LAKI PINGVINI<>
082012<><>

Dynamic Window Manager 6.0

Dobar utisak

Window Manager (u nastavku WM) jeste X menadžer prozora koji obezbeđuje ivice oko prozora. Menadžer prozora kontroliše prikaz aplikacije i način na koji se njome upravlja. Menadžeri prozora ne obezbeđuju ikonice, fajl menadžment i ostali prateći softver i zato se za njih može reći da su lightweight, što znači da su manje zahtevni po pitanju resursa. Oni se dele na tri vrste. Stacking WM je menadžer prozora koji obezbeđuje tradicialno prikazivanje desktopa. Tiling WM su menadžeri prozora koji slažu prozore tako da ne dođe do preklapanja. Dynamic WM je menadžer prozora koji može da menja između tiling i floating stanja.

Desktop Environment (u nastavku DE) vezuje različite X klijente koji pružaju uobičajene grafičke elemente kao što su ikonice, prozori i pozadine. DE dolaze sa skupom podrazumevanih aplikacija za svakodnevnu upotrebu jednog prosečnog korisnika (web browser, file manager, multimedijski plejer), ali to ne ograničava korisnike da upotrebljavaju samo te aplikacije. S druge strane, DE donose i dosta tzv. bloat softvera (suvišne aplikacije koje krajnji korisnik ne upotrebljava).

Dynamic Window Manager (DWM) predstavlja menadžer prozora napisan u programskom jeziku C i, kao što njegovo ime govori, pripada grupi Dynamic WM (način prikaza prozora je tile, float i monocle). Korisnici Arch Linuxa mogu ga instalirati na dva načina. DWM se nalazi u riznici community i instalira se pomoću menadžera paketa. Drugi, preporučeni način je pomoću alata Arch Build System (ABS). ABS je sistem za pakovanje i instalaciju paketa iz izvornog koda. Ukoliko nemate instaliran ABS, instalirajte ga komandom:

pacman -S abs

Potom, da bi se stablo sinhronizovalo sa riznicama, kao root korisnik pokrenite u terminalu komandu abs. ABS će se sinhronizovati sa riznicama na Internetu i preuzeti najsvežije PKGBUILD-ove. Kad se taj proces završi, potrebno je prekopirati direktorijum dwm iz /var/abs/community na željenu lokaciju na disku (recimo, u korisnički home direktorijum). Unutar njega nalaze se datoteke PKGBUILD i config.h, koje su od vitalnog značaja za DWM. Nakon kopiranja, proces instalacije paketa vršimo komandom

cd /putanja/do/dwm

makepkg -i

Instalacija ne traje dugo, a po njenom završetku potrebno je uneti root lozinku, i to je sve. Takođe, potrebno je instalrati dmenu, generički meni za X menadžere prozora, koji se takođe nalazi u riznici community:

pacman -S dmenu

Po završetku instalacije, DWM pokrećemo tako što odaberemo sesiju prilikom pokretanja Desktop Managera ili, ukoliko koristite komandu startx, u datoteku .xinitrc treba dopisati exec dwm.

DWM podrazumevano dolazi sa najjednostavnijom konfiguracijom, koju će korisnik promeniti tako da bude u skladu sa njegovim potrebama. Glavna konfiguraciona datoteka je config.h. U njoj podešavamo boju i veličinu fonta, definišemo prečice, menjamo tagove. Svaki put kad izmenimo konfiguracioni fajl, potrebno je ponovo izgraditi DWM. To radimo na sledeći način – prvo unesemo novu MD5 sumu u datoteku PKGBUILD komandom

makepkg -g >> PKGBUILD

i zatim ponovo izgradimo DWM:

makepkg -efi

I tako svaki put kada napravimo promenu u konfiguracionom fajlu.

Navigacija kroz DWM ostvaruje se korišćenjem kombinacije tastera MOD (podrazumevano je to taster ’Alt’, što je moguće promeniti) i tastera ’1’–’9’. Ukoliko želite da pokrenete neku aplikaciju, potrebno je podesiti prečicu ili koristiti dmenu (kombinacija tastera ’MOD+p’ otvara dmenu). Da biste neku aplikaciju pokrenuli određenom kombinacijom tastera, neophodno je izmeniti sadržaj datoteke config.h i u sekciji commands dodati sledeću liniju (napišite sve u jednom redu):

static const char *komanda[] = { "/putanja/do/aplikacije", NULL },

To je prvi korak. Zatim je u sekciji keys potrebno dodati sledeću liniju:

{ MODKEY, XK_e, spawn, {.v = komanda } },

Posle toga, ponovo izgradimo DWM i kombinacijom tastera ’Alt+e’ pokrećemo zadati program.

Što se tiče dodatnog doterivanja menadžera prozora, to se postiže upotrebom zakrpa (eng. patch). Na DWM web sajtu možete pronaći kolekciju zakrpa koje su korisnici kreirali kako bi poboljšali funkcionalnost. Zakrpe mogu da utiču na način smeštanja prozora, toolbara, da dodaju sistemsku kasetu i još mnogo toga. Da bismo primenili zakrpu potrebno ju je prvo preuzeti sa sajta, snimiti u direktorijum dwm i primeniti je, te ponovo izgraditi DWM (pre „krpljenja” preporučujemo bekapovanje datoteke config.h)

patch -p1 < patch.diff

Na Arch Linux forumu na adresi tinyurl.com/2cpv6ls možete naći temu namenjenu razmeni zakrpa koje korisnici kreiraju. Tu možete zatražiti ili postaviti svoju zakrpu, kao i postaviti pitanje ukoliko nešto nije jasno.

Pomenućemo i neke bitnije prečice koje novim korisnicima mogu pomoći da se lakše snađu. Kombinacijom tastera ’Alt’+’1’–’8’ prelazi se između radnih površina. ’Alt’+’Shift’+’q’ zatvara trenutnu DWM sesiju. ’Alt’+’f’ prebacuje DMW u float stanje, ’Alt’+’t’ u tiling stanje. Prozor se na drugu radnu povšinu prebacuje kombinacijom tastera ’Alt’+’Shift’+’1’–’8’.

DMW je visoko konfigurabilan menadžer prozora. Ukoliko znate da programirate u programskom jeziku C, to je još jedan plus, jer vam to omogućava da do detalja sredite konfiguraciju. Zajednica okupljena oko DMW menadžera prozora velika je i raste iz dana u dan. Ukoliko ste već razmišljali o instalaciji nekog menadžera prozora i volite da istražujete mogućnosti Linuxa, probajte DWM, sigurno će ostaviti dobar utisak na vas.

Miloš DUKIĆ

 
GIMP 2.8
Graphical Network Simulator 0.7.3
Dynamic Window Manager 6.0
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
MIT
Veličina:
19,8 KB source; 52,0 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
dwm .suckless .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera