TEST RUN<>
062013<><>

Wise Registry Cleaner 7.69, Eusing Free Registry Cleaner 3.2, Vit Registry Fix Free 9.5.9, AML Free Registry Cleaner 4.25, Auslogics Registry Cleaner 2.5.1, Argente Registry Cleaner 3.1, Glary Utilities 2.55, JetClean 1.5.0, MV RegClean 5.9, Free Windows Registry Repair 2.7, Registry Trash Keys Finder 3.9.1, TweakNow RegCleaner 7.2.6

Besplatni programi za čišćenje registra

12 vitezova registarskog stola

Registar (registry) je glavno mesto za čuvanje sistemskih podataka u okviru operativnog sistema Windows, počevši od verzije 95 pa nadalje, i kao takvo jedno je od najosetljivijih tačaka u radu računara. Vremena veličina REG fajla se uvećava i nekada dostiže razmer od preko gigabajta što, priznaćete, nije baš malo. Šta više, u taj 1 GB podataka obično se nalazi od 10 do 30 odsto nepotrebnih podataka zaostalih od svakakvih programa koje smo postavljali i skidali sa računara.

Da odmah razbijemo mit. Samo čišćenje registra neće doprineti povećanju performansi kompjutera, već je nakon toga potrebno obaviti i defragmentaciju istog. Neki programi za čišćenje registra imaju ugrađenu ovu mogućnost, dok je drugi nemaju. Međutim, ni to nije problem pošto je moguće naći besplatne programe koji odlično rade ovaj posao. Računar kojem smo očistili i zatim defragmentisali registar vrlo često zna da radi znatno bolje nego pre toga.

Razlog zašto smo se odlučili da obavimo pregled programa za čišćenje registra leži u tome da smo primetili da veliki broj korisnika za tu namenu po pravilu koristi program CCleaner (o njegovoj novoj verziji ste mogli da čitate u prošlom broju) kao bogom dano rešenje za čišćenje sistemskog registra od svakojakog otpada. Da se razumemo, CCleaner je sjajan (i besplatan) pomoćnik u održavanju higijene kompjutera (autor teksta ga i sam koristi), ali ćemo iz teksta videti da postoje još neki programi koji će efikasnije očistiti sistemski registar. Još da kažemo da kod programa koji rade sa registrom postoji pravilo da je brzina rada u obrnuto proporcionalnom odnosu sa količinom nađenih podataka. Programi koji daju bolje rezultate dosta duže se izvršavaju od onih koji taj posao završe za oko 20 sekundi. Testovi su vršeni na računaru sa Windows XP operativnim sistemom čiji je sistemski registar veličine 53 MB – sa preko 200.000 ključeva i preko 320.000 zapisanih vrednosti.

Wise Registry Cleaner 7.69

Wise Registry Cleaner nije loš, ali ima i boljih 
Softverska kuća Wise poznata je u sferi proizvodnje sistemskog softvera. Njihov Registry Cleaner (www.wisecleaner.com, 2,2 MB) je program najviše namenjen optimizaciji registra i pored čišćenja ima i opciju defragmentacije, kao i opciju za tweakovanje registra sa zapisima koji ubrzavaju rad i povećavaju stabilnost. Iako program ne pokazuje vrhunske rezultate u nalaženju grešaka, možemo ga smatrati dovoljno dobrim rešenjem koje u kombinaciji s nekim drugim programom može da učini dosta toga.

Eusing Free Registry Cleaner 3.2

Eusing Free Registry Cleaner je brz kao bolid Formule 1
Na prvi pogled jasno je da je program minimalističke prirode i da mu je osnovni zadatak upravo čišćenje registra. Jedini luksuz koji smo mogli da primetimo jeste postojanje Startup menadžera. Sve u svemu, rezultati koje postiže Free Registry Cleaner (goo.gl/Jc2tl, 950 KB) uopšte nisu loši, tačnije, kvantitativno su među najboljim na celom testu. Čak i komercijalni programi (koje smo testirali da bi dobili neku vrstu reference), nisu ni izbliza davali rezultate koje je postizao ovaj program. Ukoliko spadate među računarske perfekcioniste, nije loše da pri ruci uvek imate ovaj komadić softvera.

Vit Registry Fix Free 9.5.9

Vit Registry Fix je vrlo solidan program 
Reč je o programu (www.vitsoft.org.ua, 2,3 MB) koji je na našem testu ostvario četvrti po redu kvantitativni rezultat. U pitanju je potpuno besplatna verzija komercijalnog programa, pa može da se pretpostavi da su rezultati u platnoj verziji još bolji. I ovde bi se na prvi pogled reklo da imamo posla s programom koji je specijalizovan za čišćenje registra i lišen je ostaliih dodatnih mogućnosti. Međutim, ukoliko pogledamo preostale tabove, videćemo da postoje i dodatne mogućnosti, kao što su: čišćenje diska, optimizacije registra, Startup i Uninstall menadžeri. Na tabu Settings postoji opcija Addition koja omogućava još detaljnije pretraživanje stabla registra (sa svim uključenim opcijama, rezultat je bolji za nekih 10 odsto u proseku).

AML Free Registry Cleaner 4.25

AML Free Registry Cleaner je nedorađen
Program (amltools.com, 2,8 MB) je po mogućnostima i izboru opcija dosta sličan prethodnom. Ono što mu ne ide u prilog je nepostojanje opcije za optimizaciju registra. Sam program ima jednostavan i prilično neinteresantan korisnički interfejs sačinjen od centralne ListView kontrole i mnoštva raznih dugmića (pri radu do izražaja dolazi „žmiganje” ListView kontrole što je znak da autor programa nije veliki profesionalac). Od 331 nađene greške, čak 322 pripadaju nepostojećim putanjama do fajlova na disku, a ostalih devet grešaka nepostojećim deljenim DLL fajlovima. Iako su ovo više nego dobri rezultati, razočarani smo izostankom analize ostalih vrsta grešaka, što značajno smanjuje upotrebnu vrednost programa.

Auslogics Registry Cleaner 2.5.1

Auslogics Registry Cleaner je nedovoljno agresivan za naš ukus 
Auslogics Registry Cleaner (goo.gl/dwUFl, 7,65 MB) ima jedinstvenu funkciju i to je upravo ono što se tiče teme našeg teksta. Dakle, jedino što zna da uradi je da očisti registar i to radi s polovičnim uspehom. Uočljivo je da autor programa nije implementirao opcije za naprednija pretraživanja, kao što su nepostojeće COM i ActiveX kontrole ili deljeni DLL fajlovi, već se drži filozofije da uklanja samo one zapise koji ne mogu ni na koji način da štete radu sistema ukoliko korisnik najbolje ne razume šta radi. Sa te tačke gledišta ovaj program je OK i postiže četiri puta bolje rezultate od CCleanera uz visok stepen zaštite od neopreznosti korisnika.

Argente Registry Cleaner 3.1

Argente Registry Cleaner nalazi greške koji drugi programi ne vide
Sledeći „pacijent” (goo.gl/gMU1i, 4,6 MB) je poreklom iz Španije i po kvalitetu spada negde u zlatnu sredinu testiranih programa. Najjači je tamo gde se prethodni program pokazao najslabijim, u segmentu ActiveX, OCX kontrola i deljenih DLL-ova. Doduše, ostaje tajna kako je program uspeo da nađe tri puta više fajlova od svih ostalih programa? Da li je u pitanju neki moćni algoritam pretrage ili je u pitanju greška u kodu koja proglašava neispravnim i fajlove koji to nisu? Svakako moramo da napomenemo da je rad oko ključeva registra (prvenstveno) za DLL potencijalno opasan za sistem, te se ne preporučuje bilo kakav vid intervencija nad njima sve dok ne napravite rezervnu kopiju registra.

Glary Utilities 2.55

Glary Utilities ima dosta korisnih alata i namenjen je široj publici 
U pitanju je multipraktik, program (glarysoft.com, 6,39 MB) koji može da se svrsta u kategoriju all-in-one čistača, kao što je to uostalom i CCleaner. Ukoliko bi počeli da nabrajamo sve opcije, došli bismo do spiska koga se ne bi postideo ni mnogo slavniji program. Što se tiče poslova koji nas interesuju u konkretnom slučaju, program je našao 376 grešaka što je osrednji rezultat. Treba pohvaliti njegovu mogućnost elementarnog nalaženja Adware i Spyware kjučeva u registru, kao i mogućnost izrade liste ključeva koje će program ignorisati prilikom pretraživanja. Sve u svemu, vrlo zanimljiv program za širu publiku sa dosta mogućnosti.

JetClean 1.4.0

JetClean nije lepotan, ali dobro čisti
Još jedan multipraktik (www.bluesprig.com/jetclean.html, 3,5 MB) koji u ne baš preterano lepom interfejsu čuva mnoštvo korisnih opcija. U principu, poseduje vrlo slične module kao prethodni program, ali je pri čišćenju registra našao 1201 grešku, što je ujedno i drugi najbolji rezultat našeg testiranja. Čak 865 nađenih vrednosti registra spada u kategoriju Deep Scan u kojoj se nalazi „sve i svašta”, ali su najviše u pitanju neiskorišćene vrednosti. Sudeći po broju nađenih ActiveX i deljenih DLL fajlova, moguće je da program vodi računa o riziku brisanja važnih podataka, ali bi u svakom slučaju trebalo empirijski proveriti stepen njegove bezbednosti u radu, jer nalazi mnogo više neispravnosti od konkurencije. Svakako je za pohvaliti postojanje mogućnosti da se program pretvori u prenosnu aplikaciju iz samog programa.

MV RegClean 5.9

MV RegClean nudi skroman korisnički interfejs, ali i natprosečne rezultate 
Program (www.mvregclean.com.br, 1,3 MB) skromnog grafičkog interfejsa koji na prvi pogled ne uliva posebno veliku nadu u kvalitet svog rada, ali koji na kraju iznenadi svojim natprosečnim rezultatima. Za osam minuta je na testiranom računaru uspeo da nađe 625 grešaka. Nažalost, nije moguće zaključiti koje poslove ovaj program obavlja natprosečno kvalitetno pošto su krajnji rezultati testiranja mahom neselektivno sakupljeni „na gomilu” (recimo, nepostojeći deljeni DLL fajlovi su zajedno u grupi sa svim ostalim nepostojećim fajlovima).

Free Windows Registry Repair 2.7

Free Windows Registry Repair postiže odlične rezultate
Dosta toga rečenog prethodno za MV RegClean važi i ovde. Grafički interfejs koji mnogo ne obećava, ali je zato tu rezultat od 1252 neispravnosti u registru! Dakle, reč je o najboljem rezultatu koji smo postigli tokom testiranja. I ovde je bilo problema oko prebrojavanja podataka, ali se iz tabele vidi da je program (goo.gl/2FRkf, 781 KB) najjači u nalaženju praznih vrednosti i nepostojećih putanja do fajlova i foldera.

Registry Trash Keys Finder 3.9.1

Registry Trash Keys Finder se ne ističe brojem nađenih problema 
I Regystry Trash Keys Finder (www.trashreg.com/rtkf_eng.html, 800 KB) spada u grupu vizuelno ne baš privlačnih programa, ali za razliku od prethodna dva slučaja ovde imamo i problem s malim brojem nađenih neispravnosti. Ako još imamo u vidu da je to uska specijalnost programa i da ne poseduje dodatne module, mirne duše možemo vam posavetovati da ga preskočite.

TweakNow RegCleaner 7.2.6

TweakNow RegCleaner je pravi multipraktik sa mnoštvom funkcija
Na kraju još jedan multipraktik, program (www.tweaknow.com/RegCleaner.php, 6,8 MB) s mnoštvom funkcija od kojih je jedna zadužena za čišćenje registra. Ovde imamo mogućnost da biramo između brzog i potpunog modusa. Ono što je za svaku pohvalu, a nedostaje ostalim programima prikazanim u našem pregledu, je označavanje bojom stepena opasnosti brisanja pojedinog ključa registra. Ukoliko je ključ označen zelenom bojom, možemo ga brisati mirne duše. Ako je žut, potreban je izvestan stepen predostrožnosti dok sa plavim, nema šale. Intervencije na takvim vrednostima treba vršiti samo onda kada smo potpuno sigurni da razumemo prirodu problema. I naravno, s obaveznim bekapovanjem celog sistemskog registra.

• • •

Kao što može da se vidi iz priloženih podataka, ukoliko je neki program popularan, to ne znači i da je najbolji (misli se na CCleaner). Da ne bi ispalo da autor teksta iz nekog razloga mrzi taj program, već je prethodno rečeno da ga i on aktivno koristi. Ovde smo ispitivali stepen efektivnosti otklanjanja grešaka u sistemskom registru i tu se CCleaner pokazao kao najlošiji takmičar. Nismo testirali ostale module tog programa i ne znamo da li su bolji ili su lošiji od konkurencije. Ono što znamo je da će vam u čišćenju registra biti mnogo korisniji neki drugi proizvodi i oni su takođe besplatni. Usput smo testirali i par komercijalnih programa i njihove rezultate uporedili sa besplatnim softverom. Rezultati su naravno na strani besplatnih izdanja, ali na ovom svetu ima dovoljno naivnih i neinformisanih ljudi od kojih je relativno lako uzeti novac i ta se činjenica u kapitalizmu i te kako koristi.

Igor S. RUŽIĆ

 
Wise Registry Cleaner 7.69, Eusing Free Registry Cleaner 3.2, Vit Registry Fix Free 9.5.9, AML Free Registry Cleaner 4.25, Auslogics Registry Cleaner 2.5.1, Argente Registry Cleaner 3.1, Glary Utilities 2.55, JetClean 1.5.0, MV RegClean 5.9, Free Windows Registry Repair 2.7, Registry Trash Keys Finder 3.9.1, TweakNow RegCleaner 7.2.6
Šta mislite o ovom tekstu?
Synei Service Manager 1.12
Konstantinovo doba
Postimage 0.9.2
XnSketch 1.14
SlimBoat 1.1.31
Convertilla 0.3.1.19
Pandora Recovery 2.2.1
DiskSorter 5.2.1.8
FL Studio 11 Producer Edition
Easy Access
DeskIntegrator
Emerald Clock screensaver
GooEdit 1.2.0.10
Hand-colored Vintage Photo ATN
Le Dimmer
RAM CPU Taskbar 2.0.2
Sinedots II 1.03
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera