PHONE ZONE<>
092017<><>

BlackBerry KeyOne

Šifra „Merkur”

Priča o kompaniji RIM i njenom brendu BlackBerry svrstava se u najtužnije stranice u istoriji industrije mobilnih uređaja. Pre samo desetak godina inovativni kanadski proizvođač držao je u šaci praktično ceo poslovni svet, koji je ponosno nosio u džepovima i akten-tašnama BlackBerry pejdžere, PDA uređaje i pametne telefone. Danas je ovaj brend sveden na nivo statističke greške, sa učešćem na globalnom tržištu od jedva 0,1%, a perspektivan put koji su davne 1984. godine trasirali Majk Lazaridis i Daglas Fregin završio je kao slepa ulica.

Kineska korporacija TCL (u narodu poznata i kao Alcatelov staratelj) preuzela je lane BlackBerry Mobile sa idejom da ga nekako skine s aparata i postavi na noge. Posle prvog Android modela sa kliznom tastaturom (Priv) koji je naišao na dobar prijem kod ljubitelja brenda, stigao je KEYone (poznat po kodnom imenu Mercury). Projekat koji je idejno začet još pre nego što je kompanija dobila novog vlasnika probudiće nostalgiju kod korisnika koji fizičku QWERTY tastaturu nose u lepom sećanju. BlackBerry KEYOne ne liči ni na jedan telefon iz aktuelne ponude, i to je njegova osnovna prednost, a ističe se i solidnim performansama, odličnim ekranom i još boljom kamerom.

Kvalitet izrade zaslužuje najvišu ocenu. U odnosu na klasične pametne telefone, KEYone pripada grupi srednje velikih telefona, veoma dobro leži u ruci i praktično nimalo ne klizi po koži, zahvaljujući kvalitetno obrađenoj plastici sa zadnje strane. Veća debljina aluminijumskog kućišta u ovom slučaju nimalo ne smeta, jer pruža dodatnu stabilnost prilikom pritiskanja mehaničkih tastera (na koje treba primeniti osetno veću silu nego kod tastera ekranske tastature), a isto važi i za nešto veću masu. Na donjoj strani nalazi se Type-C konektor, dok je na gornjoj strani postavljen drugi mikrofon i klasičan 3,5-milimetarski priključak za slušalice. Taster za uključivanje ekrana je sa leve strane, a na suprotnoj strani su poređani tasteri za kontrolu jačine zvuka i dodatni programabilni taster, uz slotove za nano SIM, kao i microSD kartice.

Tastatura je, radi uštede prostora, organizovana tako da ima četiri reda relativno krupnih, ali i nedovoljno razmaknutih tastera koji imaju idealnu čvrstinu, brz odziv i prijatan taktilni osećaj. Ovo svakako nije najudobnija tastatura koju je BlackBerry napravio, jer nije baš jednostavno kucati sa obe ruke (što je nekako i poenta fizičke tastature), ali, uz malo vežbe, i to se može postići. Senzor otisaka prstiju integrisan je u razmaknicu koja je malo uzdignuta, pa se može napipati bez gledanja, a funkcioniše besprekorno u svim uslovima. Pri korišćenju programa u kojima se sadržaj može listati, tastatura može da se koristi i kao trekped („optički džojstik”), što je u nekim situacijama baš zgodno rešenje. Osim toga, svaki fizički taster se može programirati tako da aktivira određenu funkciju ili program: kombinacijama kratkog i drugog pritiska dobija se čitavih osamdeset prečica koje se aktiviraju jednim pritiskom na taster! Ko je navikao na prečice na računaru, ovde će biti na sedmom nebu.

Zahvaljujući postojanju fizičke tastature, odnosno ređoj potrebi za aktiviranjem njene ekranske varijante, ekran od 4,5 inča je više nego dovoljan za sve potrebe, osim možda za gledanje multimedijalnih sadržaja i igranje igara (zbog veličine i nestandardnog odnosa stranica od 3:2). Veoma kvalitetna IPS matrica rezolucije 1620x1080 piksela daje odličnih 433 piksela po inču, automatska kontrola osvetljenosti fercera bez greške dok Gorilla Glass 4 zaštita pruža dodatnu sigurnost. Kvalitet slike na ekranu je odličan, oštrina i reprodukcija boja su uštimovane baš kako treba, a jedini veći nedostatak je slabo osvetljenje koje ne može da savlada dnevno svetlo ako je dan izrazito sunčan.

Prema hardverskim specifikacijama, KEYone se svrstava u višu srednju klasu Android uređaja. Osnovu sistema čini Snapdragon 625, provereno štedljiv i efikasan procesor sa tri gigabajta RAM, odnosno 32 gigabajta interne memorije, od koje operativni sistem i Android „otkidaju” nešto više od sedam gigabajta. MicroSD slot podržava kartice kapaciteta do 256 gigabajta. Na sintetičkim testovima dobili smo očekivane rezultate (Geekbench 4 je iz nekog razloga odbijao saradnju, dok je AnTuTu imao rezultat koji vidite u tabeli). Premda u svakodnevnom radu nismo osetili potrebu za jačim hardverom, ostaje utisak da za uloženi novac najmlađi BlackBerry ipak nudi manje od konkurencije. S druge strane, manji ekran i štedljiv procesor ostvaruju blagotvoran uticaj na autonomiju, tako da možete računati na jedan ceo dan bez punjača, čak i uz intenzivno korišćenje (uz umereno opterećenje može da izgura i dva dana). Telefon podržava brzo punjenje, pa je za popunjavanje 50% kapaciteta baterije dovoljno tek oko pola sata.

Kad je o lepim iznenađenjima reč, posebno mesto pripada kameri koja pruža kvalitet iznad proseka klase. Glavna kamera ima senzor od 12 megapiksela i fazni autofokus. Veoma je brza i jednostavna za korišćenje, zahvaljujući softveru. Veliki plus je i mogućnost snimanja videa u 4K rezoluciji, sa 30 sličica u sekundi. Prednja kamera snima u maksimalnoj rezoluciji od osam megapiksela i ima sve filtere karakteristične za selfi kamere.

Dobru vest predstavlja i svež operativni sistem Android v7.1.1, sa svedenim korisničkim okruženjem koje praktično oponaša fabričko okruženje, odnosno nema nijedan suvišan detalj. Što se tiče specifičnih programa i funkcija karakterističnih za BlackBerry softversko okruženje, prisutne su sve aplikacije koje smo upoznali u modelu Priv pre nešto više od godinu dana, ažurirane novim funkcionalnim i sigurnosnim ispravkama. Pomenućemo sada samo aplikacije BB Hub (komforan agregator događaja, e-poruka, sadržaja sa društvenih mreža, SMS poruka i dr.) i DTEK, koja pretražuje sigurnosne pretnje, a samo na BlackBerry uređajima nudi punu funkcionalnost. Jednostavno, sigurnost podataka podignuta je na viši nivo u odnosu na uobičajeni Android, i ta unapređena bezbednost je i dalje suštinska prednost ovih telefona, naročito u očima poslovnih korisnika.

Da li su upravo poslovni korisnici jedini koji će u novom BlackBerryju videti pažnje vredan uređaj? Verovatno, jer danas više nema korisnika koji nisu navikli prste na veliki ekran i virtuelne tastature (ne računamo ovde konzumente klasičnih telefona za „poruke i pozive”). Onih dvadesetak preživelih ljubitelja QWERTY tastatura sigurno će podići obrvu na KEYone, a da li će ga na kraju i pazariti, zavisiće od cene, koja u ovom trenutku baš i nije privlačna. Prodaju bi možda mogli da podignu i mlađi korisnici koji žele ekstravagantan uređaj koji odskače od konkurencije. Ipak, i tom slučaju bi mogao da pomrsi račune još uvek aktuelan i dvostruko jeftiniji Priv.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Nokia 3 i Nokia 6
Motorola Moto C i C Plus
Samsung Galaxy J3 (2017)
BlackBerry KeyOne
Šta mislite o ovom tekstu?
Lighting Diagram Maker
Adobe Scan
Loopsie
iMotion
Camera Roll – Gallery
RedZone Map
Temp Mail
My Script Calculator
Zombies, Run! 5k Training Free
Text Converter – All in one

Operativni sistem:
Android 7.1.1
Dimenzije:
149,1 × 72,4 × 9,4 mm / 180 g
Ostalo:
Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625 čipset (Octa-core, 8x2 GHz Cortex-A53 CPU + Adreno 506 GPU), 4,5” IPS LCD (1080 × 1620, 433 ppi), 3 GB RAM, 32 GB interne memorije, microSD do 256 GB, Bluetooth v4.2 A2DP/LE/EDR, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/dual/hotspot/direct, GSM/HSPA/LTE, USB v3.1 Type-C 1.0, NFC, FM radio, čitač otiska prsta, Gorilla Glass 4, 12 MP f/2.0 2160p@30 fps, 8 MP f/2.2 1080p@30 fps, nano-SIM, Li-Ion baterija 3505 mAh
Performanse:
AnTuTu: 60750, Geekbench 4: (nekompatibilan)
Proizvođač:
BlackBerry
Kontakt:
Vip
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera