LAKI PINGVINI<>
062012<><>

Geary 0.1

Friško, taze, vruće iz rerne

Komunikacija putem elektronske pošte danas se uglavnom svodi na upotrebu web klijenata integrisanih u mejl servise poput Gmaila, Yahooa i sličnih. Međutim, jedan broj korisnika preferira desktop klijente jer voli da čita poštu van browsera. Za Linux postoji nekoliko fantastičnih programa kao što su KMail, Evolution, Thunderbird i Claws Mail, a ovih dana pojavilo se i novo čedo za Gnom nazvano Geary. Za instalaciju na Ubuntu potrebno je dodati odgovarajuću PPA riznicu i instalirati ga:

sudo add-apt-repository ppa:yorba/ppa

sudo apt-get update && sudo apt-get install geary

dok će korisnici drugih distribucija morati da se pozabave kompajliranjem izvornog koda.

Geary je toliko jednostavan da na prvi pogled korisnika ostavlja sa WFT izrazom lica. Omogućava upravljanje samo jednim nalogom e-pošte, koji se definiše prilikom prvog pokretanja programa, s tim što se mogu odabrati predefinisani servisi Gmail i Yahoo ili ručno definisani parametri za IMAP server (POP3 nije podržan). Nakon zadavanja imena, mejl adrese i lozinke, npr. za Gmail, dobijamo prozor podeljen na tri vertikalna dela. U prvom okviru je struktura mejl direktorijuma i oznake (eng. Labels). U sredini je spisak inicijalnih mejlova u nizu, sa prikazanim imenom pošiljaoca, naslovom, vremenom kreiranja, brojem poruka u diskusiji, zvezdicom za omiljeno i, opciono, sažetkom inicijalne poruke. Skroz desno nalazi se okvir za prikaz odabrane diskusije, gde su sve poruke koje joj pripadaju složene jedna ispod druge u obliku tzv. konverzacije, isto onako kako to radi Gmail. Zanimljivo je to što nema nikakvih menija i što postoji samo pet dugmeta na toolbaru (nova poruka, odgovor, odgovor svima, prosleđivanje i arhiviranje diskusije) i još samo stavke za označavanje poruke nepročitanom i omiljenom.

Na samom početku rada sa Gearyjem vidi se da je program daleko od dovršenog, a još dalje od savršenog. Složenije HTML poruke sa dosta grafičkih elemenata ne renderuju se uvek tip-top. Na dijalogu za pisanje poruke može se vršiti osnovno formatiranje teksta, ali ne postoji mogućnost dodavanja priloga uz poruku. Izostalo je i pretraživanje mejlova, kao i definisanje potpisa. Kao što smo na početku napomenuli, može se upravljati samo jednim nalogom, a jednom definisani parametri mejl naloga ne mogu naknadno da se menjaju. Korisnici Ubuntua ne treba da očekuju integraciju u HUD, meni Messaging, kao ni obaveštenja o novoj pošti. Nije čak moguće ni podesiti interval provere nove pošte, niti se taj interval negde može videti.

Ako ste pažljivo pratili prethodno, možda se pitate čemu onda takav program? Jednostavno – ovo je prva javna verzija, koja ima mnogo nedostataka, verovatno i pokoji bag, ali je očekuje intenzivan razvoj. Veoma je stabilna i generalno odlično služi svrsi – čitanju pošte i komunikaciji, a možda će već sledeća verzija doneti attachmente, potpise, podršku za više naloga i još dosta toga. U ovom trenutku Geary zaista obećava.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
Geary 0.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Scribus 1.4.0
Koliko košta besplatno?
Ubuntu za Android

Platforma:
GNU/Linux, GNOME
Licenca:
GNU LGPL v2
Veličina:
684 KB DEB; 2 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
http://goo .gl /5IMQS
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera