LAKI PINGVINI<>
072012<><>

SeaMonkey 2.10

Internet pregledač interesantnog imena

SeaMonkey je započeo svoj razvoj davne 2005. godine kao nastavak Mozilla Application Suitea, sa kojim deli isti izvorni kôd nekada popularnog Netscape Navigatora. Za razliku od Mozille, SeaMonkey, pored izvornog koda, „krade” i orginalni projektni naziv od nikad neobjavljenog Netscape Communicatora 5, koji brzo prerasta u svoje prepoznatljivo ime.

Nemojte da se začudite ako surfujući Internetom naiđete na podatak da je postojao internet pregledač pod nazivom iceape, koji je identičan browseru SeaMonkey. Uveravamo vas da se ne radi o još jednom slučaju „pozajmljivanja” izvornog koda, već je Debian zbog problema oko zaštite autorskih prava bio prisiljen na to da promeni naziv koji je dobio ledenu osnovu (ice) po uzoru na „vatrenu lisicu” (Firefox), koja takođe nije ostala imuna na masovno preimenavanje. Jedno od novih imena kojima je distribucija Debian morala da krsti Firefox je i iceweasel, a Thunderbird icedove.

Zbog manjka podrške koju je Debian zajednica pružila projektu iceape, odlučeno je da se prekine njegov dalji razvoj. Iako je i dalje na Internetu moguće naći njegove biblioteke iceape-dev i iceape-bin-dev, sama aplikacija iceape više ne postoji.

Pored Linuxa, SeaMonkey možete naći još i na operativnim sistemima Mac OS X i Windows. Instalacija browsera SeaMonkey se na Red Hat baziranim distribucijama izvršava pozivanjem komande

sudo yum install seamonkey

odnosno na Debian baziranim distribucijama komande

sudo apt-get install seamonkey

Instalacijom ovog browsera ne dobijate samo dobar internet pregledač. Uz njega idu adresar, mejl i čet klijent, kao i WYSIWYG HTML editor, kojima možete pristupiti direktno iz browsera.

Nakon uspešne instalacije, dobrodošlicu će vam poželeti izgled ekrana tipičan za internet pregledače – jednostavan, bez ikakvih specijalnih efekata kao kod Chromea ili Mozilla Firefoxa. U slučaju da vam je klasičan izgled browsera SeaMonkey dosadio, a garantujemo vam da ćete se brzo umoriti od njega, nudi se mogućnost preuzimanja novih tema i add-onova direktno sa Mozillinog sajta. Time se umnogome poboljšava situacija vezana za izgled.

Pored primetnih odstupanja u dizajnu u odnosu na Nielsenovih osam zlatnih pravila, još jedna zamerka odnosi se na nepotrebnu ikonicu koja je postavljena pored dugmeta za štampanje, a koja vas vodi direktno na sajt SeaMonkeyja.

Naravno, što se tiče performansi i bezbednosti, zahvaljujući Mozillinom dugogodišnjem iskustvu, surfovanje Internetom uz browser SeaMonkey pravo je uživanje.

Trenutno, glavna bitka za titulu najpopularnijeg internet browsera vodi se između Mozilla Firefoxa i Google Chromea (koji je u martu zauzeo počasno prvo mesto). Iako je baziran na istom izvornom kodu kao i Mozilla Firefox, SeaMonkey pred sobom nesumnjivo ima svetlu budućnost. U slučaju da želite da unesete neku novinu u svoju softversku listu, SeaMonkey je aplikacija koju svakako treba probati.

Dragan KRSTIĆ

 
TVMOBiLi 2.1.0, Serviio 0.6.2
SeaMonkey 2.10
Šta mislite o ovom tekstu?
Koliko košta besplatno? (2)

Platforma:
GNU/Linux, Windows, Mac OS X
Licenca:
MPL, LPGL, GPL
Veličina:
19 MB
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .seamonkey -project .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera