LAKI PINGVINI<>
062013<><>

Areca Backup 7.3.1

Za svakog ponešto

Bez obzira na to za koju namenu upotrebljavate vaš računar, jedno je sigurno – redovan bekap podataka je neophodan. Nažalost, većina korisnika značaj pravljenja sigurnosne kopije važnih dokumenata i podataka shvati tek kada bude kasno i kada problemi počnu da uzimaju danak u živcima, vremenu i novcu. Programa za izradu bekapa ima mnogo, za sve nivoe korisnika, tako da je potrebno potrošiti malo vremena kako bi se napravio pravi izbor, a mi vam, ovom prilikom, predstavljamo jedan koji može da zadovolji potrebe šireg kruga korisnika.

Areca backup je moguće instalirati na većini distribucija upotrebom odgovarajućeg menadžera paketa ili preuzimanjem instalacione datoteke sa sajta projekta pri čemu je jedini preduslov postojanje Java virtuelne mašine na operativnom sistemu. Nakon pokretanja dočekaće vas pomalo spartanski izgled radnog prozora, sa tek nekoliko dostupnih ikonica i velikim praznim celinama, koji može da navede na pogrešan zaključak o nedovoljnom broju opcija i mogućnosti, ali prava snaga ovog programa krije se „ispod haube”. No, krenimo redom.

S leve strane radnog prozora nalazi se Workspace koji sadrži spisak backup poslova koji se nazivaju Target. Klikom na ikonicu za novi Target pojavljuje se prozor u kome podešavamo parametre rezervne kopije datoteka kojih ima dosta, pa ćemo pomenuti samo najbitnije. Naziv targeta je svakako prvi na listi, a potom sledi i mesto na kome želimo da čuvamo arhivu pri čemu su podržani lokalni diskovi, FTP i SFTP serveri. Nedostatak podrške za mrežna skladišta mogao bi da bude ozbiljna mana koja će verovatno u budućnosti biti ispravljena kroz sistem dodataka koji Areca Backup koristi. Potom je potrebno izabrati tip bekapa i definisati putanje do direktorijuma ili datoteka koje treba da uključimo, podesiti željenu kompresiju, eventualne filtere i osnovna konfiguracija je gotova. Vaš Target će se pojaviti u radnom prozoru, a detaljne informacije o njemu biće na desnoj strani. Nakon što završite kopiranje podataka u arhivu možete da pogledate njenu strukturu, istorijat urađenog bekapa, pretražite sadržaj i vraćate pojedine direktorijume ili datoteke. Jednostavno i više nego dovoljno za nezahtevne korisnike.

Iako smo nabrojali samo najneophodnije opcije dovoljne većini čitalaca, Areca Backup obiluje naprednim podešavanjima koje će biti interesantne administratorima koji brinu o velikom broju podataka. Za njih postoji čitav niz naprednih opcija koje mogu da im olakšaju svakodnevne poslove. Tu je grupisanje targeta radi bolje organizacije i istovremenog pokretanja više poslova, enkripcija arhiva, konfigurisanje skripti koje će se izvršavati pre ili posle bekapa, slanje izveštaja na e-mail nakon završetka posla... Takođe, Areca Backup podržava i zakazivanje izvršavanja određenog targeta, ali se za ovu akciju koristi sistem ugrađen u operativni sistem (Task Sheduler za Windows i Crontab za Linux), dok će program samo generisati potrebnu skriptu. Ovakav metod, nažalost, nije blizak prosečnom korisniku pa je i ovo, pored pomenute podrške za mrežu, jedan od nedostataka inače sjajnog programa.

Goran STRIČIĆ

 
Ubuntu 13.04 Raring Ringtail
Areca Backup 7.3.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Wammu 0.36
Slackware & Debian

Platforma:
GNU/Linux, Windows
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
4,4 MB download, 5,6 MB na HDD
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
www .areca -backup .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera