LAKI PINGVINI<>
092012<><>

Banshee 2.4.1

Suprotnost istoimenog mitološkog bića poreklom iz Irske

Kako su u današnje vreme korisnici sve više zahtevni, alati za reprodukciju muzike i multimedijalnih sadržaja nisu klasični audio i video plejeri, koji ih reprodukuju sa hard diska ili CD čitača. I pored velike konkurencije na tržištu multimedijalnih plejera, veoma je teško odabrati jedan koji bi se po nečemu izdvojio iz gomile, ali mi mislimo da ipak imamo pobednika.

Banshee je open source alatka za konzumiranje multimedijalnih sadržaja, koji je svoj razvoj započeo davne 2005. godine pod nazivom Sonance. Prema podacima sa zvaničnog sajta, na njegovom razvoju i održavanju od 2005. godine do danas radilo je oko 155 developera i 130 prevodilaca, a kao i većina aplikacija otvorenog koda, može se naći kako na Linuxu tako i na operativnim sistemima MacOS X i Windows. Sve što vam je potrebno da biste svoj operativni sistem Fedora/RedHAT Linux opskrbili novim alatom za reprodukciju multimedijalnih sadržaja jeste da ga preuzmete sa zvaničnog sajta ili izvršite komandu:

sudo yum install banshee

Banshee će vam poželeti dobrodošlicu u klasičnom Gtk okruženju. Na levoj strani prozora primetićete jednostavnu navigaciju koja vas vodi kroz muzičke i video biblioteke sa vašeg računara, radio-stanice, audio knjige i ostalo, dok se na desnoj strani nalaze plej-liste, koje čekaju da ih popunite muzikom ili video sadržajem. U gornjem delu prozora smeštene su osnovne kontrole za reprodukciju multimedijalnih sadržaja i polje za pretragu.

Kao što smo već napomenuli, mogućnost dodavanja pesama sa hard diska ili CD čitača nije nešto čemu bismo pridali veliku pažnju, ali algoritam koji omogućava njihovu jednostavnu i brzu pretragu zaslužuje svaku pohvalu. Nasuprot tome, ukoliko želite da kreirate neki audio disk, potrebno je samo da označite odabrane pesme i klikom na opciju Write CD iz padajućeg menija napravite novi CD svoje omiljene muzike, uz koji ćete uživati u kolima ili na kućnom audio sistemu. Kako biste lakše pristupili svojim omiljenim pesmama, Banshee pruža jednostavan sistem ocenjivanja pesama i, naravno, najbolje ocenjene postavlja u folder namenjen onim omiljenim.

Ono što Banshee izdvaja od ostalih klasičnih alata za reprodukciju muzike jeste mogućnost pretraživanja internet arhive, koja predstavlja pravu digitalnu multimedijalnu biblioteku i nudi pretragu kako audio knjiga tako i knjiga u PDF formatu, koncerata i ostalog. Naravno, nemojte očekivati da ćete naći neki najnoviji blokbaster, ali će vam svakako omogućiti sate kvalitetne zabave uz neku dobru knjigu ili film.

Pored toga, developeri Bansheeja omogućili su i slušanje muzike preko servisa last.fm, kao i kupovinu na Amazonu, ali će vam najveću pažnju sigurno privući Miro Guide, koji predstavlja RSS feed svih većih internet radio-stanica i emisija i u kojem ćete, blago rečeno, uživati po pitanju kvaliteta sadržaja.

Banshee predstavlja delimičnu mešavinu mogućnosti Amaroka i Tomahawka sa VLC plejerom. Rezultat je fenomenalan i možda jedan od najboljih open source multimedijalnih plejera koji se danas mogu naći.

Dragan KRSTIĆ

 
Banshee 2.4.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Rapid Photo Downloader 0.4.5
Ubuntu TV
UEFI, pretnja ili ne?

Platforma:
GNU/Linux, Mac OS X, Windows
Licenca:
MIT
Veličina:
28 MB paket; 103 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
banshee .fm
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera