LAKI PINGVINI<>
072012<><>

TVMOBiLi 2.1.0, Serviio 0.6.2

DLNA sa pingvina

Deljenje multimedijalnog sadržaja sa Linux mašine na Smart TV

TVMOBiLi ne prikazuje thumbnailove video zapisa niti nazive epizoda neke serije
Kockasti monitori sa katodnom cevi odavno su otišli u penziju, a gotovo da možemo reći da je ista sudbina zadesila i televizore „kutije”. Njih su zamenili tanani LCD, plazma i LED uređaji, koji osim manje potrošnje energije, veće dijagonale i vidljive površine, te kvalitetnije slike, donose i pregršt „pametnih” mogućnosti. Ukoliko ste ponosni vlasnik jednog Samsungovog Smart TV ili sličnog televizora koji ima DLNA sertifikat (na kutiji proizvoda i u menijima srešćete natpis „All Share” i/ili „DLNA certified”) ili pak nekog drugog DLNA uređaja (DVD i Blu-ray plejeri, igračke konzole, digitalni medija plejeri, NAS i PC uređaji, tableti i drugo), svoju Linux mašinu veoma brzo možete da pretvorite u kvalitetan medijski server, koji filmove, serije, spotove, muziku i slike sa hard diska čini, kroz kućnu mrežu, dostupnim za gledanje i slušanje na umreženom pametnom uređaju. Sve što je za to potrebno jesu predajnik na jednoj strani (npr. Linux mašina), ruter koji obezbeđuje kućnu mrežu i prijemnik na drugoj strani (na primer, Smart TV).

Za Linux platformu postoji više serverskih rešenja koja omogućavaju DLNA, ali smo se mi koncentrisali na dva ne baš tako slobodna, ali ipak open source i najkvalitetnija FullHD (1080p) medija servera – TVMOBiLi i Serviio. Ono čime smo se vodili pri izboru bili su lakoća dodavanja resursa i podrška za Full HD video material u kontejnerima MKV, WMV i MP4, sa domaćim titlovima.

TVMOBiLi

TVMOBiLi web panel za upravljanje sadržajem
TVMOBiLi je online servis potpomognut multiplatformskom aplikacijom (funkcioniše na Linuxu, Mac OS-u i Windowsu), koja zapravo predstavlja DLNA medijski server koji je izuzetno jednostavan za instalaciju. Korisnici Linuxa mogu preuzeti odgovarajući paket sa zvanične stranice projekta (dostupni su 32-bitni RPM i DEB paketi stabilne i razvojne verzije, kao i 64-bitni DEB paket razvojne verzije). Instalacija na debijanolikim distribucijama svodi se na izvršavanje komande

sudo dpkg -i tvmobili-all-universal.deb

Ukoliko se ne bojite da koristite razvojnu verziju, na 64-bitne sisteme instalirajte paket tvmobili-all-x86_64.deb, odnosno tvmobili-all-i386.deb na 32-bitne sisteme. Ako ipak više volite proverene stvari a koristite 64-bitni sistem, u slučaju da TVMOBiLi nikako neće da se pokrene, instalirajte paket ia32-libs i vaš problem biće k’o rukom odnesen.

Serviio prikazuje thumbnailove video zapisa kao i nazive epizoda neke serije sa datumom emitovanja
TVMOBiLi radi u pozadini kao servis (tvmobilisvcd), a za podešavanje sistema i dodavanje multimedijalnih resursa koristi se web interfejs kojem se pristupa na adresi localhost:30888. Već u samom startu videćete da kada otvorite besplatni nalog na sajtu TVMOBiLi, možete da pristupate kako sopstvenom sadržaju tako i sadržaju koji poseduju vaši prijatelji (koji takođe imaju TVMOBiLi nalog i vas za prijatelja na ovom sistemu).

Multimedijalni sadržaj je raspoređen po direktorijumima i prema vrsti sadržaja (kategorije slike, muzika i video dalje se granaju u, na primer, filmovi i TV serije za video, odnosno albumi, izvođači, kompozitori, žanrovi, plej-liste i godine za muziku).

Serviio GUI konzola za upravljanje sadržajem
Detalj koji nam se nije svideo je previše duboko grananje sadržaja. Na primer, serije se razdvajaju u grupe prema početnom slovu naziva, pa tek onda po samom nazivu serije (i dalje prema sezonama). Još jedna zamerka odnosi se na nedostatak thumbnailova za video sadržaje. Takođe, izostalo je prikazivanje konkretnog naziva filma ili serije u korist prikaza naziva datoteke. Sistem proširivanja addonovima ograničen je na tri ugrađena dodatka – VLCTranscoder, FLACTranscoder i DefaultMedia, koji se staraju o reprodukciji inicijalno podržanih formata.

Iako se TVMOBiLi vodi kao besplatan softver, to je tačno samo do trenutka kada poželite da na svojim DLNA uređajima pogledate više od 10 GB video materijala. To će biti onemogućeno sve dok se ne kupi licenca, što je dostupno u dve varijante – na mesečnom nivou licenca košta 1,3 evra, dok je za „one time single” licencu potrebno izdvojiti 26 evra i ona traje sve dok se ne promeni glavna cifra verzije programa (trenutno je to cifra 2), što se dešava na nekih 12–18 meseci.

Forum nije preterano aktivan i često je nedostupan, ali je zato korisnička podrška mejlom brza i kvalitetna.

Serviio

Još jedan multiplatformski DLNA server izrađen je u programskom jeziku Java, a funkcioniše na Linuxu, Mac OS-u i Windowsu i nosi naziv Serviio. Korisnici Linuxa pre instalacije samog programa treba da obezbede Java JRE i ffmpeg, te biblioteke libmp3lame i librtmp. Nakon toga, preuzeti paket serviio-0.6.2-linux.tar.gz treba raspakovati na žaljenu lokaciju (na primer, u /opt/ ili u home korisnički direktorijum). Imajući u vidu to da se instalacija svodi na ručno raspakivanje arhive, na sistem nije instalirana init skripta niti je dodata stavka za automatsko pokretanje aplikacije. Umesto ručnog pokretanja serverske komponente bin/serviio.sh, koja je smeštena unutar direktorijuma serviio-0.6.2, može da se napravi init skripta prema uputstvima na zvaničnom forumu projekta forum.serviio.org ili dodavanjem stavke u ’Start Up’ sekciju okruženja.

Kada je serverska komponenta pokrenuta, ostaje da se server podesi preko grafičke konzole bin/serviio-console.sh. Na kartici Status treba odabrati odgovarajući profil za želeni DLNA uređaj, opciono treba uneti lokalnu IP adresu računara na kojem je Serviio server pokrenut i na kartici Library odrediti lokalne direktorijume u kojima se nalazi multimedijalni sadržaj, uz obavezno označavanje o kakvom se sadržaju radi. Osim lokalnog sadržaja, Serviio omogućava pregledanje i slušanje udaljenog online sadržaja. Zahvaljujući proširenjima u obliku addon skripti i ugrađenih mogućnosti, osim klasičnog audio/video streaminga, mogu se slušati radio-stanice iz RSS kolekcija, gledati YouTube video snimci ili se čak posmatrati Flickr fotografije. Ne podržava titlove ugrađene u kontejner (npr. MKV) i video streaming, ali zato bez problema čita format SRT.

Serviio ima „pliću” organizaciju sadržaja, intuitivnije odabranu klasifikaciju i prikazuje thumbnailove video materijala. Umesto naziva datoteka, prikazuje nazive filmova i serija (ako može da ih prepozna, a u većini slučajeva može). Za razliku od svog konkurenta, Serviio nema mogućnost udruženog deljenja sadržaja sa prijateljima, što i nije toliko loše ako se obrati pažnja na privatnost. Osnovne kategorije su takođe video, zvuk i slike, a kao što smo već pomenuli, one se dalje granaju intuitivnije. Video datoteke se grupišu prema nazivu ostvarenja, postoji još podela na filmove i serije, može se brzo pristupiti poslednjem odgledanom ili poslednjem dodatom sadržaju, a on se takođe grupiše i prema žanru, glumcima, režiserima i producentima. Za sadržaje sa Neta obezbeđena je grupa Online.

Forum je aktivan, a stranica za podršku potpomognuta je FAQ i Wiki stranicama.

• • •

TVMOBiLi se instalira izuzetno jednostavno i pušta najrazličitije formate bez greške i štucanja. S druge strane, Serviio je za nijansu komplikovaniji za instalaciju, ali je besplatan bez obzira na količinu pregledanog materijala. Takođe, pušta razne formate, podržava RSS i streaming audio/video resurse, a prema našem skromnom mišljenju, lepše klasifikuje multimedijski sadržaj i prikazuje thumbnailove video sadržaja. Dakle, lako je izvesti zaključak da naša topla preporuka ide u korist programa Serviio.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
TVMOBiLi 2.1.0, Serviio 0.6.2
Šta mislite o ovom tekstu?
SeaMonkey 2.10
Koliko košta besplatno? (2)

Šta je DLNA?
Digital Living Network Alliance (DLNA) jeste asocijacija koju je 2003. godine osnovao Sony sa ciljem definisanja smernica za interoperabilno deljenje digitalnog sadržaja (slike, muzika i video) među uređajima koji se svakodnevno koriste u kući, a u koje spadaju računari, igračke konzole, štampači, kamere, mobilni telefoni, televizori, DVD i Blu-ray plejeri, kao i drugi multimedijski uređaji. Te smernice zasnovane su na postojećim standardima u upotrebi, a kompanije koje proizvode uređaje za korišćenje ovih standarda plaćaju licencu (DLNA sertifikovani uređaji). Možemo reći da je DLNA zapravo savršen recept za deljenje multimedije između različitih uređaja koji za međusobnu komunikaciju preko mreže koriste standard Universal Plug and Play (UPnP).
Do sada je sertifikovano više od 10.000 različitih uređaja koji koriste DLNA, a u 2012. godini očekuje se da bude prodato više od 300 miliona primeraka ovakvih uređaja. Da li je i vaš uređaj među njima, proverite na zvaničnoj stranici asocijacije na adresi www.dlna.org.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera