TEST RUN<>
022013<><>

Freemore Audio Video Suite 3.2.2

Šta se sve može sa multimedijom

Da biste konvertovali video fajl, dovoljno je da odaberete odredišni uređaj sa spiska
Audio-video paketi koji na jednom mestu korisnicima nude sve potrebne alate za obradu multimedijalnog materijala obično su prilično skupi. Komapnije koje ih plasiraju na tržište igraju na kartu manje iskusnih korisnika, koji žele mogućnost obavljanja širokog spektra akcija bez mnogo muke. U ceni leži samo jedan deo problema, pošto su ovakvi paketi odavno prevazišli sve granice dobrog ukusa. Kako to? Jednostavno, boreći se sa konkurencijom, njihovi autori veštački šire sadržaj, ubacuju nove alate, a starim nadograđuju dijapazon delovanja. Odjednom, neiskusni korisnici bivaju bačeni u lavlju jazbinu i tako saterani bacaju se u poteru za nekim drugim, jednostavnijim rešenjima.

Atipičnost kao prednost

Freemore je firma koja se bavi izradom audio-video alata još od 2005. godine. Njihov pristup tematici može se okarakterisati kao atipičan. Prvo, Audio Video Suite je besplatan paket koji vas ne guši reklamama ili demo sadržajem implicirajući da treba da se „iskezite” za full verziju. Drugo, alati koji čine celinu zaista su jednostavni za korišćenje i prilagođeni onima koji su tek zaplivali kompjuterskim vodama. Konačno, sve je upakovano u divan upravljački interfejs, za čije korišćenje ne treba naročito predznanje i koji hitro odgovara na sve akcije korisnika.

Jednostavno, pregledno i sa mnogo korisnih programa
Audio Video Suite se vizuelno ne oslanja na Windows rešenja – donosi ravnu radnu površinu i ikonice koje tako lepo ukazuju na delokrug delovanja svakog pojedinačnog alata. Mešavinu crvenih i sivih nijansi glavne forme remeti paleta upravljačkih kartica putem kojih pristupate pojedinačnim oblastima paketa. Audio Video Suite se, tako, bavi manipulacijom audio i MP3 datotekama, DVD i video sadržajem, fotografijama, a tu je i odvojena YouTube sekcija. No, hajde da krenemo redom.

Akcenat na sadržaju

Kao što joj i ime sugeriše, sekcija MP3 & Audio bavi se obradom zvuka. Ovde se već nalazimo pred malim problemom. Programa ima kao šaše (bez preterivanja) i ako krenemo sa opisivanjem svakog pojedinačno, razvodnićemo se kao sirup u čaši. Verovali ili ne, u ovoj sekciji nalazi se čak 11 alatki. Radi lakšeg pronalaženja željene, sve je podeljeno po grupama: Record & Edit, Join & Cut, Convert i Extract. Već iz njihovih naziva možete da zaključite o dijapazonu delovanja. Zvuk se može snimiti, obraditi u klasičnom (i prilično upotrebljivom) wave editoru, datoteke se mogu spajati, imate alat za seckanje, konverziju, pa čak i ekstrahovanje audio komponente iz video zapisa, odnosno izradu zvuka zvona za mobilni telefon. Nije nam se dopalo to što je grupa Convert veštački podeljena na komponente koje upućuju na pojedinačne konverzije (na primer, iz FLAC-a u MP3 ili iz M4A u MP3), pošto se u svakom slučaju otvara glavni konverter putem kojeg sami birate parametre. Furthermore, to što se konverter automatski stavlja u režim „pretabavanja” u format MP3 i nije neka nauka. Jednim klikom klizite ka OGG, AAC, WAV, WMA, MP2 ili nekom drugom komplementu.

ISO datoteke mogu se grebovati sa diska, praviti od nule i narezivati na DVD
Sekcija DVD & Video podjednako je bogata sadržajem, iako se tu nalaze „samo” tri podgrupe – Convert & Join, Device i DVD Rip & Burn & Copy. Konverter je opet izdeljen tako da ukazuje na pojedinačne poslove i mogućnost konverzije raznih video formata. U praksi, sve se svodi na učitavanje datoteka (podržana je i batch konverzija), odabiranje skladišnog formata, setovanje kvaliteta i pritiskanje tastera Convert. Video klipove moguće je snimiti u devet različitih oblika: AVI, MP4, FLV, SWF, MPEG, RM WMV, MOV i 3GP. Iako snimanje u formatu MKV nije omogućeno, obrnut proces jeste, pa se HD sadržaj bez problema može „gurati” ka SD ispisniku. Ukoliko se ne snalazite najbolje sa formatima, autori su obezbedili njihovo biranje na osnovu odredišnog uređaja. Na spisku podržanih su iPod/iPhone/iPad, Apple TV, PSP, BlackBerry, Android uređaji, te klasični mobilni telefoni. Valja istaći to da se i biranje kvaliteta setuje po ključu, te da je za svaki format/uređaj dostupno po nekoliko šablona.

Pod sekcijom DVD & Video nalazi se, kao što rekosmo, i podgrupa DVD Rip & Burn & Copy. Ona je namenjena radu sa DVD medijima i ne nudi samo manipulaciju DVD-Video sadržajem. Naime, tu se nalazi i program za izradu i narezivanje ISO datoteka, potom kreiranje ISO sadržaja „od nule” – zajedno sa kreiranjem strukture direktorijuma, ručnim ubacivanjem datoteka, setovanjem boot sekvence i slično. Tu je i opcija pretakanja DVD filmova u video fajl, uz mogućnost izbora audio podnosioca, titlova, poglavlja, te kvaliteta izlaznog materijala. Podrška se ne odnosi ekskluzivno na DVD-ove, jer postoje i alatke za manipulaciju CD-ovima. Na meniju je „čupanje” audio traka i pretapanje u formate MP3, WMA ili WAV, zatim narezivanje audio CD-ova i snimanje (S)VCD kompatibilnih sadržaja.

Slike i mobilni sadržaj

Iz programa DVD Copy filmovi se sa DVD-ja očas posla prebacuju u klasičan video fajl
Na prvi pogled, sekcija Photo & Images ne sadrži toliko programa kao prethodne dve oblasti. Privid nastaje zbog toga što ovde nema toliko repetitivnih akcija koje se mogu klasifikovati pojedinačno, kao u prethodna dva slučaja. Zatičemo četiri grupe opcija – Convert, PDF, Slideshow i Extract. Tu nailazimo i na prvi problem. Sekcija Convert ne funkcioniše! Klik mišem na bilo koji od njenih činilaca (Free Image Converter i Free Photo Resizer) vraća poruku da dotični programi nisu dostupni u ovoj verziji paketa. Stvar je dodatno čudna pošto Audio Video Suite čak i ne nudi mogućnost njihovog naknadnog preuzimanja sa oficijelnog sajta. S obzirom na to da se radi o besplatnim aplikacijama, njihovo ubacivanje verovatno se planira za neku od narednih verzija paketa.

Ono što se iz ove sekcije može uraditi, između ostalog, jeste izrada slideshow prezentacija. Alat je jednostavan i razumljivo koncipiran. Čini nam se da je namenjen za „povuci-potegni” slučajeve s obzirom na to da ne nudi dovoljno manevarskog prostora. Na meniju su izbor frameratea, dužina držanja slike na ekranu, dužina trajanja tranzicionog efekta, te opcija učitavanja pozadinske muzike. Nažalost, podržane su samo tri rezolucije (1280 x 960 je najveća), redosled pojavljivanja slika ne može da se bira, nemate uvid u tranzicione efekte, a i snimanje je moguće samo u AVI formatu.

Obrada audio datoteka u Audio Editoru ne razlikuje se mnogo od drugih programa u istom žanru
„Čupanje” slika iz video klipova je još jedna stvar koju Audio Video Suite uspešno obavlja. Iako se alatka zove Free Video to GIF Converter, ne dajte da vas to zbuni. Program obavlja snimanje u formatu JPG, a može da učita sve vrste video klipova kao i video konverter (računajući tu i MKV). Proces funkcioniše po principu početnog i krajnjeg markera – sve između biće snimljeno kao slika. Navigacija se obavlja pomoću naročitog klizača, dok se uvid u materijal postiže preko preview ekrana. Slike mogu da se snime u originalnoj ili nekoj od rezolucija koje program nudi.

Prijatno nas je iznenadilo to što su autori u miks ubacili i alat za baratanje PDF-ovima. Jednostavan za korišćenje i sasvim dobro popunjem osnovnim mogućnostima, ovaj program pomaže u različitim situacijama kada je ovaj popularni format zapisa u pitanju. Tako se od PDF-ova mogu praviti slike. Na raspolaganju su izbor izlaznog formata (JPG, BMP, EPS, WMF, EMF, PNG, GIF, TIFF, HTML5), stepen kompresije, rezolucija (čitaj: gustina) snimka i slično. Dozvoljena je i obrnuta stvar – od slika napraviti PDF. U tom slučaju, kao input možete da iskoristite praktično bilo koji grafički objekat koji vam padne pod ruke. Između ostalih formata, na raspolaganju su i RAW komplementi, PSD, JPEG2000, ikonice, kursori... Naravno, slika može da se „povuče” i direktno sa skenera. Nažalost, obradne radnje koje se u ovom segmentu nude nisu za pamćenje, pa se sem rotiranja i automatskog resizeovanja nema o čemu drugom govoriti. Na raspolaganju je i pretvaranje PDF-ova u klasičan TXT fajl, odnosno eksportovanje u Word na dalju obradu.

U paketu se nalazi čak i podrška za rad sa PDF-ovima
Poslednja sekcija paketa YouTube & Misc donosi mogućnost rada sa pomenutim servisom kompanije Google, odnosno dva programa za slušanje radio i gledanje TV stanica (online). Iako se u reklamnom pamfletu potonja opcija pominje među featuresima, Audio Video Suite nam je uporno izbacivao poruku da tražena mogućnost trenutno nije dostupna.

Kada je YouTube u pitanju, na raspolaganju su dve stvari – preuzimanje klipova sa servisa i njihova konverzija. Downloader funkcioniše samostalno, što znači da u program morate uneti URL-ove klipova koje želite da preuzmete. Figuriše setovanje skladišnog kvaliteta, baš kao i opcija preuzimanja klipa u najboljem mogućem kvalitetu. Za ovu svrhu čak možete izraditi listu po kojoj će se program voditi prilikom downloada. Ukoliko ne može da pronađe fajl koji odgovara po kvalitetu, preći će na sledeći unos na listi, pa na sledeći – sve dok ne pronađe odgovarajući.

Konvertovanje se odvija po već opisanom principu koristeći identičan engine kao u slučaju klasičnih audio datoteka, a jedino što se razlikuje su boja okvira prozora i njegov naziv.

• • •

Savršene stvari ne postoje, pa tako ni Freemake Audio Video Suite nije bogom dan. Paket je besplatan, dobro organizovan i nudi dovoljno opcija da bude koristan. Ipak, ono što smeta je podatak da su neke funkcije nepotrebno raščlanjene (video konverzija, na primer), što stvara privid većeg broja opcija, ali i bespotrebno nagomilava stavke u meniju. Kad se podvuče crta, paket čini 10 programa, dok se u menijima nalazi čak 38 stavki! Stvar je takva zbog neiskusnih korisnika – da bi i oni mogli da se snađu, samo kažemo...

Nije nam se svidelo ni to što neke komponente nisu dostupne, iako se nude iz glavnog menija. Ako zažmurimo na podgrupu Convert u sekciji Photo & Images, ostaje nam misterija online radio i TV stanica. Za razliku od prve, ova mogućnost se reklamira na oficijelnom sajtu i nismo našli smislen odgovor zašto je nema u samom paketu. Takođe, iako su uredno instalirani, Audio Video Suite je od nas zahtevao da neke programe preuzmemo naknadno. Ovde verujemo da je reč o običnom bagu.

Kada je upotrebna vrednost u pitanju, stvari se mogu posmatrati iz dva ugla. Jednostavno korišćenje i pristojan broj programa „glasaju” za korišćenje ovog paketa. On gađa segment manje iskusnih korisnika, onih koji prave svoje prve korake u računarskim vodama. Za njih tu ima svega, čak i mogućnosti da ponekad obave narezivanje CD ili DVD sadržaja. Nažalost, držanje stvari pod geslom „jednostavno, a dobro” odbiće napredne korisnike kao mantinela bilijar kuglu. Video konverter, na primer, sasvim je upotrebljiv, isto tako i wave editor, ali neki činioci paketa (izrada slideshow prezentacija, recimo) jednostavno nisu na nivou. Od pomoći neće biti ni to što se kroz paket morate kretati listajući 38 stavki u glavnom meniju. Vidite kako jedna stvar može u isto vreme da bude i dobra i loša osobina.

Summa Summarum, ako ste odnedavno počeli da brodite računarskim vodama, Freemake Audio Video Suite je stanica na kojoj morate izaći. Ne samo da će vam se ponuditi da besplatno obavite šurnajs’ poslova, već će sve to ići podmazano kao da je u pitanju švajcarski sat. Usput ćete i naučiti dosta toga.

Vladimir PISODOROV

 
Freemore Audio Video Suite 3.2.2
Šta mislite o ovom tekstu?
PsyberScan 1.0.7
EMDB 1.67
MP3jam 1.0.0.2
PhotoToFilm 3.0.3
GOM Video Converter 1.1
Dynamic PhotoHDR 5.3.0
RarmaRadio 2.68.3
Winyl 2.9
Sysinternals alat
Windows 8
Click&Clean 4.0
Growl 2.0.9
3D Megapolis screensaver
Clock 1.16
Tych Panel 2.1.1
MaxMax 1.31
SmokeScreen 2.2
YouTube – All Ads Remover 1.3

Potrebno:
Windows
Veličina:
30,6 MB, 318 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .freemoresoft .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera