TEST RUN<>
012017<><>

SimpleDiagrams 3.3

Kao nacrtani

Iz naziva programa, onako „na prvu loptu”, mogu da se zaključe dve stvari – jednostavan je za korišćenje i upotrebljava se za izradu dijagrama. Profesionalne prezentacije? Prikaz dobiti ili gubitaka u pita dijagramima? Ne, tako biste se prevarili ako biste pokušali da definišete o čemu se ovde zapravo radi!

Reč je o potpuno neuobičajenom pristupu tematici, ali i procesu „ucrtavanja” objekata na virtuelni papir. Pre svega, od kreiranja poslovnih dijagrama, natrpavanja ekrana brojkama i krivama profita nema ništa, a iznenađuje i to što ni od importovanja podataka iz Excela ili nekog drugog programa nema ni traga ni glasa. Umesto svega toga, SimpleDiagrams služi za izradu skica, algoritama, radnih procesa, planova – praktično, svega produktivnog što vam padne na pamet. U tu svrhu koriste se unapred izrađeni objekti koje je potrebno postaviti (prevući) na željeno mesto na ekranu i eventualno im promeniti veličinu. Sledeća jako bitna stvar je što program izlazi iz vizuelnih okvira koji su ustanovljeni važećim šablonima. Sve što SimpleDiagrams izradi izgleda kao da je rukom nacrtano. I to bukvalno! Nepravilne linije, nesavršeni uglovi, sitne brljotine na oblicima... U prvi mah može da se učini da je u pitanju neozbiljan pristup koji ne može da se koristi u korporativnom okruženju, ali to nije istina. SimpleDiagrams ne služi za klasičnu prezentaciju suvih brojki i izveštaja, već mu je namena kreiranje vizuelno upečatljivih (statičnih) prezentacija koje krasi prizemniji vizuelni identitet.

Program se koristi jednostavno i „u letu”. Po pojavljivanju radne forme na ekranu, dočekuje vas površina koja neodoljivo podseća na milimetarski papir. Njen izgled može da se promeni veoma lako, tako da se može skicirati po kvadratićima, linijama, ali i drugim oblicima i formama kojih je ukupno 15. Spisak dostupnih objekta nalazi se uz desnu ivicu ekrana i na raspolaganju je sedam kategorija u kojima se nalazi čak 500 različitih objekata. Na meniju su vaskoliki 2D i 3D geometrijski oblici, strelice, ikonice, odnosno divizija složenijih elemenata koji predstavljaju objekte iz realnog okruženja. U takve objekte, recimo, spadaju čitavi pita/bar dijagrami koji mogu da posluže za izradu izveštaja. Za tako nešto potrebno je da upišete tekst na odgovarajuća mesta, što se opet jednostavno obavlja uz izbor fonta, veličine slova, boje ispisa, pozadine i okvira i tome slično. Fancy dodataka u ovom odeljku nema, u smislu da ne možete da se igrate sa senkama ili 3D prikazom. Na raspolaganju je i rad sa tabelama, to-do listama i brojnim drugim elementima iz poslovnog okruženja. Zanimljivo je da su autori predvideli mogućnost importovanja novih rešenja u program, čime se izbegava zamka u koju možete da upadnete nakon frekventnog korišćenja programa – jednoličnost. Paketi se preuzimaju sa oficijelnog sajta i pored onih besplatnih, na raspolaganju su i komplementi iz Premium klase koji nisu nimalo jeftini. Inače, pored konturnih, crno-belih objekata na ovaj način može da se dođe i do kolornih rešenja.

Što se tiče ucrtavanja objekata, tako nešto nije moguće. Umesto toga, postoji podrška za „izvlačenje” slobodoručnih i pravih linija, rad sa krivama, baš kao i korišćenje markera! Pravilni geometrijski oblici narušili bi identitet programa pa ih zato i nema na meniju. Linijama može da se menja veličina (pa i izgled), da se određuje oblik završetka, menja boja... Objekti su vektorski, što znači da ih do mile volje možete povećavati ili smanjivati i neće gubiti na kvalitetu. Automatsko poravnavanje je dozvoljeno i može da se obavi na devet različitih načina, uz obaveznu podršku za pomeranje objekata „po dubini”. Očekivano, tu su još i alatke za rotiranje, grupisanje, „zaključavanje” i flipovanje objekata.

Osim u internom (SDXL), gotove kreacije mogu da se snimaju u PDF i PNG formatu, dok odnedavno postoji i (ruku na srce, eksperimentalna) podrška za format SVG. Materijal na izlazu može da bude sačuvan sa ili bez radne pozadine i to u oblicima Letter, Legal, Tabloid, A3, A4 i A5. Program dozvoljava otvaranje više radnih površina u isto vreme i one prilikom procesiranja mogu da se snime zajedno. To je naročito zgodno ukoliko izrađujete PDF dokument kojem će svaka odabrana površina biti nova stranica. Inače, ako vam je tako nešto potrebno, SimpleDiagrams će ponuditi da izrađene kreacije pretoči u XML kod, koji može da se kopira u memoriju i iskoristi na mestu gde vam je potreban.

Intuitivan upravljački interfejs, sekcija sa podešavanjima u kojoj se nalazi minimalan broj opcija i bogata baza objekata glavne su odlike SimpleDiagramsa. Program na krajnje neuobičajen način pristupa kreiranju izveštaja, šema i skica i po tome odskače od konkurencije. Jasno je da se ne može koristiti baš svugde i nije namenjen baš za svakoga, ali će ga osobe u nešto opuštenijim radnim okruženjima prihvatiti oberučke. Sve se koristi toliko jednostavno da zaključujemo da ne treba nikakvo predznanje kako bi se došlo do zapanjujućih rešenja na izlazu. Tokom perioda testiranja detektovali smo i dve mane od kojih jedna sigurno može da se reši – voleli bismo da vidimo podršku za više izlaznih formata, makar još neki od ovih iz klasičnog bitmap miljea. S druge strane, za onaj drugi problem teško da ima pomoći – 39 dolara je previše za naslov ovog tipa, koji bi pre trebalo da bude u opsegu od 10 do 20 „zelenih novčanica”. Ako ništa drugo, autori su svim zainteresovanima izašli u susret, pa je SimpleDiagrams u trial režimu u potpunosti funkcionalan i ne sadrži ograničavajuće faktore.

Vladimir PISODOROV

 
Affinity Photo
Autodesk 123D
CyberLink ActionDirector 2.0
SimpleDiagrams 3.3
Šta mislite o ovom tekstu?
TouchCopy 2016, iFunbox 3.0, Wondershare TunesGo 9.1, iMazing 2.1.3
CheckDrive 2017
USB Oblivion 1.11
NoMachine 5.1
AS SSD Benchmark 1.9
fre:ac
iPadian 10
Alien Skin Exposure X2
f.lux 3.12
Mirolit Halotea 1.5
Flagfox 5.1
Kubota Texture Tools Industrial
Shutdown Blocker 1.2
Stretchly 0.5
Morphine 1.1

Tip:
kreiranje dijagrama
Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
38 MB (trial), 53,9 MB na HD-u
Cena:
39 dolara, proba 7 dana
Adresa:
www .simplediagrams .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera