TEST JOY<>
062019<><>

Redragon M711 Cobra Chroma i K557 Kala

Svakoga dana, u svakom pogledu

Redragon se već ustalio na našem tržištu. Kombinacija konstantnog prisustva, mnoštva modela i dobrog odnosa cene i kvaliteta već ih svrstava među preporučene proizvođače. Dva modela koje smo ovog puta opisali sigurno neće ugroziti tu reputaciju. Naprotiv.

Cobra (da preskočimo numerički deo oznake) je kompaktan i lagan miš. Jedan je od onih koji imaju uobičajeni oblik bez oštrih ivica, nemogućih uglova i sedam različitih materijala. Oblik je simetričan, ali se bočni tasteri nalaze samo na levoj strani, te je miš namenjen pre svega desnorukim korisnicima. Plastika je nešto jeftinija, ali je sve solidno dobro uklopljeno i bez anomalija u finišu. Cobra spada u laganije miševe, pa ako ste navikli na tegiće, ovo nije model za vas, ali Redragon ima još par desetina modela u ponudi. Kabl presvučen tkaninom se praktično podrazumeva i čini da jeftini proizvodi izgledaju ubedljivije. Na sreću nije krut, tako da verujemo da kupci neće imati problema sa uplitanjem i zapinjanjem.

Senzor potpisuje neizbežni Pixart, a ovoga puta radi se o PMW 3325 koji se češće nalazi u jeftinijim miševima, ali mnogi se kunu u njega. Da opet ne ulazimo u polemiku, miš se na testu pokazao dobro i predvidivo, na platnenoj podlozi „podešenoj” za preciznost. Maksimalna rezolucija je 5000 tpi, ali Redragon, kao i mnogi drugi proizvođači, interpolacijom postiže duplo veću maksimalnu rezoluciju, što ume da bude ubedljiv marketinški trik. Iako se proizvođač prekidača ispod osnovnih tastera ne pominje, Redragon obećava deset miliona klikova. Klik je jasan, a reakcija momentalna. Ostali tasteri, očekivano, imaju nešto lošiji osećaj, ali nedovoljno da smeta. Bočni tasteri su neprimetni, sa jasnim klikom, što je najvažnije. Skrol je lagan, udoban, sa preciznim i jasnim kretanjem između koraka.

Što se tiče softvera, tu su sve očekivane opcije. Podešavanje rezolucije može da se vrši u pet koraka, sa vrednostima deljivim sa 100, između 100 i 10000 tačaka po inču. Naravno, možete da podešavate brzinu odziva, skrola, dvoklika i akceleraciju. Promene funkcija tastera podrazumevaju pojedinačne ili kompleksne komande (makro), podešavanje funkcije miša, „pucačke” opcije (multiklik i snajper) i prečice do popularnih programa. Za kraj, na raspolaganju vam je 16,8 miliona nijansi i sedam efekata.

Kala je deo Redragonove ponude mehaničkih tastatura. Raspored tastera je standardan, sa numeričkim delom, ali bez dodatnih multimedijalnih ili igračkih tastera. Nešto veće dimenzije posledica su kratkog odmorišta za šake, čija je upotrebna vrednost diskutabilna.

Kvalitet upotrebljenih materijala i njihova završnica su iznad proseka. Dodatni boost utisku kvalitetnijeg proizvoda daje i aluminijumska gornja površina. Mehanički prekidači su proizvod kineske marke Outemu i, u zavisnosti koga pitate, bolji su, jednako dobri ili lošiji od očiglednog uzora oličenog u Cherry MX prekidačima. Plava boja sugeriše „najkliktaviju” varijantu. Tastatura je tokom testa radila besprekorno, a tasteri su bili očekivano bučni, toliko bučni da je kucanje rezultovalo zvučnom refleksijom čaša i lakših metalnih predmeta. U maloj kutiji dolazi još osam prekidača, po dva braon, crna, crvena i plava, da kupac „oseti različite ukuse” u ponudi. Prekidači mogu da se zamene upotrebom priloženog alata.

Kao i u slučaju prethodno opisanog miša, softver je pregledan, sa svim očekivanim opcijama. Dodeljivanje funkcija i određene boje svakom pojedinačnom tasteru su glavne karakteristike, ali je po nama najbitnije što je moguće podesiti uniformno osvetljenje bez efekata kojih, inače, ima dvadeset.

Redragon lagano napreduje, a Cobra i Kala su primeri uređaja sa dobrom hardverskom osnovom i ispeglanim softverom prepunim korisnih opcija. Miš košta oko 3000 dinara, što je sasvim prihvatljivo za ono što dobijate, ali, opet, više od cene u državama sa višim standardom. Cena modela Kala blizu je 7000 dinara, što nije malo, ali za toliko novca teško da možete da nađete mehaničku tastaturu sa opcijom promene funkcija svih tastera.

Danilo LUKINOVIĆ

 
 TEST JOY
Tesoro Gram SE Spectrum, Sagitta Spectrum i Aegis X3
Redragon M711 Cobra Chroma i K557 Kala
Šta mislite o ovom tekstu?

 JA, IGRAČ
Prolećni horor

Redragon M711 Cobra
Senzor:
optički, maks. rezolucija 10.000 tpi
Broj tastera:
8 + scroll
Ostalo:
multifire mod, podešavanje osetljivosti, podešavanje rezolucije, promena funkcije tastera, mogućnost snimanja i podešavanja makroa za svaki od 5 profila, USB veza

Redragon K552 Kala
Broj tastera:
104
Ostalo:
mogućnost promene funkcije, dodeljivanja boje i efekta i/ili makroa svakom tasteru, za svaki od pet profila; osvetljenje sa 16,8 miliona nijansi i 20 efekata, USB veza
Proizvođač:
Redragon
Kontakt:
ComputerLand
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera