PHONE ZONE<>
082019<><>

Honor 20

Bruno probija embargo

Nakon početnog šoka i neizvesnosti u pogledu sudbine kompanije Huawei, njenih potkompanija poput Honora i njihovih proizvoda usled američkih trgovinskih sankcija, stvari polako počinju da se normalizuju. Svi najavljeni uređaji koji su prošli Googleovu sertifikaciju neće trpeti nikakve posledice u pogledu dostupnosti sigurnosnih zakrpa i osvežavanja Androida, a do početka sledeće sezone flegšipa trgovinski rat će verovatno biti zaključen, a status Huaweija/Honora biće vraćen u pređašnje stanje.

Honorova serija 20 pretrpela je najjači udar usled tajminga premijere koji je koincidirao sa početkom sankcija, što je dovelo do višemesečnog kašnjenja pri izlasku na tržište. No, ti uređaji su sada pušteni u prodaju, doduše s izvesnim varijacijama u zavisnosti od tržišta. U Srbiji se, recimo, neće prodavati top-model Honor 20 Pro, već samo Honor 20 i Honor 20 lite. Lajt model, suštinski isti kao Huawei P30 lite, testiran je u prošlom broju, a sada je red na čistu dvadeseticu.

Sa modelom 20, Honor prvi put sledi sistem svoje matične kompanije u pogledu izdavanja dva flegšipa u generaciji bazirana na istom čipsetu, uz razlike u konfiguraciji kamera, memoriji i drugim detaljima. Honor 20 se od Pro modela razlikuje po nešto manjoj količini sistemske (6 GB vs 8 GB) i u nešto većoj disproporciji skladišne memorije (128 GB vs 256 GB), kao i po sistemu kamera (oba imaju četvorostruku konfiguraciju, ali umesto telefoto kamere dvadesetica ima 2 MP senzor dubine). Čipset Hisilicon Kirin 980 ostao je isti, kao i ekran i materijali korišćeni za izradu.

Spoljašnost... Skladna, glatka, staklena s obe strane i sa ivicom od aluminijuma i pozadinom koja se preliva na vrlo jedinstven način. Proces višeslojnog slaganja elemenata i ubacivanja hiljada staklenih prizmi koje svetlost prelamaju na jedinstven način Honor naziva „dynamic holographic signature design” i nijedan drugi proizvođač nema ništa slično u ponudi. Efekat je sjajan, ali leđa telefona su magnet za otiske prstiju koji dolaze do jačeg izražaja usled igre staklenih perli, tako da ćete ovu lepotu maskirati silikonskom maskom ili nekom drugom zaštitom ukoliko ne želite „mljuzgav” telefon.

Ekran je IPS LCD tipa sa punchole selfi-kamerom prvi put viđenom zimus kod Honor View 20 uređaja, što je sistem koji je daleko superiorniji od ureza (notch). Ekran ima FHD+ rezoluciju i zaista je dobar, mada će ljubitelji jakog kontrasta ipak preferirati AMOLED ekrane koje forsira Huawei na svojim matičnim flegšip modelima. Ekran nije zakrivljen na ivicama, što mi se posebno dopada, a prekriven je fabričkim zaštitnim slojem koji ga dodatno obezbeđuje. Što se tiče generalnih performansi uređaja, one su praktično iste kao i kod svih modela sa Kirinom 980 koje smo testirali ove godine – u igrama, radu i navigaciji menijima i bilo kojoj drugoj aktivnosti, Honor 20 ponaša se isto kao Honor View 20, Huawei Mate 20 Pro ili P30 Pro, tako da nema potrebe za ponavljanjem.

Honor 20 ima četvorostruku primarnu kameru, čiji je primarni senzor sjajni Sony IMX 586, isti kao kod Honora View 20 i Honora 20 Pro. U odnosu na Pro, ovde nema optičke stabilizacije, otvor blende nije tako impresivan (f/1,8 umesto f/1,4), a nema ni lasera koji pomaže auto fokusu. Senzor od 48 MP koristi tzv. Quad-Bayer tehnologiju koja od četiri piksela pravi jedan, tako da kao izlazni rezultat dobijate fotku od 12 MP. Ovo omogućava kvalitetnije slike u uslovima slabog svetla i veliku redukciju šuma. Postoji poseban mod za slikanje u full 48 MP koji funkcioniše slično kao mod za noćno snimanje, zahtevajući oslonac ili vrlo mirnu ruku tokom nekoliko sekundi ekspozicije.

Drugi element primarne kamere jeste 16 MP senzor sa otvorom blende od f/2,2 namenjen slikanju širokougaonih kadrova, treći je 2 MP makro-kamera s blendom od f/2,4 i fiksnim fokusom od 4 cm. Ako volite da snimate bube, nakit i druge stvari iz neposredne blizine, znaćete da cenite namensku makro-kameru. Naposletku, četvrti element kamere jeste senzor dubine od 2 MP čija je jedina namena zamućivanje pozadine pri slikanju portreta. Honor 20 Pro umesto bokeh senzora ima telefoto kameru, što je svakako bolje rešenje.

Telefon nema nekih posebnih mana. Možda bih mu zamerio odsustvo slota za memorijsku karticu i nedostatak vodootpornosti, mada te dve stvari nisu standardi koji se apsolutno podrazumevaju. Isto tako, nema ni 3,5 mm audio-porta, ali zato je tu IR blaster, najkorisnija stvar za ljubitelje univerzalnih daljinaca i neplaćanja globe za klimu u grčkim apartmanima. Detalj koji mi se zaista sviđa jeste senzor otiska prsta koji je smešten na power taster s desne strane telefona, odmah ispod volume klackalice. Sony je neko vreme forsirao ovo pozicioniranje i prava je šteta što ga je većina industrije ignorisala. Well, većina osim kompanije Honor. Što se tiče softvera, telefon pogoni Android 9.0 presvučen Magic UI-em verzije 2.1, što je rebrending Huawei EMUI-a 9.1 za Honor telefone. Razlike između Magica i EMUI-a, ako ih uopšte ima, praktično su nevidljive.

Honor 20 je odličan pod-flegšip telefon koji se bez ugovorne obaveze prodaje po ceni od 500 evra. Kod nas može da se uzme na ugovor kod sva tri provajdera, a neki od njih nude i razne ekskluzivne bonuse uz kupovinu telefona (recimo, u Vipu dobijete i bežične slušalice).

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
Honor 20
Šta mislite o ovom tekstu?
Wiko View 3 i View 3 Pro
Prestigio Grace 5778 4G
Putevi Srbije
Auto-moto savez Srbije
Night Video Player
Pixaloop
Pizza Boy Pro
TextBlast Bulk SMS
Fluent Forever

Operativni sistem:
Android 9.0
Dimenzije:
154,3 × 74 × 7,9 mm/174 g
Ostalo:
HiSilicon Kirin 980 čipset (octa-core, 2 × 2,6 GHz Cortex-A76 CPU + 2 × 1,92 GHz Cortex-A76 CPU + 4 × 1,8 GHz Cortex-A55 CPU + Mali-G76 MP10 GPU), 6,26” IPS LCD (1080 × 2340, odnos stranica 19,5:9, 412 ppi), 6 GB RAM, 128 GB interne memorije, Bluetooth 5.0, A2DP, aptX HD, LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, DLNA, Wi-Fi Direct, hotspot, dual nano SIM, GSM/HSPA/LTE, dual-band A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, USB-C 2.0, četvorostruka primarna kamera: 48 MP (f/1,8, 28 mm (wide), 1/2”, 0,8 µm, PDAF) + 16 MP (f/2,2, 13 mm (ultrawide), 1/3,1”) + 2 MP makro-kamera (f/2,4, 27 mm (wide) + 2 MP senzor dubine (f/2,4), LED blic, 2160p@30 fps, 1080p@30/60 fps, gyro-EIS, selfi-kamera: 32 MP (f/2,0, 0,8 µm, 1080p@30 fps, gyro-EIS), NFC, IC port, čitač otiska prsta na obodu uređaja, Li-Po baterija 3750 mAh (brzo punjenje 22,5 W)
Performanse:
AnTuTu Benchmark: 200990; Geekbench 4: 3287 (single-core), 8305 (multi-core)
Proizvođač:
Honor
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera