LAKI PINGVINI<>
032019<><>

GNOME MPV 0.15

Još jedan u nizu

Kada je zatišje sa novim programima za recenzije u našoj rubrici, nekako uvek ispliva audio ili video plejer sa kojim se do sada nismo susretali. Ovog puta je u pitanju mešavina dva projekta koja su vam od ranije poznata, GNOME okruženja i mpv plejera. Nakon nekoliko godina korišćenja ovog imena, autori su došli do odluke da ga modernizuju u skladu sa ostalim softverom iz paketa ovog okruženja. Izbor je pao na ime Celluloid i ova vest nas je privukla da instaliramo i probamo program. Da ne bude zabune, novo ime će se koristiti verovatno tek od GNOME 3.32 verzije, koja će izaći u martu.

Program se najverovatnije nalazi u repozitorijumu vaše distribucije, pa ne bi trebalo da bude problema sa njegovom instalacijom. Takođe postoje i zvanična Flatpak izdanja na github stranici projekta, ukoliko preferirate da program „izdvojite” od ostatka operativnog sistema. Nakon pokretanja vidimo da je u pitanju minimalistički dizajn i sličan je kao i kod konkurencije, sa tim što ovde primećujemo client side dekoracije prozora svojstvene GNOME programima. Pored opcija za manipulaciju prozora, pri vrhu imamo još četiri tastera, svako sa svojim padajućim menijem. Prvo koje je u obliku GNOME mpv ikonice nam nudi otvaranje novog prozora programa, otvaranje podešavanja, zatim prikaz prečica na tastaturi, kao i informacije o programu i dugme za izlaz. Pored je dugme za otvaranje datoteke ili lokacije (kako lokalne tako i lokacije na internetu kao što su YouTube snimci). Imamo još i dugme za prebacivanje iz prikaza celog ekrana u prozorski mod i jedan padajući meni gde možemo podesiti video i audio trake i prevod. Kao što vidite, nema nekog posebnog prilagođavanja kao što postoji kod nekih drugih plejera, tu je samo ono najosnovnije što je potrebno većini korisnika. S obzirom na to da nema puno opcija za prilagođavanje snimka, da vidimo šta se krije u odeljku sa podešavanjima programa.

Pošto smo program koristili van svog „prirodnog okruženja”, lepo je videti da postoji i opcija preuzimanja dekoracija prozora okruženja koje koristite. Od zanimljivih opcija bismo izdvojili dark mode kao i mogućnost učitavanja eksternog fajla sa podešavanjima samog mpv plejera. Takođe, postoji i odeljak gde možete upisati dodatne parametre koji će se učitati pri puštanju fajlova. Postoji i tab pod imenom Plugins, ali nismo uspeli pronaći neki, niti podatke o ovim mogućnostima. Ono što smo zaboravili da spomenemo je i mogućnost pravljenja listi za reprodukciju video-snimaka. Pored toga što možete sami dodavati fajlove sa vašeg računara, moguće je pustiti i liste sa YouTubea i menjati redosled snimaka, što je veoma korisno.

Primetili smo da u poslednje vreme sve manje i manje uspevamo pronaći mane programima koje testiramo. Zaključak je da je postupak testiranja i otklanjanja bugova postao rigorozniji ili je minimalizam doveo do toga da se programi ponovo prave da rade jednu stvar, ali da je rade kako treba. Šta god da je u pitanju, sviđa nam se. Ovde imamo, pre svega, jednostavan video-plejer koji poseduje i neke napredne mogućnosti kroz dodatne konfiguracije u tekstualnim fajlovima, tako da se većini korisnika ugodi. A kako uskoro dobija novo, moderno ime, ni to više neće biti zamerka.

Bojan STOJANOVIĆ

 
Fajl sistemi za Linux (2)
GNOME MPV 0.15
Šta mislite o ovom tekstu?
Saleae Logic 8 klon
Heltec LoRa ESP32
DIY: Monitoring temperature peći (2)

Platforma:
GNU/Linux, MacOS, Windows
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
298 kB
Cena:
besplatno
Adresa:
github .com /gnome -mpv /gnome -mpv
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera