LAKI PINGVINI<>
032012<><>

Tomahawk 0.3.3

Muzika u lokalu i oblacima

Na prvi pomen još jednog u nizu programa za reprodukciju muzike mnogi će Tomahawk svrstati u more sličnih audio plejera, ali ukoliko mu date šansu, dokazaće vam da grešite. Tomahawk se bazira na Qt4 bibliotekama, što mu omogućava jednostavan dizajn, kao i veoma lako portovanje na druge operativne sisteme, te se nemojte iznenaditi ako ga, pored Linuxa, nađete još i na operativnim sistemima Mac OS X i Windows.

Instalacija Tomahawka se, kao i uvek za povlašćene korisnike Ubuntu i LinuxMinta, završava jednostavnim dodavanjem riznice PPA i instalacijom pomoću komandi:

sudo add-apt-repository ppa:tomahawk/ppa

sudo apt-get update

sudo apt-get install tomahawk

Ostali pingvini će ipak morati da se zadovolje preuzimanjem i instalacijom paketa sa zvaničnog sajta. Jedini problem s kojim se možete sresti u Tomahawku jeste gubitak zvuka koji nastaje usled konflikta phonon backenda. Naša preporuka je da pre instalacije proverite da li na vašem sistemu postoji instaliran paket phonon-backend-gstreamer. Ako je odgovor potvrdan, zamenite ga paketom phonon-backend-vlc, koji će bez problema reprodukovati svaku vašu muzičku želju.

Nakon instalacije Tomahawka, prvi pogled na njegov prozor pokazuje nam da se ne radi o sasvim običnom audio plejeru. Centralni panel obaveštava vas o izmenama lokalne kolekcije i plej-liste, dok vas panel lociran na desnoj strani informiše o poslednje slušanim pesmama. Pregled najnovijih hitova i raznih top-lista na najvećim muzičkim sajtovima kao što su ex.fm, iTunes, Billboard, Last.fm, Spotify, Rdio i još nekoliko drugih omogućava opcija Charts, koja se nalazi na panelu smeštenom na levoj strani, dok je opcija My Loved Charts zadužena za omiljenu listu pesama. Autori Tomahawka pobrinuli su se da vam jednostavnim klikom na informacionu ikonicu u listi pesama omoguće kompletnu diskografiju, kao i kratku biografiju omiljenog izvođača.

Pravu snagu Tomahawka otkrićete tek kada pristupite njegovim podešavanjima, u kojima se kriju osnovne funkcije alata za reprodukciju muzike, ali i još neke sitnice koje će vas naterati da momentalno zamenite svoj omiljen alat za reprodukciju muzike Tomahawkom.

Pristup pesmama vaših prijatelja na Jabberu, Google Chatu i Twitteru, izlistavanje njihovih plej-lista, kolekcija i stanica nikad nije bio jednostavnije. Potrebno je samo uneti nekoliko parametara i uživati u muzici zajedno sa prijateljima.

Tomahawk se pobrinuo i za one zahtevnije korisnike, kojima je pomoću takozvanih rezolvera (eng. resolvers) omogućio pretragu i pristup pesmama na nekim od najvećih sajtova i društvenih mreža na Internetu u koje spadaju YouTube, SoundCloud, Last.fm, Dilandau i još mnogo drugih. Sam proces instalacije rezolvera sveden je na one click install, što ne bi trebalo da predstavlja izazov ni za najnovije korisnike, a posebnu „draž” rezolverima daju podešavanja u kojima, osim za studijske verzije pesama, možete da se odlučite za remikse ili čak za koncertne verzije.

Ipak, kao najveću prednost u odnosu na ostale alate za reprodukciju muzike izdvajamo pristup Echo Nestu, koji predstavlja prvu inteligentnu muzičku platfomu. Naime, Echo Nest je razvio M.I.T. (Massachusetts Institute of Technology) devedesetih godina prošlog veka u Americi, i to sa ciljem da omogući lakšu pretragu muzičkih datoteka. Da bi u tome uspeo, on svakodnevno pretražuje Internet analizirajući opise pesama, kao i same pesme, što je Tomahawk pametno iskoristio omogućivši pretragu po kriterijumima u plej-listama kao što su muzički žanr, tempo, popularnost, glasnoća i još sedamnaest drugih. Autori Tomahawka su, pored pretrage preko Echo Nesta, omogućili i brzu pretragu postavivši polje za pretragu odmah iznad levog panela. Do omiljene pesme dolazite pretragom po aktivnim kolekcijama i rezolverima.

Nije teško otkriti kako je Tomahawk dobio naziv – potreban je samo jedan pogled na ikonicu da biste sve shvatili. Iako je bila omiljena alatka i oružije Indijanaca, Tomahawk je danas našao svoju upotrebu i u savremenom kompjuterskom društvu, doduše u malo drugačijem obliku od prvobitnog. Uz opisane funkcionalnosti nije mu bilo teško da za svega nekoliko meseci od lansiranja dođe do statusa jednog od najboljih i obaveznih audio plejera. Ukoliko Tomahawku budete dali šansu, ne samo da ne sumnjamo, već vam garantujemo da ćete odmah zaboraviti na sve ostale alate za reprodukciju muzike.

Dragan KRSTIĆ

 
ImageMagick
Tomahawk 0.3.3
Šta mislite o ovom tekstu?
Cinnamon 1.2

Platforma:
GNU/Linux, Mac OS X, Windows
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
49,2 MB RPM
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
www .tomahawk -player .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera