INTERNET<>
122011<><>

WWW vodič

Wordnik

Dosadili su vam obični rečnici koji samo prikazuju značenje reči i ništa više od toga? Pronašli smo jedan veoma zanimljiv englesko-engleski rečnik, simpatičngog naziva Wordnik. Modernog je dizajna, bez napadnih boja i detalja, svaku traženu reč jasno definiše, ali i prikazuje upotrebljenu u nekom smislenom primeru. Svakako, to nije sve, a ono što je možda najinteresantnije jeste naslovna strana, na kojoj reči same „padaju” s vrha strane. Napomenimo to da ovaj rečnik ni u kom slučaju nije predviđen za one koji tek počinju da uče engleski jezik.

Adresa: www.wordnik.com

Flurrious

Svako će se složiti da je zima bez snega nekako prazna i nekompletna. Bilo dovoljno snega ove godine ili ne (svako ima svoje mišljenje po tom pitanju), mi smo za svaki slučaj pronašli web adresu na kojoj svako može da napravi svoju pahuljicu i da uživa u zimskim čarolijama, bar na ekranu svog monitora. Neophodno je samo nekoliko sekundi da se napravi neponovljiva kreacija i da se podeli sa prijateljima na društvenim mrežama. Naravno, moguće je utrošiti i mnogo više vremena, jer ova web aplikacija obezbeđuje zavidan broj alatki i mogućnosti, što doprinosi unikatnosti.

Adresa: www.flurrious.com

Copyscape

Započeli ste svoj blog koji je odličan i polako postaje sve posećeniji, ali se plašite da će se nekim čitaocima toliko dopasti da će možda bez pitanja da „pozajme” tekst ili deo njega, pa čak i da to prezentuju kao svoj rad. Jedan od mogućih načina da se zaštitite je Copyscape, koji u svojoj besplatnoj ponudi dozvoljava samo pretragu kopija web stranica, dok se ostale usluge, koje mnogo detaljnije, ali i automatski detektuju kopije sadržaja i njihovih delova, naplaćuju. Pored toga, moguće je staviti besplatni baner, koji može odagnati potencijalne „pozajmljivače”.

Adresa: www.copyscape.com

Tribalfish

Iza zanimljivog imena Tribalfish stoji još jedna društvena mreža, ali koncipirana potpuno drugačije od svih do sada viđenih. U osnovi nije namenjena spajanju prijatelja koji su kilometrima udaljenji jedni od drugih niti ostvarivanju novih prijateljstava, već pronalaženju tema za diskusiju. Interfejs podseća na email klijent, što prilično olakšava pregled tema koje se mogu pronaći. Koncept na prvi pogled može delovati konfuzno, ali to je najverovatnije posledica činjenice da je Tribalfish još u fazi razvoja, pa će verovatno s prvom zvaničnom verzijom sve biti ispravljeno.

Adresa: www.tribalfish.com

BUG

Pošto živimo u informatičkoj eri, većina nas englesku reč bug povezuje sa softverskom greškom, ali se ovog puta ne radi o tome. Radi se o akronimu BUG, čija puna forma glasi The Backpacker’s Ultimate Guide. Sajt se na Internetu nalazi još od davne 1997. godine, a prema rečima autora, sadrži recenzije više od 1500 različitih hostela širom planete, a pored toga, i mnoštvo praktičnih informacija o mestima koja su potencijalna destinacija. Iako je sajt nešto starijeg dizajna, može biti od velike pomoći pri planiranju niskobudžetnih putovanja.

Adresa: www.bug.co.uk

Pocket Village

Kad već pričamo o putovanjima, ne smemo zaobići Pocket Village. Reč je o sajtu na kojem se može isplanirati kompletna tura. Na prvoj strani može se odabrati tip putovanja – jednodnevni ili višednevni, ali ako ne postoji određena ideja, može se iskoristiti i opcija Inspire me, koja će predstaviti neku od postojećih destinacija. Veoma je kvalitetno koncipiran, lak za navigaciju, a među kriterijumima za pretragu, pored lokacije, mogu se precizno izabrati cena i trajanje, a najavljen je i izbor smeštaja. Jedina, uslovno rečeno, mana jeste to što se na sajtu ne može pronaći prevoz.

Adresa: www.pocketvillage.com

Senduit

Slanje velikih fajlova može da predstavlja poveći problem, a nije redak slučaj da fajl prevazilazi dozvoljenu kvotu attachmenta za samo nekoliko kilobajta. Kao ekspresno rešenje može da posluži Senduit. Bez potrebe za registracijom ili ostavljanjem bilo kakvih ličnih informacija, sa samo nekoliko klikova na Web se može postaviti fajl veličine do 100 megabajta. Adresa sa koje se fajl posle toga može preuzeti biće aktivna od 30 minuta do nedelju dana, u zavisnosti od izbora prilikom uploada. Svakako, praktična adresa za brzo rešavanje problema ovog tipa.

Adresa: www.senduit.com

Sendoid

Slanje većih fajlova upotrebom servisa Senduit možda jeste jednostavno, ali ima svoja ograničenja. Sendoid, pored toga što je izuzetno lagan za upotrebu, nudi nešto sasvim novo na polju slanja fajlova. Umesto da se fajl uploaduje na server, stvara se privremena direktna veza između onoga ko šalje i primaoca. Na ovaj način postiže se veća sigurnost pri slanju i, teoretski, ne postoje ograničenja u veličini i brzini. Direktna veza zaštićena je 128-bitnom AES enkripcijom, ali ako ni to nije dovoljno, može se dodatno osigurati šifrom.

Adresa: http://sendoid.com

Donor heroj

Zaveštanje organa spada u najplemenitija dela koja običan čovek može da učini u životu. Širenje znanja u cilju razbijanja predrasuda treba činiti što više, a na domaćoj web lokaciji DonorHeroj moguće je napraviti prvi korak – informisati se. Pored osnovnih pitanja kao što su šta je to transplantacija ili ko sve može da donira, može se naći i mnogo drugih zanimljivih činjenica, između ostalog i to koji se sve organi mogu presađivati. Iako se na sajtu ne može postići ništa više od dobrog informisanja, veoma je vredan pažnje upravo zbog toga.

Adresa: www.donorheroj.com

Webnode

Do sada smo vam već predstavili nekoliko lokacija na kojima se veoma lako može napraviti sajt bez poznavanja HTML-a ili bilo kog drugog jezika. Webnode možemo svrstati među najbolje besplatne servise tog tipa. Ne samo što je vrlo lak za upotrebu (na šta i krilatica sugeriše), već obezbeđuje i ogroman broj šablona koji se mogu prilagoditi. Dodavanje sadržaja takođe je vrlo lako, a postoje opcije za kreiranja foto-galerije, prodavnice, foruma itd. Da stvari budu još bolje, ne dodaje reklame (osim svog logoa u dnu) i moguća je upotreba ćiriličnog fonta.

Adresa: www.webnode.com

ifttt

Ako ste poželeli da se, nakon što vas neko obeleži na fotografiji na Facebooku, dogodi još nešto, osim da vam samo stigne obaveštenje, pronašli smo pravu web alatku za to. Krije iza imena ifttt, što znači If This Then That (ako ovo onda ono). Dakle, u pitanju je za upotrebu veoma jednostavan web servis koji može da predstavlja vrlo moćan alat kojim se bezmalo celokupan društveni život na mreži može automatizovati i organizovati prema ličnim potrebama i navikama. Naravno, neophodna je registracija, kao i posedovanje naloga na servisima koji su meta automatizacije.

Adresa: http://ifttt.com

Friend fund

Prikupljanje sredstava da bi se prijatelju zajednički kupio bolji i skuplji poklon nije nova stvar, ali je novina to što je odnedavno tako nešto moguće uraditi i na Internetu. Za samo nekoliko minuta moguće je kreirati fond i poslati prijateljima obaveštenje o njegovom postojanju. Prikupljanje sredstava ograničeno je na 30 dana, a ukoliko se ne dostigne tražena suma, novac biva vraćen. Transakcije su moguće sa većine kreditnih kartica, kao i sa PayPala, a za kreiranje fonda neophodna je samo registracija, dok su ostale usluge servisa besplatne.

Adresa: www.friendfund.com

Pective

Kad se planira kupovina novog uređaja poput mobilnog telefona, obično se vodi računa o njegovoj veličini. Međutim, nije moguće imati tačnu predstavu o tome sve dok se sam aparat ne uzme u ruku, jer slike koje se mogu naći na Internetu uglavnom nisu precizne. Ipak, na Webu postoji mesto gde se može steći nešto tačniji uvid u stvar. Predstavljamo vam Pective, sajt čija je osnovna namena upravo predstavljanje slike uređaja ili objekata u njihovoj pravoj veličini. Da bi to funkcionisalo neophodno je odabrati veličinu monitora na kojoj se prikazuje.

Adresa: http://pective.com

Stroome

Želite da napravite video klip, ali nemate ništa osim web čitača i nešto brže konekcije ka Internetu? Predstavljamo vam Stroome, web aplikaciju koja nudi poprilično napredne mogućnosti, imajući u vidu to da je reč o Webu. Aplikacija postoji u dve verzije – napredna i jednostavna, a predviđene su za različite nivoe poznavanja video montaže. Jedina njegova mana je to što se kreirani materijal ne može skinuti sa sajta niti postaviti na neki od poznatih sajtova poput YouTubea ili Vimeoa. Stroome možda ne može da zameni standardne aplikacije, ali je svakako veoma praktičan.

Adresa: www.stroome.com

Labels.io

Postoji mnogo sajtova predviđenih za spajanje poslodavaca sa njihovim budućim zaposlenima, na kojima se ponuda i potražnja uglavnom svode na postavljanje oglasa. Na lokaciji koju vam predstavljamo stvari teku nešto drugačijim tokom. Naime, svako ko traži posao ili samo želi da bude prisutan, kreira svoj profil sa tagovima koji predstavljaju veštine koje poznaje kako bi poslodavac prilikom pretrage dobio spisak najpoželjnijih kandidata. Takođe, ovaj sajt može da prati aktivnosti na društvenim mrežama koje su relevantne i doprinose boljem rejtingu kandidata.

Adresa: http://labels.io

vizualize.me

Ima mnogo načina za kreiranje kvalitetne biografije, kao i mnogo sajtova koji to rade, a poneki čak naplaćuju svoje usluge. Jedan od možda najjednostavnijih može se naći na adresi vizualize.me. Nakon neophodne registracije (ili povezivanja sa Linkedinom) i detaljnog unosa školske spreme, znanja, veština itd., dobija se kompletna biografija u veoma preglednoj grafičkoj formi. Iako dobijeni grafički prikaz deluje vrlo kvalitetno (postoji izbor više stilova), ne može se sam upotrebiti prilikom konkurisanja za posao, ali može biti dobra dopuna ličnoj prezentaciji.

Adresa: http://vizualize.me

Frequency

Kroz video klipove počeli smo da učimo, smejemo se, slušamo muziku... Do pre samo nekoliko godina zastupljenost video klipova u našim životima nije bila toliko značajna, najviše zbog njihove relativno male količine. Klipova je sve više i postaje teško pronaći one sa boljim sadržajem. To su uvideli i kreatori sajta Frequency, te su napravili svojevrsnu platformu koja automatski bira i kanališe sadržaj u jedan pregledan red. Pored toga, sadrži neke elemente društvene mreže, a moguće je i spojiti naloge sa YouTubea, Twittera i Facebooka tako da svi budu na jednom mestu.

Adresa: www.frequency.com

Art Project

U februaru ove godine Google je lansirao još jedan zanimljiv projekat koji nije privukao previše pažnje. Reč je o sajtu Art Project, na kojem su postavljena umetnička dela iz najpoznatijih muzeja sa područja cele planete. Ono što ovu galeriju izdvaja od drugih sa sličnom ili istom tematikom jeste izuzetno visoka rezolucija predstavljenih remek-dela. Ilustracije radi, najveća fotografija zauzima čitavih 12 gigapiksela. To znači da je na ovoj internet adresi remek-delo moguće detaljnije pogledati nego posetom muzeja.

Adresa: www.googleartproject.com

Veselin MILJKOVIĆ

 
.rs
Širokopojasni internet pristup u EU
Internet kuracija
Decentralizovana društvena mreža
Internet tehnologije
Internet 2011.
WWW vodič
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera