TEST RUN<>
012017<><>

fre:ac

Konverzija pre ripovanja

Na polju programa za ripovanje audio-CD-ova mnogo stvari počinje i završava se sa CDexom (www.cdex.mu). Iako je ova alatka nedavno dobila još jedan od mnogobrojnih apgrejda, ipak neće biti tema ovog teksta. Umesto toga, predstavićemo fre:ac, projekat koji je po mnogo čemu sličan pomenutom CDexu, ali donosi i nekoliko unikatnih osobina.

Skraćenica fre:ac znači free audio converter, što nam ukazuje na to da je domen upotrebe programa zapravo konverzija muzičkih numera, pa tek onda grebovanje materijala sa audio-CD-ova. Postavljanje u rad ne zahteva instalaciju pošto je u pitanju portabilna alatka koju možete da nosite svuda sa sobom. U odnosu na CDex, dočekuje nas nešto komplikovaniji upravljački interfejs, koji na malom prostoru nudi obilje opcija, ali i informacija o numerama koje procesirate. Tako se ispod radne liste (zauzima centralni deo ekrana) upisuju podaci iščitani iz zaglavlja numere, a to dalje znači da ih na licu mesta možete promeniti ili totalno ukloniti. Batch procesiranje se podrazumeva i koristi sve blagodeti multiprocesiranja, pod uslovom da posedujete neki od procesora sa više jezgara. Za razliku od ustanovljenih pravila, fre:ac ne obrađuje nekoliko fajlova istovremeno, već dostupna procesorska jezgra angažuje na jednom mestu kako bi se ubrzao proces rada. Program ima ugrađen audio-plejer osnovnih mogućnosti koji dozvoljava preslušavanje numera postavljenih na radnu listu. Pored toga, omogućava i „spajanje” fajova u jednu, noseću datoteku, a u stanje je i da izradi CUE listu, odnosno da definiše M3U fajl koji kasnije služi za učitavanje plej-liste obrađenih datoteka. Nije nam se svidelo što se svi fajlovi postavljeni na radnoj listi obrađuju „na gomili”, odnosno što nije dozvoljeno da se za svaki item ponaosob odredi format i kvalitet na izlazu.

Kada već pominjemo formate, valja napomenuti da fre:ac podržava sve širokorasprostranjene audio-zapise, ali i da ne ide mnogo dalje od toga. Tako figuriše podrška za MP3, FLAC, AIFF, AAC, VOC, M4A, OGG, WMA, WAV, AU i druge popularne numere, ali je na meniju i podrška za BONK, koji nije baš preterano popularan među korisnicima, iako je u pitanju još jedan lossless format. Na izlazu je slična situacija, s tim da korisnik slobodno može da obavlja tweakovanje izlaznih parametara i tako direktno utiče na kvalitet snimka, odnosno na veličinu rezultujuće datoteke.

Koketiranje sa audio-CD-ovima donosi manje-više očekivane opcije. Po ubacivanju diska u drajv, program automatski kontaktira CDDB bazu podataka i „povlači” sve relevantne informacije o pesmama i smešta ih u odgovarajuća polja u zaglavlju. Podrazumeva se da se ripovanje sadržaja obavlja „u letu”, što znači da se numere sa diskova neće prvo pretakati na hard-disk u WAV formatu, već će se na njemu odmah pojaviti upakovani komplementi enkoderom koji ste odabrali.

Veće zamerke na rad programa nemamo. Moramo da naglasimo da se ne radi o klasičnom audio-konverteru, već naročitoj feli koja je okrenuta ka procesiranju muzičkih numera. Otuda i nešto mršavija podrška za ulazno/izlazne formate, koja opet nije baš toliko strašna da bi se smatrala propustom. Grebovanje audio-CD-ova obavlja se po automatizmu i po očekivanom redosledu, tako da ni u ovom segmentu većih problema nema. Spoticanje možete da očekujete kod upravljačkog interfejsa koji je mogao da bude nešto moderniji i prilagođeniji manje iskusnim korisnicima. Proces konverzije i dalje može da se obavi preko samo nekoliko klikova mišem, pod uslovom da znate gde treba da kliknete i kada. Nije sve intuitivno kako bismo to voleli da bude.

Vladimir PISODOROV

 
Affinity Photo
Autodesk 123D
CyberLink ActionDirector 2.0
SimpleDiagrams 3.3
TouchCopy 2016, iFunbox 3.0, Wondershare TunesGo 9.1, iMazing 2.1.3
CheckDrive 2017
USB Oblivion 1.11
NoMachine 5.1
AS SSD Benchmark 1.9
fre:ac
Šta mislite o ovom tekstu?
iPadian 10
Alien Skin Exposure X2
f.lux 3.12
Mirolit Halotea 1.5
Flagfox 5.1
Kubota Texture Tools Industrial
Shutdown Blocker 1.2
Stretchly 0.5
Morphine 1.1

Tip:
audio-konverter
Potrebno:
Windows
Veličina:
5,72 MB, 12,9 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .freac .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera