PHONE ZONE<>
112017<><>

Motorola Moto G5S i G5S Plus

Utegnuti srednjaci

Izbor telefona koji za razumnu količinu novca nudi najviše, od relativno jednostavnog i prijatnog iskustva pretvorio se u pravi košmar. Gužva u srednjoj klasi veća je i od one na beogradskom asfaltu uoči izbora, a previše modela iz grupe „dvesta i nešto evra” kupce stavlja na muke kakvih se ni Tantal ne bi postideo. Lenovo je dodatno zaljutio ovu čorbu kada je predstavio specijalna izdanja popularnih modela serije G, sa kojima smo vas upoznali pre samo šest meseci.

Moto G5S Plus je malo skuplji od svog prethodnika, ali ta razlika je opravdana. Novi model se od starijeg brata razlikuje po dvema ključnim karakteristikama. Prvo, G5S Plus ima ekran od 5,5 inča, što je zlatni standard koji zadovoljava potrebe korisnika koji vole da se igraju i gledaju filmove, kao i onih koji kancelarijske poslove obavljaju u hodu. Drugu razliku predstavlja potpuno metalno kućište koje stvara utisak da nam se u ruci nalazi bar dvostruko skuplji uređaj.

Novi telefon je i malo širi i nije naročito udoban za korišćenje jednom rukom. Čitač otiska prsta postavljen je ispod ekrana i on solidno obavlja svoj zadatak (uključujući mogućnost detekcije gestova), ali nije najbrži niti najprecizniji čitač sa kojim smo se sreli. Pored ležišta za SIM, u fioci se nalazi i mesto za microSD karticu, a kao svojevrsni marker koji označava pripadnost srednjoj klasi provukao se stari micro USB konektor. Otpornost na vodu i prašinu nije na nivou uređaja koji imaju IP67/68 sertifikaciju, ali postoji hidrofobna obloga koja osetljivim komponentama pruža izvesnu zaštitu.

Moto G5S Plus ima „normalan” (16:9) 5,5-inčni 1080p ekran sa slikom na nivou OLED ekrana, uz uverljive boje i dva režima za podešavanje tonova. Uglovi gledanja su odlični, a i osvetljenje je dovoljno jako da se izbori sa dnevnim svetlom tokom vedrih dana. Za razliku od skupljih modela, ekran nema zaobljene „2.5D” konture, pa se pod prstima oseća oštar prelaz sa ekrana na bočne ivice kućišta.

Softversku osnovu čini minimalno modifikovani Android v7.1, s tim da je ažuriranje na Oreo zakazano za kraj godine. Organizacija korisničkog okruženja je nešto drugačija od klasičnog Androida i podseća na onu kod novih Galaxy S, Note i Pixel modela (fioka sa aplikacijama otvara se prevlačenjem prsta nagore). Statusne informacije na ekranu u režimu pripravnosti (Moto Display) prikazuju se i pri najmanjem pokretu – čini se da bi displej mogla da aktivira i muva u brišućem letu. Postoji i dobra podrška za gestove (Moto Actions), tako se pomeranjem prsta preko čitača otiska simulira efekat softverskih tastera, obrtanjem telefona aktivira se kamera, dok pokreti „sečenja” aktiviraju LED lampu. Nepotrebnih aplikacija praktično nema, dok aplikacija Moto omogućuje prilagođavanje dodatnih opcija, kao što su pomenuti Moto Display i Moto Actions. Softver je u celini prilično stabilan, mada je bio i slučajeva da neke aplikacije (Facebook) otkažu poslušnost, ali to će se verovatno ispeglati prvim ažuriranjem.

Snapdragon 625 je sa razlogom najkorišćeniji čipset u modelima srednje klase, jer, uz nisku potrošnju, nudi sasvim pristojne performanse na ekranima rezolucije do 1080p. Moto G5S Plus nije pokazao nikakve znake slabosti u svakodnevnom radu, a sačuvao je obraz i na sintetičkim testovima, gde je ostvario nešto bolje rezultate u odnosu na one koje je ostvario prethodnik. Što se memorije tiče, na ploči je zalemljeno 32 gigabajta, a postoji i microSD slot za proširenja. Od senzora nedostaje jedino kompas, što nije veliki nedostatak. Autonomija je vrlo dobra, mada smo očekivali više od jednog do jednog i po dana bez punjača. Telefon podržava brzo punjenje koristeći tehnologiju Lenovo TurboPower, ali u prodajnom paketu nismo zatekli brzi punjač (na 12 V), pa nismo mogli da se neposredno uverimo u ovu mogućnost.

Moto G5S Plus je prvi model serije G sa dvostrukom kamerom, ali je ona tu više da se o njoj priča nego da se njome služi. Naime, dva senzora od 13 megapiksela sa sočivom aperture f/2.0 nemaju sve one mogućnosti na koje su nas navikli skuplji modeli (zumiranje bez gubitka kvaliteta, širokougaono snimanje, poboljšan dinamički opseg i opšti kvalitet snimaka). Lenovo je imao manje ambicije, pa se svrha dve kamere u ovom slučaju svodi na zamućivanje pozadine, odnosno kreiranje veštačkog bokeh efekta koji simulira DSLR sočivo širokog otvora blende. Snimanje sa efektom dubinske oštrine zahteva aktiviranje posebnog režima, a rezultati variraju od odličnih do jadnih, u zavisnosti od okolnih uslova i strpljenja korisnika. Kvalitet fotografije je u skladu sa očekivanjima koja imamo od telefona srednje klase, naročito u HDR režimu. S druge strane, razočarani smo sporim odzivom kamere, koji je u bokeh režimu još izraženiji. Mogućnost snimanja 4K videa (pri 30 fps) je veliki plus, dok pri snimanju u rezoluciji 1080p imamo odličnih 60 fps. Prednja kamera je pojačana LED blicem i ona sasvim dobro funkcioniše u svim uslovima. U celini gledano, kamera ne predstavlja veliki napredak u odnosu na prethodnu (u nekim segmentima je i lošija) i zato je ne stavljamo na spisak razloga za eventualni upgrade sa starog modela.

Moto G5S je po mnogo čemu sličan većem modelu, s tim da ima manji ekran i nešto sporiji čipset. Zbog manjih dimenzija lakši je za korišćenje, dok 5,2-inčni ekran sa Gorilla Glass 3 zaštitom ima slične karakteristike kao onaj na modelu Plus (čini se jedino da je refleksija na ovom ekranu nešto veća, što otežava korišćenje pod direktnim sunčevim svetlom). Snapdragon 430 sa više nego dovoljno RAM takođe se dobro nosi sa svim zadacima i manje se zagreva od 625-ice. Kamera je kod ovog modela jednostruka, ali je poboljšana (senzor ima rezoluciju od 16 megapiksela, a tu je i brzo fazno fokusiranje), dok selfi kamera od pet megapiksela takođe ima dobar LED blic. Autonomija je očekivano bolja od modela Plus, pa je realno očekivati i dva cela dana bez dopunjavanja (i ovaj model podržava brzo punjenje, a proizvođač tvrdi da je za pun rezervoar dovoljno samo 60 do 70 minuta).

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Apple iPhone 8 i iPhone 8 Plus
Vivax Fly 4 i TPC-101 3G
Motorola Moto G5S i G5S Plus
Šta mislite o ovom tekstu?
Authenticator Plus
voice changer
Speak & Translate
Maki
Can’t Talk
Inkwire
Hanx Writer

Motorola Moto G5S
Operativni sistem:
Android 7.1
Dimenzije:
150 × 73,5 × 8,2 mm / 157 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 430 čipset (Octa-core, 8 × 1,4 GHz Cortex-A53 CPU + Adreno 505 GPU), 5,2” IPS LCD (1080 × 1920, 424 ppi), 3 GB RAM, 32 GB interne memorije, microSD do 256 GB, Bluetooth v2.2 A2DP/aptX/LE/EDR, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/hotspot/direct, GSM/HSPA/LTE, micro USB v2.0, čitač otiska prsta, Gorilla Glass 3, 16 MP f/2.0 1080p@30 fps, HDR / 5 MP LED blic, nano-SIM, Li-Ion fiksna baterija 3000 mAh
Performanse:
AnTuTu Benchmark: 43994; Geekbench 4: 625 (Single-Core), 2298 (Multi-Core)
Proizvođač:
Motorola

Motorola Moto G5S Plus
Operativni sistem:
Android 7.1
Dimenzije:
153,5 × 76,2 × 8 mm / 168 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 625 čipset (Octa-core 8 × 2,0 GHz Cortex-A53 CPU + Adreno 506 GPU), 5,5” IPS LCD (1080 × 1920, 401 ppi), 3/4 GB RAM, 32/64 GB interne memorije, microSD do 256 GB, Bluetooth v2.2 A2DP/aptX/LE/EDR, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/dual/hotspot/direct, GSM/HSPA/LTE, micro USB v2.0, NFC, čitač otiska prsta, Gorilla Glass 3, dual 13 MP f/2.0 2160p@30 fps, HDR / 8 MP LED blic, nano-SIM, Li-Ion fiksna baterija 3000 mAh
Performanse:
AnTuTu: 64051; Geekbench 4: 846 (Single-Core), 4320 (Multi-Core)
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera