrlo korisne i lako dostupne opcije svakako su jedan od aduta ovog programa. Naravno, podrazumevane akcije su u potpunosti pod kontrolom korisnika.

Foliate ima podršku i za text-to-speech, naravno, nakon instalacije potrebnih zavisnosti. Međutim, kako to nije primarna namena programa, nismo je detaljno testirali, možemo samo reći da je relativno kompleksna za podešavanje i isto tako upotrebljiva. Program će vam, prilikom narednih pokretanja, ponuditi da nastavite sa čitanjem prethodnog naslova, ali time se završavaju mogućnosti programa kada su u pitanju kolekcije knjiga. Možda bi mogao da se zameri nedostatak opcija za menadžment naslova, ali bi se reklo da Foliate i nema pretenzija da bude konkurencija titanima kao što je Calibre.

Svakako, ono što radi, radi odlično, tako da je jedan od naših glavnih kriterijuma u potpunosti ispunjen i možemo, bez trunke dvoumljenja, predložiti Foliate za mesto podrazumevanog ebook programa na vašoj desktop ili laptop mašini.

Goran STRIČIĆ

 
Foliate 1.5.3
Šta mislite o ovom tekstu?
Meteo-qt 1.0.0
Robotdyn Uno+Wi-Fi
MH-ET Live Tiny88

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
1464 KiB
Cena:
besplatno
Adresa:
johnfactotum .github .io /foliate /
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera