LAKI PINGVINI<>
102018<><>

Izvinjenje Linusa Torvaldsa

Ubi me prejaka reč...

„Uzeću nešto slobodnog vremena i potražiću pomoć kako bih naučio da razumem emocije drugih ljudi i na njih adekvatno odgovorim”

Preuzeto sa commons.wikimedia.org pod CC BY-SA 4.0 licencom
Nikada ovako mirne i spokojne reči nisu izazvale toliku turbulenciju unutar zajednice Linux kernel developera. Još jedno u trendu izvinjenja za nedolično ponašanje, ovom prilikom neseksualne prirode, dolazi od Linusa Torvaldsa, a kompletnu elektronsku poruku iz koje smo preneli ovaj citat možete da pročitate na adresi goo.gl/XWkqfE. Ukoliko niste ispratili dešavanja iz prethodnog meseca, da, dobro ste pročitali, Linus se izvinio i to, znajući njegov karakter, deluje nestvarno skoro koliko i izjave koje su predmet izvinjenja. Zaista, nije tajna da prvi čovek Linuxa ima, najblaže rečeno, oštar jezik i da se ne libi da ga odveže. Svako ko počne da se kreće svetom slobodnog softvera vrlo brzo naleti na neku od njegovih izjava koje bi vrlo komotno mogle da se nazovu neprimerenim.

Na udaru njegovih rantova bili su svi oni koji, po njegovom mišljenju, posao koji rade ne obavljaju u skladu sa postavljenim standardima ili namerama. Pojedinci, druge zajednice i projekti, kao i firme, kako manje, tako i giganti kao što je Nvidia, nisu bili pošteđeni vrlo oštrih i, ponekad, eksplicitnih izjava tvorca Linuxa. Da sve bude bizarnije, ili iskrenije, kako već želite da gledate na celu situaciju, Linus Torvalds je prvi koji svoje ponašanje nije niti krio, niti opravdavao. Njegovo objašnjenje je vrlo jednostavno i (vulkanski) logično, za sebe kaže da nije prijatan čovek i da mu je prioritet rad na Linux kernelu zbog čega se ne obazire na tuđa mišljenja i osećanja, kao ni na način na koji će svoje stavove izraziti.

Ovakvo ponašanje vodeće ličnosti jednog od najznačajnijih projekata slobodnog softvera nije izolovan slučaj i već se neko vreme vodi vrlo živa i žustra diskusija oko pravila za učešće u pojedinim zajednicama (tzv. Code of Conduct). Sam Linux projekat do skora nije imao sličan dokument već se vodio kratkom krilaticom „Be excellent to each other”, koju će mnogi čitaoci prepoznati kao nezaboravne reči Bila i Teda. Kako se ovo jednostavno uputstvo pokazalo nedovoljnim, ubačen je patch u kernel pod nazivom „Code of Conflict” sa kratkim uputstvom šta treba raditi u slučaju kada diskusija oko tehničkog rešenja preraste u otvoreni i neprimereni sukob. Kako se pokazalo, ni ovo nije bilo dovoljno, pa je, neposredno pre izvinjenja i saopštenja o privremenom napuštanju projekta, usvojen pravi Code of Conduct, baziran na čuvenom i široko prihvaćenom dokumentu pod imenom Contributor Covenant.

Napravićemo malu digresiju i pomenuti da je čak i uvođenje ovog, uslovno rečeno pravilnika, izazvalo dodatne trzavice. Zainteresovani detalje mogu naći na internetu, a mi ćemo samo reći da je diskusija vrlo brzo dovela do pojave termina kao što su politizacija i SJW (Social Justice Warriors). Ukratko, developeri se plaše da će nova pravila poslužiti za progon osoba sa nepopularnim mišljenjima, dok ovi drugi, ma koji oni bili, tvrde da se na taj način suzbija diskriminacija po više osnova.

Razlog za malo oštrije regulisanje ponašanja unutar zajednica je vrlo jednostavan. Postalo je očigledno da projekti počinju da trpe posledice zbog neregulisanog i, što je bitnije, nekažnjenog ponašanja pojedinaca. Brojni su primeri u kojima su programeri napuštali projekte zbog toga što nisu mogli da trpe verbalne pritiske (pri čemu namerno izbegavamo termin „nasilje”), a bilo je i slučajeva otvorene netrpeljivosti. Ovo je naročito pogodilo žensku populaciju učesnika, koja je ionako u ogromnoj manjini. Deficit pripadnica lepšeg pola očigledan je i hroničan problem gotovo svih velikih projekata. Procene kažu da je učešće žena u razvoju kernela samo oko 10 posto, a drugi projekti su u još lošijoj poziciji. Linux fondacija je svojevremeno pokrenula i program koji bi trebalo da privuče žensku populaciju i jasno je zašto bi neuređena, haotična i, u krajnjoj liniji, neprijateljska atmosfera bila kontraproduktivna.

Nije nam cilj da zastupamo stavove bilo koje strane u ovom slučaju, zato ćemo konstatovati da su i online zajednice okupljene oko određenog projekta podložne svim onim društvenim i socijalnim zakonitostima koje ih čine dinamičnim i, povremeno, konfliktnim. U svakoj većoj grupi ljudi, online ili offline, a pojedini opensource projekti imaju na hiljade developera, neminovno mora doći do sukoba mišljenja. Takođe, zajednicu čine ljudi, sa svim svojim manama i vrlinama, pa su tako neki povučeni i tihi, a drugi glasni i nametljivi do samih granica pristojnosti.

Bilo kako bilo, Linus Torvalds, BDFL Linuxa će se na neko vreme povući sa pozicije prvog čoveka zajednice okupljene oko Linux kernela, što neće biti prvi put (ista situacija bila je dok je razvijao git). Da li je njegovo izvinjenje bilo iskreno i da li će se njegovo, kao i ponašanje drugih članova ove i ostalih zajednica, u budućnosti popraviti, ostaje da se vidi. Verovatno je najvažnija činjenica da će i pored svih nesuglasica i problema, većina zajednica preživeti i nastaviti da radi i proizvodi kvalitetna i otvorena rešenja.

Goran STRIČIĆ

 
Instaliranje softvera u Linuxu (3)
Izvinjenje Linusa Torvaldsa
Šta mislite o ovom tekstu?
TTGO ESP8266 OLED
Rotary Encoder
Platforma Espressif ESP32
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera